Και νέες απομακρύνσεις στον «Ελεύθερο Τύπο»

Το θέμα απασχολεί σε καθημερινή βάση τις πρωινές συσκέψεις του Μαξίμου όπου η βασική διαπίστωση είναι ότι ο Κ. Καραμανλής έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον Γ. Παπανδρέου και το κλίμα που επικρατεί είναι μεταξύ δυσφορίας και εκνευρισμού. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού: «Αν η κ. Αγγελοπούλου θέλει να κάνει τον ”Ελεύθερο Τύπο” εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ, ας το κάνει». Ενδεικτικό της στροφής που κάνει η εφημερίδα είναι και το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που διατηρούν καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου είτε εξωθούνται σε παραίτηση, είτε περιθωριοποιούνται.

Στο ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, είναι απολύτως ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις στην εφημερίδα των Τραχώνων, αφού, πέραν των άλλων, βλέπουν ότι θα πάνε στις εκλογές χωρίς «εχθρικό» Τύπο. Από τη Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα έλεγαν ότι την ημέρα που κατέθεσαν την πρόταση μομφής διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας επικοινώνησε με παράγοντα του κόμματος (Αθανασάκη ή Ευθυμίου) και του είπε ότι πρόκειται για… μεγάλη κίνηση που στριμώχνει τον Καραμανλή. Αυτοί ακριβώς οι… δίαυλοι επικοινωνίας ανησυχούν και το Μαξίμου, καθώς σκέφτονται ότι απόρρητες πληροφορίες θα φθάνουν άμεσα στη Χαρ. Τρικούπη και ίσως καταστούν πιο φειδωλοί στην ειδική πληροφόρηση που έδιναν ως τώρα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Άλλωστε, μετά την… αναγκαστική αποχώρηση της Χρ. Ταβουλάρη και τη φημολογούμενη έξοδο του Γ. Ζαφείρη, κανείς άλλος από τους πολιτικούς συντάκτες δεν έχει την άνεση της καθημερινής επαφής τόσο με το Μαξίμου όσο και με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η κατάσταση αυτή προβληματίζει έντονα και την ιδιοκτησία της εφημερίδας που καταγράφει διαμαρτυρίες και παράπονα για τον τρόπο διαχείρισης του προσωπικού από τη νέα διεύθυνση. Ωστόσο τηρεί στάση αναμονής, καθότι μια παρέμβαση αυτήν την ώρα θα ήταν σαν να αναγνώριζε τη λανθασμένη επιλογή της. Τον προβληματισμό της αυτό εξέφρασε η ίδια η κ. Αγγελοπούλου στο πρόσφατο γεύμα του Ισιδ. Κουβέλου στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Ενδεικτικό των διαθέσεών της είναι και το γεγονός ότι παρά τις «πιέσεις» του διοικητικού συμβουλίου αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση κοπής της πίτας της εφημερίδας. Επιπλέον η κυκλοφορία της εφημερίδας δεν λέει να πάρει την ανηφόρα παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύονται και τις αθρόες προσλήψεις που γίνονται.

Απολύθηκε και ο Π. Καρσιώτης

Στο μεταξύ το κλίμα στην εφημερίδα επιδεινώνεται σταθερά, καθώς κανένας δημοσιογράφος δεν αισθάνεται ασφαλής για τη θέση του, το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται και τα χρήματα που παίρνει, μετά από την απόλυση του Πέτρου Καρσιώτη ύστερα από 24 χρόνια δουλειάς. Η επίσημη αιτιολόγηση ήταν ότι το βράδυ της δολοφονίας του Βαρθολομαίου βρισκόταν στην τηλεόραση του Alpha και δεν μπορούσε να δώσει το θέμα για την εφημερίδα. Η απόλυσή του οφείλεται σε απόφαση του διευθυντή της εφημερίδας Λάμπρου Σμαΐλη, που θεώρησε πως η εφημερίδα «κρεμάστηκε». Από την άλλη βέβαια ήταν γνωστό ότι ο αστυνομικός ρεπόρτερ εργαζόταν σε κανάλι και ως εκείνη την ημέρα δεν του είχε γίνει καμία συγκεκριμένη πρόταση να επιλέξει το κανάλι ή την εφημερίδα, με ανάλογη βέβαια αναπροσαρμογή των απολαβών του.

Το κύμα των… αναγκαστικών αποχωρήσεων κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί, αφού αρκετοί νιώθουν παραγκωνισμένοι, με τη δουλειά τους να απαξιώνεται και τους δίνεται σαφώς η εικόνα ότι δεν ταιριάζει η… χημεία τους με τη διεύθυνση. Πιθανολογείται ότι η επόμενη «βόμβα» θα σκάσει με την αποχώρηση είτε της Ντ. Γκολέμα (από τις σημαντικές δημοσιογράφους του τηλεοπτικού ρεπορτάζ), είτε της Ένυς Μαγιάση, δικαστικής ρεπόρτερ με μακρά εμπειρία στον χώρο. Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που αναζητούν την… έξοδο, καθότι αντιλαμβάνονται ότι δεν περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της νέας διεύθυνσης. Για το κλίμα… φόβου που επικρατεί στην εφημερίδα ενημερώθηκε η Ένωση Συντακτών. Οι συντάκτες ανησυχούν καθώς διαπιστώνουν πως έχουν διαμορφωθεί ήδη δύο κατηγορίες δημοσιογράφων. Αυτοί που γράφουν κι αυτοί που δεν τους ζητείται να γράψουν ή δεν μπαίνουν τα κείμενά τους. Δύο κατηγορίες υπάρχουν και στους μισθούς. Το χειρότερο όλων είναι ότι ακούγονται νέες φήμες για απολύσεις, όπως επίσης και ότι προωθείται η άποψη αυτή στα υψηλότερα κλιμάκια των «συμβούλων» που αποφασίζουν ότι οι παλιοί δημοσιογράφοι είναι «άχρηστοι». Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ασυνεννοησία και τις διαφωνίες που εκφράζονται για τα σχέδια των Ισπανών, δημιουργούν ένα θολό τοπίο για το μέλλον της εφημερίδας. Ένα από τα προβλήματα που ακούγεται πλέον ανοιχτά εντός της εφημερίδας είναι ότι η ισχυρή ιδιοκτήτρια του «Ελεύθερου Τύπου» απουσιάζει παντελώς από τις διαδικασίες της εφημερίδας, αφήνοντας μια ομάδα με διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα να «διοικεί» με βάση ένα σχέδιο Ισπανών για την επιτυχία του οποίου κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο.

Η νέα σύνθεση της ηγεσίας του «Ελεύθερου Τύπου» δεν ανακοινώνεται επίσημα, αλλά είναι φανερό το σχήμα που διαμορφώνεται. Υπάρχει μια ομάδα τριών από τη «συντακτική ομάδα» της ταυτότητας, οι Γιάννης Προβής (μετά την ολιγοήμερη απουσία του από την εφημερίδα), Τάκης Καμπύλης και Γιώργος Μαντέλας, που αποτελεί ιεραρχικά την «κεφαλή» της εφημερίδας κάτω από τον Λάμπρο Σμαΐλη. Κάτω από αυτούς είναι οι υπόλοιποι επικεφαλής της συντακτικής ομάδας, υπεύθυνοι των νέων τμημάτων που δημιουργήθηκαν.

Στο μεταξύ, μέσα σε όλα αυτά, κυκλοφορεί ότι την έκδοση free press εφημερίδας σχεδιάζει η Γιάννα Αγγελοπούλου ως παράλληλο βήμα με την ανανέωση του «Ελεύθερου Τύπου». Ταχύτερα επίσης προχωρά το σχέδιο για το στήσιμο του ιντερνετικού πόρταλ.


Σχολιάστε εδώ