Πασπαρτού ΙΙ

Είναι γνωστό ότι ο ίδιος αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρότασή του αποσκοπεί σε μια εναλλακτική μορφή συνεργασίας της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται από τη Γαλλία η ανάληψη της πρωτοβουλίας, μαζί με την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, για να προωθήσουν τα σχέδια για τη συγκρότηση αυτής της Ένωσης. ΕΔΩ; Ακούει κανείς; Στο ελληνικό ΥΠΕΞ; Στην κυβέρνηση; Στην αντιπολίτευση;

Η πρόταση του Νικολά Σαρκοζί είναι παρόμοια με αυτήν που έχουμε διατυπώσει πολλάκις από αυτήν εδώ τη στήλη. ΟΧΙ η Τουρκία μέλος της ΕΕ. ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ της Τουρκίας με την ΕΕ. Η πρόταση του Νικολά Σαρκοζί κινείται στην ίδια λογική, απορρέει από τον ίδιο πυρήνα σκέψης. Κρίμα που προέρχεται από έναν αμερικανόφιλο… Στο μεταξύ για την ίδια την Τουρκία δεν είναι όλα ρόδινα. Μπορεί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών να άκουσε από την αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις ότι είναι «στρατηγικός σύμμαχος» και «παγκόσμιος εταίρος» ωστόσο δεν έλαβε κάτι συγκεκριμένο τόσο για το Κουρδικό, όσο και για την πιθανή αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από το Κογκρέσο.

Για το Κουρδικό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, γεγονός που ικανοποιεί την Τουρκία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιθανότητα ίδρυσης κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ. Στο αίτημα του Γκιουλ όμως για εκδίωξη από το βόρειο Ιράκ των κούρδων ανταρτών του PKK η Ουάσινγκτον κράτησε αποστάσεις: «Θέλουμε να προσπαθήσουμε να εργαστούμε σε αυτό το ζήτημα με τέτοιον τρόπο που να είναι αποδεκτός στα δύο κυρίαρχα κράτη (Τουρκία και Ιράκ)», είπε ο αμερικανός εκπρόσωπος.

Η τουρκική πλευρά έθεσε επίσης το θέμα της επικείμενης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικανικό Κογκρέσο (θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο σχόλιό μας σε αυτήν εδώ τη στήλη, 4/2/07). Ο ίδιος ο Λευκός Οίκος είναι αντίθετος στη χρήση του όρου «γενοκτονία» για να μη δυσαρεστηθεί η Άγκυρα. Ωστόσο, η εξέλιξη του θέματος βρίσκεται στα χέρια του Κογκρέσου, που δεν φαίνεται διατεθειμένο να εξευμενίσει την Τουρκία. ΕΥΤΥΧΩΣ, θα προσθέταμε εμείς.

• Στην από εδώ πλευρά τώρα, κατ’ αρχάς ένα καλό νέο: Έπεσαν οι πρώτες υπογραφές για τον περιβόητο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς (Πύργου) – Αλεξανδρούπολης. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, μετά το καταχέριασμα από τον ίδιο τον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, μονογράφηκε η σχετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας. Η μονογραφή της τριμερούς συμφωνίας έγινε στη Βουλγαρία από τους εκπροσώπους των τριών χωρών. Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Ανάπτυξης, η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας θα γίνει στην Αθήνα, στις αρχές Μαρτίου. ΕΥΤΥΧΩΣ. Μπήκαν έστω με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι στη δυτική Θράκη. Η απόληξη του πετρελαιαγωγού στην Αλεξανδρούπολη μας επιτρέπει να ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ ότι τα σύνορα θα παραμείνουν στον Έβρο για την προσεχή εικοσαετία…

Το δεύτερο καλό νέο έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, όπου κατά την επιχειρούμενη εισβολή στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από φοιτητική διαδήλωση, στις 7/2/07, ομάδα διαμαρτυρόμενων φοιτητών κατέβασε τη σημαία της ΕΕ. Όταν οι ίδιοι επιχείρησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία, άλλοι παρευρισκόμενοι φοιτητές τους εμπόδισαν να το κάνουν. Χαιρετίζουμε το γεγονός της αντιπαράθεσης μέσα στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα. Την τελευταία εικοσαετία οι ελληνικές σημαίες καίγονται από όποιον γουστάρει.

Φρενοβλαβείς τινές έχουν χαρακτηρίσει τη σημαία «πανί». Δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του κάθε σκοτεινού εγκέφαλου. Εμείς δεν υποτιμούμε καμία σημαία. Άλλωστε, έχουμε σηκώσει κατά καιρούς πολλές: κόκκινες, πράσινες…

Έχουμε όμως ξαναπεί ότι πλάι σε σημαίες κόκκινες ή πράσινες, νάιλον ή πλαστικές -της κατανάλωσης- για άλλους στέκεται και κυματίζει η γαλανόλευκη. Είναι η ίδια προϊόν επανάστασης, παλιγγενεσίας και αίματος. Ως εκ τούτου έφτασε η ώρα να γίνει κατανοητό από όλους:

Κάντε ό,τι θέλετε, ο καθένας για τη σημαία του.

Αλλά, προσοχή ανιστόρητοι (δεν απευθύνομαι σε κουκουλοφόρους ή στα τσογλάνια): Μην καίτε τις σημαίες των άλλων. Ειδικά του Έθνους. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.

e-mail:[email protected]


Σχολιάστε εδώ