«Τροχονόμος» κερδοσκόπων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σε συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Πιλάβιος προσπάθησε να πείσει ότι υπάρχουν φύλακες στην αγορά και έχουν γνώση των κακώς κειμένων, αλλά και ότι ΘΑ δραστηριοποιηθούν (πότε, άραγε;) για να επιτελέσουν το έργο τους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιλάβιος προανήγγειλε ότι:

ΘΑ απαγορεύσει στις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες να δέχονται εντολές από off shore εταιρείες αν δεν γνωρίζουν τον τελικό δικαιούχο.

ΘΑ απαγορεύσει να πληρώνουν για συναλλαγές διαφορετικά πρόσωπα από αυτά που δίνουν τις εντολές.

ΘΑ προχωρήσει σε αυστηρότερους ελέγχους σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για να αποτρέψει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω του ΧΑ.

ΘΑ ελέγξει αυστηρά τα πολυετή business plan των εισηγμένων που προβλέπουν στο απώτερο μέλλον υπερκέρδη, επιβάλλοντας πρόστιμα σε διοικήσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αν διαπιστωθεί ότι διαψεύδονται οι προβλέψεις.

ΘΑ ελέγξει τον τρόπο διαχείρισης μεγάλων εντολών αγοράς ή πώλησης, για τις οποίες έχει καταγγελθεί ότι αξιοποιούνται κερδοσκοπικά από τις χρηματιστηριακές που τις υποδέχονται και τους τραπεζικούς ομίλους εταιρειών στους οποίους ανήκουν.

Πρόκειται, βεβαίως, για εξαγγελίες κενές περιεχομένου, όπως αντιτείνουν σοβαροί παράγοντες της αγοράς:

– Ο έλεγχος των off shore εταιρειών θα περιορίζεται σε ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, που υποτίθεται ότι δεν θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς σε τέτοιες εταιρείες χωρίς να γνωρίζουν τον τελικό δικαιούχο. Ανεξέλεγκτες θα μείνουν, βεβαίως, οι τράπεζες του εξωτερικού που δίνουν εντολές αγοραπωλησιών μέσω ελληνικών ΑΧΕ για λογαριασμό υπεράκτιων εταιρειών, πίσω από τις οποίες μπορεί να κρύβονται με ασφάλεια και οι βασικοί μέτοχοι ή στελέχη εισηγμένων εταιρειών. Θυμίζουμε ότι (βλ. πίνακα) επενδυτές από φορολογικούς παραδείσους, καλυπτόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από υπεράκτιες εταιρείες, κατέχουν μετοχές αξίας άνω των 39 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 45% της συνολικής αξίας μετοχών που κατείχαν ξένοι επενδυτές στα τέλη Ιανουαρίου 2007.

– Θα τολμήσει, άραγε, ο κ. Πιλάβιος να ψάξει την ταυτότητα των τελικών δικαιούχων πίσω από τη «στρατιά» των off shore, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν ακόμη και σε τράπεζες μέτοχοι αγνώστων λοιπών στοιχείων, που καλύπτονται από «υπεράκτια ανωνυμία»; Ή θα περιορισθεί να επιβάλει κάποια πρόστιμα σε μικρές ελληνικές εταιρείες που δεν έψαξαν την ταυτότητα των υπεράκτιων εντολέων τους; Κι αν πράγματι θέλει να βάλει τάξη στις off shore, γιατί δεν διερεύνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις καταγγελίες που έφθασαν στη Βουλή και στον Άρειο Πάγο για τις off shore εταιρείες που ενεπλάκησαν σε συναλλαγές επί μετοχών της Γερμανός, λίγο πριν ανακοινωθεί η εξαγορά της από την Cosmote; Ή ακόμη και τις off shore αγνώστων στοιχείων που εμφανίζονται ακόμη και να αγοράζουν μεγάλα πακέτα μετοχών σε μετοχοποιήσεις, όπως συνέβη με off shore εταιρεία που πήρε 2,5 εκατ. μετοχές από αμερικανική επενδυτική τράπεζα, στη μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;

– Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία να ελέγξει τα μελλοντολογικά, πιθανότατα, παραπλανητικά στοιχεία που δημοσιεύονται σε business plan, όταν έχει επιτρέψει να καταρρακωθεί πλήρως η όποια αξιοπιστία του Δελτίου Ανακοινώσεων του ΧΑ. Πρόσφατα επέτρεψε, για παράδειγμα, σε τραπεζικό όμιλο να δημοσιοποιεί προβλέψεις του για τρελά κέρδη το… 2009, ή αποτελέσματα pro forma που δημιουργούν εικονική πραγματικότητα, όταν τα λογιστικά κέρδη από τα οποία υπολογίζεται και το μέρισμα αντιστοιχούν σε μικρό κλάσμα των δημοσιοποιούμενων με τη μέθοδο pro forma. Επίσης, στο Δελτίο του ΧΑ βρίσκει κανείς προαναγγελίες αυξήσεων κεφαλαίου που ΘΑ γίνουν μετά από μήνες (αν γίνουν…), προαναγγελίες θηριωδών διεθνών δανείων που ΘΑ γίνουν (αν γίνουν…) μετά μήνες, ενώ σε λίγες μέρες θα βρίσκει και το business plan της Εθνικής Τράπεζας, με τις προβλέψεις για τα κέρδη που θα φέρει στο απώτερο μέλλον το κελεπούρι από την Τουρκία (στο 9μηνο, πάντως, μόνο ζημιές είδαμε, που συγκαλύφθηκαν επιδέξια με μη επαναλαμβανόμενα κέρδη). Όταν στο ίδιο το επίσημο Δελτίο Ανακοινώσεων του ΧΑ οι εισηγμένες ανακοινώνουν ό,τι μπορεί να δημιουργεί καλό κλίμα για τις μετοχές τους, όταν έχουμε ήδη μαζεμένες από το παρελθόν δεκάδες περιπτώσεις εισηγμένων που προέβλεπαν εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς να επιβεβαιωθούν, ο κ. Πιλάβιος μπορεί να μας πείσει ότι το πρόβλημα της αγοράς είναι να ελεγχθούν στο μέλλον (πότε, άραγε, όταν ο ίδιος θα έχει αποχωρήσει;) κάποιες ανακρίβειες στα τωρινά business plan;

– Το ίδιο πρόβλημα αξιοπιστίας έχει και η δέσμευση Πιλάβιου να ελέγξει τη διαχείριση μεγάλων εντολών, όταν ως τώρα και επί τρία χρόνια δεν έχει ζητήσει την παραμικρή εξήγηση ακόμη και σε κραυγαλέα ύποπτες περιπτώσεις. Γιατί, για παράδειγμα, δεν ερευνήθηκαν περιπτώσεις εισαγωγής τεράστιων εντολών στο σύστημα, οι οποίες δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά λίγο αργότερα διαπιστώνεται ότι ανακλήθηκαν πριν εκτελεστούν; Γιατί δεν διερευνάται πώς μπορεί να συσχετίζονται οι αγοραπωλησίες ή οι κινήσεις στην Αγορά Παραγώγων, από εταιρείες του ίδιου ομίλου με χρηματιστηριακή που υποδέχεται μεγάλη εντολή αγοράς ή πώλησης; Τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, πολύ απλά, όπως λένε παράγοντες του ΧΑ, γιατί τις μεγάλες εντολές διαχειρίζονται ελάχιστες μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ, που είναι στο απυρόβλητο των ελέγχων Πιλάβιου…

Πολλά ακόμη μπορούν να ειπωθούν για τις περιπτώσεις «καραμπινάτων» ύποπτων υποθέσεων του ΧΑ που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν τόλμησε να διερευνήσει -προφανώς είχε πολλή δουλειά με το κλείσιμο κάποιων ΕΛΔΕ. Γεγονός είναι ότι τα μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν πλέον αστική ευθύνη για τις απώλειες που μπορεί να υποστούν οι επενδυτές από την πλημμελή άσκηση των εποπτικών καθηκόντων τους. Γεγονός είναι, όμως, ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ όλες οι ποινικές διατάξεις βάσει των οποίων θα μπορούσαν να ελεγχθούν στο μέλλον για τις πράξεις και παραλείψεις τους. Και ίσως αυτό να εξηγεί την έκδηλη ανησυχία του κ. Πιλάβιου…


Σχολιάστε εδώ