XΡΗΜΑτιστήριο

ρ Καιροσκοπικές συμμαχίες εξωτερικού ή υγιείς συνεργασίες εσωτερικού; Καίριο ερώτημα για μια εγχώρια ενεργειακή αγορά που έχει ακόμα πολλά να δώσει!
ρ Μαθαίνουμε ότι επισφαλής κρίνεται πλέον η θέση μεγάλου έλληνα τραπεζίτη, καθώς οι βασικοί του μέτοχοι εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις. Εν αναμονή λοιπόν…
ρ Επιστροφή ρευστών διαθεσίμων ή πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών; Οι περισσότερες εισηγμένες ακολουθούν το δεύτερο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης στα μελλοντικά επενδυτικά τους σχέδια.
ρ Μπορεί το προσφερόμενο τίμημα, σε σχέση με την αρχική δημόσια πρόταση, να μην άλλαξε, οι τροποποιήσεις όμως της τελευταίας στιγμής προκαλούν και προβληματίζουν. Περί Info Quest ο λόγος.
ρ Διαθέτει, ναι ή όχι, εποπτικούς μηχανισμούς; Έχει, ναι ή όχι, αρμοδιότητα πάνω στον έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων; Ο κ. Γκαργκάνας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάζει τις θέσεις του κατά το δοκούν!
ρ Μπορεί να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για συζητήσεις με ξένους στρατηγικούς επενδυτές, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε και αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει τόσο τους βασικούς της μετόχους όσο και τις εποπτικές αρχές.
ρ Και όμως υπάρχουν κονδυλοφόροι που θεωρούν ότι… η απουσία των μικροεπενδυτών προστατεύει την αγορά από μικροπανικούς… Αλήθεια, κ. «συνάδελφε», η χρηματιστηριακή φούσκα του 2000 τι ήταν; Μπορεί εσείς να προλάβατε να βγείτε κερδισμένος, γιατί άραγε, ρωτάτε όμως και αυτούς που έχασαν τους κόπους μιας ζωής;
ρ Είναι «ακριβή» η Σοφοκλέους; Υπεραποδίδει η πλειονότητα των μετοχών της; Είναι «τσιμπημένες» οι αποτιμήσεις τους; Εμείς απλώς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους μικροεπενδυτές!
ρ Ποιοι να είναι όλοι αυτοί οι μη «ανακοινώσιμοι» πελάτες της Morgan Stanley & Co, οι οποίοι και κατέχουν ποσοστό στη Νεοχημική; Μήπως έχουν σχέση με την εν λόγω εισηγμένη εταιρεία;
ρ Γιατί τέτοια διαφήμιση, παρακαλώ; Έτσι για να καταλάβουμε δηλαδή, είναι δυνατόν η αίτηση απόκτησης άδειας remote member να αποτελεί κατ’ ανάγκην ένδειξη εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά;
ρ Για να δούμε αν οι αυξήσεις των μερισματικών αποδόσεων των εισηγμένων εταιρειών που ελέγχει το Δημόσιο θα είναι τελικά ένας από τους τρόπους ενίσχυσης των κρατικών εσόδων. Θα μπορούσε μια τέτοια ενέργεια να βοηθήσει ταυτόχρονα και τη χρηματαγορά μας;
ρ Υπάρχουν, ναι ή όχι, εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν αναμόρφωσαν, ως ώφειλαν, τη ζημιά της τελευταίας περαιωθείσης χρήσης στην επόμενη; Ποια η άποψη των ορκωτών ελεγκτών τους; Ποια η γνώμη της Επιτροπής Λογιστικών Ελέγχων; Ποια η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;
ρ Αν και καθυστερημένη, κρίνεται ικανοποιητική! Η αναφορά μας στην παρέμβαση του ΣΜΕΧΑ καιστην απαίτησή του για άμεση – ισότιμη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού από την Τράπεζα Κύπρου.
ρ Από λόγια άλλο τίποτε καθώς καλά είναι τα χρηματικά πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, το θέμα είναι κατά πόσο θέλει και σκοπεύει να τα προασπίσει δικαστικά!
ρ Δεν πέφτουμε πλέον στην παγίδα! Πολλή υποκρισία και διαφήμιση για το σίριαλ Μπουρμπούλια, όταν για τους χρηματιστηριακά παρατρεχάμενούς της, δικηγόρους, επιχειρηματίες και ορκωτούς, δεν ακούγεται τίποτε. Γιατί άραγε;
ρ «… το ΧΑ λειτουργεί αυτόνομα…, υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί…., η κυβέρνηση παρακολουθεί και δεν παρεμβαίνει…, ορισμένα φαινόμενα όμως με ανησυχούν….»! Κύριε Αλογοσκούφη, τα ίδια ακριβώς έλεγε και το ΠΑΣΟΚ, τόσο πριν όσο και μετά τη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999-2000, αλλά!
ρ Μπορεί να ευθύνεται και η εισαγωγή του ΦΠΑ, όμως, όπως και να το κάνουμε, η κατά 28,3% μείωση των νέων οικοδομικών αδειών τον μήνα Νοέμβριο παραείναι μεγάλη.
ρ Δεξιώσεις, ομιλίες και ταξίδια αποτελούν «φετίχ» για τον πρόεδρο του ΧΑ, ο οποίος με πρόφαση τις εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά της νοτιοανατολικής, απολαμβάνει «τσάμπα» ανέσεις.
ρ Κάτι τέτοια βλέπει το οικονομικό επιτελείο και δοκιμάζει τις αντοχές μας! Ποδαρικό με το δεξί για τις αγορές αυτοκινήτων καθώς τον Ιανουάριο παρουσίασαν αύξηση 6,5%.
ρ Αν δεν στηρίξουν το σπίτι τους θα πέσει να τους πλακώσει! Η Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ δηλώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή το Χρηματιστήριο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τη στρατηγική διεθνοποίησής της.
ρ Όταν οι φήμες, χωρίς επίσημες διαψεύσεις, αγγίζουν και τη μερισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, τότε ό,τι και να πούμε εμείς είναι περιττό.
ρ Για τις απανταχού «Κασσάνδρες» λοιπόν! Σαφή και ξεκάθαρη ήταν η δήλωση του κ. Μηλιάκου σχετικά με την ATEbank, τόσο στην επιλογή της κυβέρνησης να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο όσο και στο ότι δεν πρόκειται να γίνει ο «σκουπιδοτενεκές» του πιστωτικού συστήματος!
ρ Σαν πολύ μεγάλη, σε σχέση πάντα με τον αρχικό σχεδιασμό, δεν είναι η σχετική αύξηση τού έτσι και αλλιώς υπέρογκου δανείου των ΕΛΠΕ;
ρ Απ’ ό,τι φαίνεται στις «μπίζνες» δεν υπάρχει ούτε ιερό ούτε όσιο, καθώς η αγωγή της MPB κατά της Πειραιώς μπορεί να ήταν αναμενόμενη, εκείνες όμως κατά των Μ. Σάλλα και Μ. Κολακίδη όχι! Οι κατηγορίες πολύ βαριές, ο πόλεμος αναπόφευκτος, με θεατές τις εποπτικές αρχές και αθώα θύματα τους απλούς επενδυτές.
ρ Αν και δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει πλήρως τα εγχώρια από τα αλλοδαπά «συμφέροντα», εν τούτοις ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο 2007 η συμμετοχή των ξένων στις μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανήλθε στο 48,79% από 46,64%. Περί ΚΑΑ ο λόγος.
ρ Ένα από τα πρώτα 65 επαγγέλματα που απαιτούν εξειδίκευση δεξιοτήτων είναι, μεταξύ άλλων, και αυτό του ειδικού χρηματοοικονομικών προϊόντων για επιχειρήσεις και ιδιώτες! Ελπίζουμε οι όποιες πιστοποιήσεις να μη χαριστούν απλόχερα στους κάθε λογής ημετέρους.
ρ Αν στα έσοδα δεν έχουν συμπεριληφθεί οι εισφορές τόσο για το Ταμείο Νομικών όσο και για το αντίστοιχο ασφαλιστικό, τότε υπάρχει πρόβλημα! Περί συμβολαιογράφων ο λόγος.
ρ Είναι δυνατόν το «δυναμικό» management να αποτελεί από μόνο του έναν από τους βασικούς λόγους που κάποιος διεθνής επενδυτικός οίκος θα «ξεχώριζε» ορισμένες από τις μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης; Ε, όχι δα!
ρ «Μπλε» αυτός, «γαλάζια» εκείνη, «εύκολος» εκείνος, «δύσκολη» αυτή, γι’ αυτό άλλωστε δεν πήρε ούτε βαθμό ούτε και προαγωγή! Για ποιον μεγαλοδιευθυντή της ΑΤΕbank που ανέβηκε με γοργούς ρυθμούς ηχούν κατ’ επανάληψη οι σειρήνες;
ρ Την ίδια στιγμή που οι «μικροί» «Financial Times» παρουσιάζουν ένα σύντομο ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Marfin, Πειραιώς και Κύπρου, έρχεται ο «μεγάλος» κ. Αράπογλου να χαρακτηρίσει τα γεγονότα «σύμπτωμα». Ουδέν σχόλιο!
ρ Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν και αυτοί! Με τις καίριες θέσεις να πηγαίνουν σε ξένα χέρια, γιατί άραγε η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε τη νέα πολυδαίδαλη οργανωτική της δομή;
ρ Ελπίζουμε να μην επικαλεστούν και πάλι τις κάθε είδους ανεξάρτητες αρχές και τα κάθε λογής απόρρητα! Στη φόρα λοιπόν τα ονόματα και οι διευθύνσεις όλων αυτών των «μεγάλων» που απέκρυψαν εισοδήματα ή εμφάνιζαν υψηλές δαπάνες χωρίς να τις δικαιολογούν.


Σχολιάστε εδώ