Η «κόντρα ρελάνς» Καραμανλή

Και το χειρότερο;

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, προερχόμενες από στενό του συνεργάτη, ο Γιώργος διαπιστώνοντας το αδιέξοδο όπου τον οδήγησε η… μεγαλοφυής κίνησή του της «τριπλής πρωτοβουλίας» (πρόταση μομφής, αποχώρηση απ’ τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, αίτημα για πρόωρες εκλογές) και την αποδοκιμασία της απ’ τη μεγάλη πλειονότητα του λαού, αναζητεί εύσχημο τρόπο:

– Απεμπλοκής του απ’ το αδιέξοδο αυτό και «επιστροφής» του τουλάχιστον στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος!

Πράγματι, το θάμα του εντυπωσιασμού μετά την περιβόητη «πρωτοβουλία» κράτησε επικοινωνιακά μα και πολιτικά τις -συνήθεις- τρεις μέρες. Και το μοναδικό κέρδος που μπορεί να μετρά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι η αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών του κόμματός του. Από κει και πέρα εισπράττει την αποδοκιμασία μιας μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και ενός κρίσιμου -για τις εκλογές- τμήματος του εκλογικού σώματος, που χαρακτηρίζει λαϊκίστικη και τυχοδιωκτική και την αποχώρηση απ’ την αναθεώρηση του Συντάγματος και την… ανέξοδη πρεμούρα προσφυγής σε εκλογές. Επιπλέον απομονώθηκε και απ’ το σύνολο της Αριστεράς. Ουσιαστικά δηλαδή με τις τυχοδιωκτικές του επιλογές φρόντισε να κλείσει όλες σχεδόν τις «στρόφιγγες» που δυνάμει θα μπορούσαν να του φέρουν ψήφους αναγκαίες για την πολυπόθητη πολιτική ανάκαμψη και σοβαρή διεκδίκηση εκλογικής νίκης στις επόμενες εκλογές.

Η νέα κρίση εσωστρέφειας και ηττοπάθειας ουσιαστικά αποτελεί φυσικό παράγωγο αυτής της πάγκοινης αίσθησης της παταγώδους αποτυχίας και της νέας του «πρωτοβουλίας». Απ’ τη στιγμή που άπαντες και μέσα στο ΠΑΣΟΚ πείστηκαν για το… μια τρύπα στο νερό, φυσικό ήταν και το να ξανανοίξουν στόματα και το να εκφραστεί εκ νέου η αμφισβήτηση του αρχηγού και το να εμφανιστούν εκ νέου τάσεις αποσυσπείρωσης… Αναζητείται επομένως απεγνωσμένα «οδός επιστροφής» τουλάχιστον, επαναλαμβάνουμε, στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, οδός επιστροφής και απεμπλοκής.

Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος θα αυτοαναιρεθεί, θα ανακρούσει πρύμναν, θα αλλάξει θέση και άποψη. Μήπως κάτι τέτοιο δεν έκανε, για παράδειγμα, με τους χειρισμούς για το άρθρο 16, γεγονός που αξιοποιεί άριστα επικοινωνιακά ο Καραμανλής;

Ουσιαστικά με τη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στον «Ελεύθερο Τύπο» κάτι τέτοιο προανήγγειλε. Και ο συνεργάτης του μας τόνισε:

– Είναι θέμα χρόνου να αδράξει ο Γιώργος κάποια ευκαιρία και να… επιστρέψει!

Στο κάτω-κάτω, πρόσθεσε, «καλύτερα να χαρακτηριστεί για άλλη μια φορά καιροσκόπος παρά να κινδυνεύει να… σαπίσει ως τις εκλογές».

Εκλογές, υπογραμμίζουμε, τις οποίες πλέον κι ο ίδιος ο Γιώργος βλέπει να μην έρχονται τουλάχιστον ως τον Οχτώβρη, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα κι απ’ αυτόν κι από άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό άλλωστε προσδιόρισε και το συνέδριο, το… προγραμματικό, υπενθυμίζουμε, συνέδριο για τις 18-19 Μάη…

Και έπεται συνέχεια σε «τουμπαρίσματα»…

Ρελάνς Καραμανλή με υπερψήφιση προτάσεων του ΠΑΣΟΚ!

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός αισθανόμενος να μην απειλείται ουσιαστικά η πολιτική και προσωπική του κυριαρχία, προτίθεται σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις συναίνεσης που παράλληλα θα εκθέτουν ακόμα περισσότερο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα κατά τις πληροφορίες αυτές:

– Η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος θα υπερψηφίσει τουλάχιστον δύο προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν αποσυρθεί παρά την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τις προτάσεις για τη μείωση του ορίου ηλικίας εκλογιμότητας καθώς και για τη διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.
– Επίσης και μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, θα αναδιατυπωθεί η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24, με τρόπο που θα παίρνει υπόψη τις προτάσεις των βουλευτών που διαφωνούν.
– Ακόμα θα θέσει υπόψη της Βουλής ένα πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ για την περίπτωση αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου 16.

Θα βγάλει δηλαδή προς τα έξω ένα πρόσωπο συναίνεσης εκτιμώντας ότι έτσι θα εκτεθεί περισσότερο ακόμα το ΠΑΣΟΚ, που επέλεξε την ανεύθυνη αποχή, αν και συμφωνεί με την αναθεώρηση κάμποσων άρθρων του Συντάγματος.

Σε αυτή την επιλογή κατέληξαν ο Κ. Καραμανλής και το επιτελείο των στενών συνεργατών του μετά τη διαπίστωση που επιβεβαιώνεται κι απ’ τις δημοσκοπήσεις πως το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει εξαιτίας της επιλογής της αποχώρησης απ’ τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Εκτιμούν συγκεκριμένα, ότι όσο ο χρόνος θα περνάει, τόσο το ΠΑΣΟΚ θα χρεώνεται ένα πρόσωπο «αντιμεταρρυθμιστικό», παρά την περί του αντιθέτου εικόνα που είχε έως πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου. Και αυτή του η ασυνέπεια, η ανακολουθία, η εικόνα πως ο Γιώργος έχει καταστεί αιχμάλωτος του πιο καθεστωτικού και ρεβανσιστικού τμήματος του ΠΑΣΟΚ, ο άκρατος καιροσκοπισμός θα σημαίνουν σοβαρό πολιτικό κόστος για τον Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς -πιστεύουν σε κυβέρνηση και Μαξίμου- ο χρόνος δουλεύει υπέρ του Καραμανλή…


Σχολιάστε εδώ