υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Άγνωστο βεβαίως πόσο «πρόωρες» θα είναι οι επόμενες εκλογές ή εάν θα γίνουν «στην ώρα τους» με ακρίβεια μάλιστα ελβετικού ρολογιού -αυτό το αποφασίζει τελικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής- αλλά σε κάθε υπουργείο έχουν τους δικούς τους οιωνοσκόπους και εφευρίσκουν «ενδείξεις» για να μαντέψουν σωστά τα μελλούμενα… Έτσι, στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν τις επόμενες… μεταθέσεις πρέσβεων για να προσδιορίσουν και τα εκλογικά τέρμινα…

-Εάν λοιπόν η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη επισπεύσει τις πρεσβευτικές μεταθέσεις και τοποθετήσει τους διπλωματικούς «ντοράκηδες» σε σημαντικές θέσεις, τούτο σημαίνει ότι πιστεύει σε κάποιον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού και θέλει να προλάβει ώστε να βρίσκονται δικοί της άνθρωποι στις καλές πρεσβείες για να την υποδεχθούν ως… «αναπληρωτή πρωθυπουργό», όπως την αποκάλεσε, σε συζήτηση στη Βουλή, πασόκος βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών…

-Υποψήφιος «σεΐχης» λοιπόν ο κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά την ιδιαίτερη προβολή που δόθηκε στην Κύπρο (εκλογές γαρ…) στα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα στις θαλάσσιες περιοχές της μεγαλονήσου… Σε αυθεντικούς σεΐχηδες στα Εμιράτα πήγε, προ ημερών, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αμέσως μετά την περιοδεία της στη Θράκη, τώρα μάλιστα που απέκτησε «ειδικότητα» στα Βακούφια, στα τζαμιά και γενικώς στα μουσουλμανικά… Αυτήν όμως τη φορά βρέθηκε σε αραβική χώρα για να προωθήσει τον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, τον «μεγάλο ασθενή» στις διμερείς μας σχέσεις με τις περισσότερες χώρες… Επανέλαβε, όμως, η υπουργός Εξωτερικών και στα Εμιράτα το γνωστό στερεότυπο, χιλιοειπωμένο την τελευταία… 20ετία -από τους κατά καιρούς έλληνες επίσημους επισκέπτες σε αραβικές χώρες- περί ιστορικών δεσμών και παραδοσιακών σχέσεων φιλίας, στοιχεία που αναμφίβολα ισχυροποιούν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων, πλην όμως στον οικονομικό τομέα… δυστυχώς παραμένουμε στα… αζήτητα. Με υπαιτιότητά μας βεβαίως, αφού ακόμη και έλληνες επιχειρηματίες ανακαλύπτουν καθημερινά πόσο πιο ελκυστικές και επικερδείς είναι οι επενδύσεις εκτός ελλαδικού χώρου…

-Πολύ καλές διατηρούνται διαχρονικά οι σχέσεις μας με τις αραβικές χώρες, αλλά σε θέματα εμπορικά και επενδύσεων, όπως ο ευγενικός γείτονας δεν πρόκειται να σου πουλήσει το σπίτι του ή το αυτοκίνητό του σε χαμηλότερη τιμή, απλώς γιατί έχεις καλές σχέσεις μαζί του και λες την καλημέρα με πλατύ χαμόγελο, έτσι και οι φίλτατοί μας Άραβες δεν θα επενδύσουν στη χώρα μας όσο το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα (νομοθετικό πλαίσιο, γραφειοκρατία, φορολογία, ρυθμοί διεκπεραίωσης επενδυτικών σχεδίων κ.ά.) παραμένει μη ελκυστικό, εξόφθαλμα απωθητικό, για να μην πούμε… το χειρότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ…

-Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ και όχι βεβαίως της ταπεινής μας στήλης, η Ελλάδα κατέχει σήμερα την… 94η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας και την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης…. Αποθαρρυντικά πράγματι στοιχεία, που ασφαλώς τα ξέρουν ακόμη και οι καμηλιέρηδες των σεΐχηδων… Μας ακούν βεβαίως οι άραβες επίσημοι με περισσή ευγένεια, όταν τους παροτρύνουμε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μας προσφέρουν σε κάθε επίσκεψή μας εύγευστους χουρμάδες και άφθονο τσάι, αλλά για σοβαρές επενδύσεις και «κοινά επιχειρηματικά σχέδια» πάνε αλλού τα πετροδολάριά τους… Ακόμη και στη χώρα του… σατανά, στις ΗΠΑ, εάν βεβαίως εκεί τα προσδοκώμενα κέρδη είναι μεγαλύτερα και πιο σίγουρα, σε σχέση με την Ελλαδίτσα μας, μια χώρα φιλειρηνική, μόνιμα φιλοαραβική, αλλά με τερατώδη γραφειοκρατία… Δεν θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, στηριζόμενοι στις θετικές συναισθηματικές διαθέσεις ξένων ηγετών και επιχειρηματιών, όπως άλλωστε και στην εξωτερική μας πολιτική δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στα φιλελληνικά αισθήματα ορισμένων ξένων ηγετών, αλλά σε «αμοιβαία συμφέροντα».

-Το πρόβλημά μας, λοιπόν, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι πρωτίστως εσωτερικό, ενδοελλαδικό. Θα πρέπει να το λύσουμε το συντομότερο, με αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και εν συνεχεία να σκεφθούμε πώς θα προβάλλουμε πιο αποτελεσματικά και προπαντός πιο πειστικά τον νέο «επενδυτικό παράδεισο της Ελλάδας» στους διεθνείς επενδυτές… Βέβαιο είναι πάντως ότι η επιχειρηματική αποστολή που πλαισίωνε την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στα Εμιράτα, οι λοιποί παρατρεχάμενοι και ο επιχειρηματίας-σύζυγος της υπουργού Ι. Κούβελoς γύρισαν με νέες εμπειρίες από την εξωτική αυτή χώρα… Καλή η ολιγοήμερη απόδραση από την Αθήνα, θερμότατη η φιλοξενία από τους σεΐχηδες, κάποτε θα μας έλθουν και οι επενδύσεις…

-Δεν ξέρω τελικά με την οικονομική διπλωματία, ποιος υπουργός μπαίνει στα χωράφια του άλλου… Μέχρι τη μακρινή Ινδία πήγε πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μήπως καταφέρει και πείσει τίποτε «αδιάβαστους» ινδούς επιχειρηματίες να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα… Τον υπουργό Οικονομίας συνόδευσε και ομάδα επιχειρηματιών και παραγόντων (από βόλτες πάμε καλά…). Την επιχειρηματική αποστολή διοργάνωσε ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και χρηματοδοτείται βεβαίως πλουσιοπάροχα από τον προϊστάμενο υπουργό… Δεν μίλησε όμως μόνο για επενδύσεις στην Ελλάδα από ινδούς επιχειρηματίες ο Γ. Αλογοσκούφης, αλλά και για τις δυνατότητες να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερο αριθμό ινδών τουριστών… Σου λέει, μακριά από την Ελλάδα και σε εξωτικά μέρη βρίσκομαι, δεν θα το πάρει χαμπάρι η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη – Πετραλιά .

-Καλά, ούτε να… αντιγράψει σωστά από το διπλωματικό αρχείο του υπουργείου δεν μπορεί; Πικρόχολο σχόλιο διαδρομιστή διπλωμάτη, που διάβασε στο προηγούμενο κυριακάτικο «Βήμα» αποσπασματική παράθεση τηλεγραφικών διπλωματικών εκθέσεων για το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ το 1963. Άλλος πρέσβης Καλαμίδας τηλεγραφούσε, εμπιστευτικά, στο υπουργείο για τις αιματηρές εξελίξεις στο Ιράκ προ 50ετίας και με άλλον πρέσβη Καλαμίδα, γιο του προηγούμενου, τον μπέρδεψε η θεματοφύλακας του διπλωματικού αρχείου και του αφιέρωσε θετικά σχόλια, δίκην διπλωματικού επικήδειου. Μου θυμίζουν ότι ο Καλαμίδας ο νεώτερος ήταν και ο πρώτος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Αντ. Σαμαρά.

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ