ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ για την επόμενη μέρα…

Ήδη η αίσθηση από όλους τους χώρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι αν χαθούν οι εκλογές, ακόμη και με μικρή διαφορά, τίποτε δεν σώζει τον Γιώργο, ο οποίος κατηγορείται ότι λειτουργεί ως… πρίγκιπας!

Γιατί δεν διέγραψε τον Πάγκαλο

Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να διέγραψε τον Κίμωνα Κουλούρη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, «τη συνείδηση της παράταξης», όπως θεωρεί ο διαγραφείς τον εαυτό του, δεν μπόρεσε όμως να θέσει εκτός τον Θόδωρο Πάγκαλο, γιατί όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι ίδιας… βαρύτητας με τον Κίμωνα.

Εξηγώντας τι ακριβώς εννοούν, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημειώνουν ότι ο κ. Πάγκαλος δεν διεγράφη, παρότι με τη συνέντευξή του ανέτρεψε το θετικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ που είχε διαμορφωθεί με την πρόταση μομφής, επειδή ο κ. Παπανδρέου έχει τις ίδιες θέσεις με τον Θόδωρο για το άσυλο! Και επομένως δεν είχε λόγο να τον στείλει στο σπίτι του.

Έτσι την πλήρωσε ο Κίμων Κουλούρης, επειδή όχι μόνο ήταν εύκολος στόχος για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί βρισκόταν στο στόχαστρό του εδώ και καιρό. Ήθελε με τη διαγραφή του Κουλούρη να στείλει πολλαπλό μήνυμα σε όλους όσοι εφαρμόζουν παρόμοιες τακτικές και ασκούν προσωπική πολιτική.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία ο Γιώργος δεν είχε τα κότσια να διαγράψει τον Πάγκαλο. Γι’ αυτό και η διαγραφή του Κουλούρη κάθε άλλο παρά εξέπεμψε ισχύ ή έδωσε την εικόνα ισχυρού αρχηγού, αντίθετα είχε το στοιχείο της αδικίας και ήταν ένας από τους λόγους που δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα συμπαράστασης ο Κίμωνας.

Ποιος θα είναι ο επόμενος

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτές οι… πρωτοβουλίες του Γιώργου έχουν αναφορά την επόμενη μέρα των εκλογών και συγκεκριμένα για την περίπτωση ήττας… Γι’ αυτό θα συνεχιστούν και οι… εκκαθαρίσεις -πολλοί μιλούν για πολιτικές διώξεις- κάθε… αντιφρονούντος, ώστε να είναι όσο το δυνατόν ελεγχόμενη η Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει από τις κάλπες.

Οι προβλέψεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος καταλήγουν στον Άκη, εκτός αν προκύψει κάποιος άλλος. Οι διαγραφές δεν φέρνουν πάντως το επιδιωκόμενο. Και στην περίπτωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ μάλλον στηρίζουν όλους εκείνους που δεν συμφωνούν με την τακτική του Γιώργου παραμένοντας πιστοί στο παλιό ΠΑΣΟΚ και, το κυριότερο, βλέπουν ότι με τον Γιώργο δεν κερδίζουν εκλογές, αντίθετα το μήνυμα που έρχεται από τη βάση είναι ότι χάνουμε. Και από τη στιγμή που θα περάσει αυτή η αίσθηση, δύσκολα η κατάσταση ανατρέπεται. Η αίσθηση της ήττας οδηγεί σε αδράνεια και παθητικότητα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εδώ και μεγάλο διάστημα, πριν ακόμη από τις εορτές των Χριστουγέννων, έχουν στοχοποιήσει μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαφοροποιούνται από τη γραμμή -ποια γραμμή;- του κόμματος κάθε φορά που στην επικαιρότητα βρίσκεται ένα μεγάλο θέμα. Η αρχή έγινε από τον Γιάννο Παπαντωνίου, συνεχίστηκε με τον κ. Φλωρίδη, έστω πρόσκαιρα, και κατέληξε με τον Κίμωνα Κουλούρη, ενώ κατά καιρούς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν ενοχλήσει οι δηλώσεις των κ. κ. Λοβέρδου, Μ. Αποστολάκη, Α. Τσοχατζόπουλου, Ευάγ. Βενιζέλου και φυσικά του κ. Θ. Πάγκαλου τον οποίον περιμένουν στη γωνία, αλλά προς το παρόν γλίτωσε.

Τελεσίγραφο στον Πάγκαλο

Ο κ. Παπανδρέου, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Θ. Πάγκαλο του έθεσε με αυστηρό τρόπο το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινείται από τώρα και στο εξής. «Διαφορετικά θα πρέπει να σε θέσω εκτός Κ.Ο.» φέρεται να του είπε ο κ. Παπανδρέου και επειδή ο κ. Πάγκαλος είναι πολιτικός που καταλαβαίνει μέχρι πού είναι τα όρια, η κόκκινη γραμμή, έκανε πίσω. Άλλωστε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, μετά τη γενική «κατακραυγή» από τα περισσότερα στελέχη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε ότι από εδώ και στο εξής θα παραμείνει φρόνιμο παιδί. «θα λάβω υπόψη μου για το μέλλον όλες τις κριτικές που ασκήσατε», είπε με νόημα ο κ. Πάγκαλος, που φαίνεται να κατάλαβε πολύ καλά ότι ο Παπανδρέου έχει σταματήσει να παίζει πια το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού, εκτός κι αν τους «δούλευε»… Το θέμα βέβαια είναι για πόσο καιρό θα κάτσει ήσυχος…

Τον χορό του Ζαλόγγου χορεύουν στο ΠΑΣΟΚ

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το κλίμα μεταξύ των βουλευτών είναι ό,τι χειρότερο. Θα νόμιζε κανείς ότι τους πήρε η κάτω βόλτα στο ΠΑΣΟΚ και έχουν χάσει έλεγχο. Η όχι και τόσο ξαφνική εσωκομματική κρίση που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου να «τραβάει τα μαλλιά του». Εξ ου και οι γρήγορες αποφάσεις που πήρε στην υπόθεση του κ. Κουλούρη. Αποδείχθηκε πάντως ότι όλα μέχρι τώρα ήταν επιφανειακά και ποτέ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν ομογενοποιήθηκαν, γιατί ακριβώς δεν πίστεψαν σε ένα πράγμα: ότι μπορεί ο Γιώργος να κερδίσει τον Καραμανλή.

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί περίπου «ζούγκλα» και ο καθένας τρέχει να προφυλάξει τα του οίκου του. Ο δε κ. Παπανδρέου τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Και συνεχώς του προκύπτουν περισσότερα.

Οι κινήσεις Κουλούρη

Ο Κίμων Κουλούρης, που ως έμπειρος πολιτικός παρατηρεί με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δράσει ακαριαία. Αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προχωρήσει και στη δημιουργία δικού του πολιτικού φορέα, ενώ συνεργάτες του αναφέρουν ότι «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Ίσως γιατί ο Κίμων έχει πληροφορηθεί ότι μετά την απόφαση του κ. Παπανδρέου το τηλεφωνικό κέντρο της Χαριλάου Τρικούπη έσπασε από τηλεφωνήματα, ενώ την προηγούμενη Κυριακή και πάλι οι ψηφοφόροι λειτούργησαν αυθόρμητα, με δεκάδες τηλεφωνήματα με τα οποία ζητούσαν τη διαγραφή του κ. Πάγκαλου.

Ο κ. Κουλούρης αναμφισβήτητα είναι ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πριν από το 1974 ίδρυσε μαζί με άλλα στελέχη το ΠΑΚ στη Μεγάλη Βρετανία και πάντα βρισκόταν δίπλα στον Ανδρέα. Η ειρωνεία της τύχης; Τον διέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που ο Κουλούρης ήταν από τους στενούς του συνεργάτες. Τώρα το ιστορικό στέλεχος δεν έχει πολλούς δρόμους να επιλέξει, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Άρα ο δρόμος αναγκαστικά είναι ένας: Ο δικός του.

Λογικά, με τη διαγραφή του κ. Κίμωνα Κουλούρη πλέον δεν πρέπει να ελπίζει στην επιστροφή του και ο κ. Παπαντωνίου στις επικείμενες εκλογές. Άλλωστε, γιατί ο κ. Παπανδρέου να βάλει τον Γιάννο στο ψηφοδέλτιο και όχι τον Κουλούρη;

Ο Βαρθολομαίος… «καρατόμησε» τον Κουλούρη

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να διαγράψει τον Κίμωνα Κουλούρη δεν έγινε τυχαία. Ναι μεν ήθελε εδώ και καιρό να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, αλλά βοήθησε και η υπόθεση της δολοφονίας του Γιάννη Βαρθολομαίου. Στο στενό επιτελείο του κ. Παπανδρέου, όταν συζητήθηκαν τα υπέρ και τα κατά της κίνησης αυτής, λέχθηκε από στέλεχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του ότι επικοινωνιακά οι τηλεοράσεις ασχολούνται με την υπόθεση αυτή και έτσι δεν θα γίνει μεγάλος ντόρος στα κανάλια με τη διαγραφή του Κουλούρη.

Επίσης, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ένα ακόμη στέλεχος στην ίδια σύσκεψη έλεγε ότι το πρωί της ημέρας που ο κ. Κουλούρης διεγράφη από τον κ. Παπανδρέου «κατάφερε ο Κουλούρης να εξαφανίσει από την τηλεόραση τον Καραμανλή που μιλούσε στη Βουλή για την αναθεώρηση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για την τακτική της αποχώρησης που ακολούθησε».

Και βέβαια, επικοινωνιακά ο Βαρθολομαίος «έφαγε» τον Κουλούρη, γιατί αν δεν ήταν ο θάνατος του διοικητή του ΙΚΑ και όλα αυτά που έρχονται στην επιφάνεια, ακόμη ο Κίμων θα ήταν πρώτη είδηση.


Σχολιάστε εδώ