Έκοψαν την Ντόρα!

Tο θετικό είναι πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται κι ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν πως έχει διαπιστωθεί σύμπνοια και σύμπλευση μεταξύ τους και για το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει έρθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και απειλεί, λόγω της εκβιαστικής τούρκικης συμπεριφοράς, τόσο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και το συνολικότερο Κυπριακό πρόβλημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, ο Κ. Καραμανλής έχει διαμηνύσει στον Τ. Παπαδόπουλο πως τον στηρίζει στην επιλογή του να μην ενδώσει και να προχωρήσει -αντίθετα- στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Αυτό το καλό κλίμα μεταξύ Τάσσου – Καραμανλή αναδεικνύεται και απ’ το εξής σημειολογικό γεγονός:

• Την Τετάρτη το βράδυ στο σπίτι του στη Ραφήνα ο Καραμανλής θα παραθέσει δείπνο στον κύπριο Πρόεδρο και στη σύζυγό του.

Σε αυτό το δείπνο, όπου συνδαιτυμόνες θα είναι τα δύο ζευγάρια, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία. Επαναλαμβάνουμε, και σημειολογική μα και πολιτική. Θέλουν και οι δύο ακριβώς να περάσει η εικόνα της συμπόρευσης, δίχως… παρεξηγήσεις. Άλλωστε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που θέλει να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα, ο Καραμανλής προβαίνει σε τέτοιου είδους «χειρονομίες»…

Ακριβώς όμως γι’ αυτό έχει επίσης ιδιαίτερη -σημειολογική και πολιτική…- σημασία η μη πρόσκληση σε αυτό το «πριβέ» δείπνο της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Σημειώστε μάλιστα, πως αυτή η απόφαση να μην προσκληθεί η ΥΠΕΞ είναι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, κοινή των Καραμανλή – Τάσσου. Και κατά τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός αυτό έχει ενοχλήσει σφόδρα την Ντ. Μπακογιάννη. Προφανώς αντιλαμβάνεται πως αποτελεί persona non grata. Άλλωστε, υπενθυμίζουμε, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε παραθέσει παρόμοιο «πριβέ» δείπνο στη Ραφήνα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και τη σύζυγό του, ήταν παρών ο τότε υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης…

Ο Πρόεδρος της Κύπρου θα φτάσει στην Αθήνα την Τρίτη το απόγευμα. Την Πέμπτη, πριν αναχωρήσει για τη Λευκωσία, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, με τον οποίο επίσης έχει εξαιρετικά καλή σχέση, συναντίληψη και συμπόρευση.

Σταθεροί και ασυμβίβαστοι χειρισμοί

Οι έως σήμερα σταθεροί και ασυμβίβαστοι χειρισμοί του Τάσσου Παπαδόπουλου, το κατηγορηματικό του ξεκαθάρισμα ότι δεν θα ενδώσει, δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς απ’ την Τουρκία, ουσιαστικά ώθησαν 80 πετρελαϊκές εταιρείες να εκφράσουν ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε έρευνες. Ώθησε επίσης την ΕΕ να κάνει δήλωση στήριξης των κυπριακών θέσεων και απόψεων.

Άλλωστε η γραμμή και η επιχειρηματολογία της κυπριακής κυβέρνησης ξεκινά απ’ το ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται εντός της οικονομικής ζώνης της Κύπρου και φτάνει στο ότι εντάσσονται στην κοινοτική επικράτεια. Ας σημειωθεί δε ότι ο κάθε φάκελος των τευχών προκήρυξης του διαγωνισμού για τους όρους εκμετάλλευσης των ερευνών κοστίζει 35.000 ευρώ.

Το κρίσιμο ζητούμενο βέβαια είναι, πόσες τελικά εταιρείες θα έρθουν να υποβάλουν προσφορές.

Αλλά επ’ αυτού υπάρχει αισιοδοξία στη Λευκωσία. Και η αισιοδοξία ενισχύεται και απ’ το γεγονός ότι η κλασικά φιλότουρκη Μεγ. Βρετανία δεν πρόκειται να δεχτεί την «ερμηνεία» πως το έδαφος των αγγλικών βάσεων στην Κύπρο είναι βρετανικό και συνεπώς να μπει στον χορό των εκβιασμών και πιέσεων. Τουλάχιστον αυτό λένε έως τώρα…

Σύμφωνα εξάλλου με εγκυρότατες πηγές:

• Οι σχετικές με την ύπαρξη πετρελαίων διεργασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια. Είχε επ’ αυτού του ζητήματος ενημερωθεί και η Αθήνα, που συμφώνησε στο να προχωρήσουν οι ενέργειες. Και τηρήθηκε απόλυτη εχεμύθεια…

• Το δυσκολότερο σημείο των ως σήμερα διεργασιών ήταν η συναίνεση της Αιγύπτου, δεδομένου μάλιστα ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα φαίνεται να είναι μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και ο Λίβανος δεν είχε αντιρρήσεις. Απ’ τη στιγμή που ξεπεράστηκε αυτό το πρόβλημα και η Αίγυπτος εντάχθηκε, τα πράγματα απλοποιήθηκαν…


Σχολιάστε εδώ