πανταχού Παρόν

Έτσι οι πενόμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες, μετά την απαλλαγή κάθε φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι τους έδωσε τη δυνατότητα να αγοράζουν το γάλα των παιδιών τους, θα μπορούσαν να προσθέσουν και το κακάο, αν απαλλάσσονταν από τα «τέλη φοροδιαφυγής» τα οποία υποχρεώνονται να καταβάλουν στους «επίορκους» εφοριακούς. Τι θα κέρδιζε το κράτος από μια τέτοια ρύθμιση; Προφανώς τίποτα, διότι είναι υπεράνω χρημάτων. Φαίνεται ότι στην πλατεία Συντάγματος σκέφθηκαν ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας. Για κακή τύχη του κ. Αλογοσκούφη, υπήρξε μια δυσκολία για να το κατανοήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος και το σταμάτησε. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το σύστημα της κατάδοσης για τους εφοριακούς είχε εφαρμόσει πρώτος ο Μανόλης Δρεττάκης, ο οποίος είχε εγκαταστήσει και τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό. Το σύστημα καταργήθηκε μόλις έγινε αντιληπτό ότι η μισή Ελλάδα κάρφωνε την άλλη μισή.
****

Δεν χάνει ευκαιρία ο Βύρων Πολύδωρας να αποδεικνύει ότι παραμένει φανατικός ΄Ελληνας και Ευρωπαίος (αν ορισμένοι διακρίνουν και κάποιον αντιαμερικανισμό, τόσο το καλύτερο για το προφίλ του υπουργού). Με βάση αυτή τη γενική τοποθέτησή του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επέλεξε ως προορισμό του για την επόμενη έξοδό του από τη χώρα την πρωτεύουσα της Ευρώπης αντί εκείνης των ΗΠΑ, παρότι εκκρεμεί σχετική πρόταση. Με την ευκαιρία ο κ. Πολύδωρας, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, έχει κανονίσει να πάρει μαθήματα για τη χρήση των «paintballs». Πρόκειται για το νέο σύστημα αντιμετώπισης και εντοπισμού των διαδηλωτών, το οποίο θα αντικαταστήσει την «πιπερόριζα», όπως πρώτη αποκάλυψε η στήλη (και κάποιες εφημερίδες, ύστερα από μία εβδομάδα, το παρουσίασαν ως δικό τους θέμα). Η Ελλάδα, μάλιστα, προκειμένου να τιμήσει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, παρήγγειλε τα όπλα που εκτοξεύουν τις συγκεκριμένες βολίδες στο κράτος (Βέλγιο) που φιλοξενεί την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
****

Όσο για την αμερικανική πρόσκληση προς τον κ. Πολύδωρα, η οποία προέρχεται από τον αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις, αυτή μπορεί να περιμένει. Ο έλληνας υπουργός είχε, τις προηγούμενες μέρες, συνάντηση με τον κ. Ρις, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της πρόσφατης επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία. Διατηρώντας την ελληνική του λεβεντιά ο κ. Πολύδωρας ύψωσε το ανάστημά του ενώπιον του εκπροσώπου της αμερικανικής διοίκησης και απαίτησε να γίνει μεγαλύτερη ανάλυση των εικόνων που κατέγραψαν οι κάμερες, καθώς δεν φάνηκε να είναι ικανοποιημένος από τα στοιχεία που έδωσαν, μέχρι τώρα, οι «φίλοι και σύμμαχοι». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο βίντεο των Αμερικανών υπάρχουν τρεις φιγούρες, αλλά μόνο για τις δύο υπάρχει βεβαιότητα ότι ανταποκρίνονται σε ισάριθμα σώματα. Για την τρίτη διατυπώνεται αμφιβολία, καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για τη σκιά μιας από τις δύο φιγούρες που ανταποκρίνονται σε σώματα. Ο κ. Ρις, αιφνιδιασμένος προφανώς από την επίθεση Πολύδωρα, απάντησε ότι οι υπηρεσίες της πατρίδας του εξετάζουν όλα τα στοιχεία (δεν διευκρίνισε αν τα επεξεργάζονται κατά τον τρόπο που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία των κρατουμένων στο Γκουαντανάμο, οι οποίοι δεν έχουν περάσει ακόμα από δίκη) και τα αποτελέσματα των ερευνών θα γνωστοποιηθούν στην ελληνική πλευρά. Μέχρι τότε ο Βύρων θα αποφύγει την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Επειδή όμως δεν μπορεί να αρνείται τη συνεργασία με την υπερδύναμη, θα στείλει, ως αντ’ αυτού, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Αναστάσιο Δημοσχάκη, ο οποίος θα μπορεί να προετοιμάσει (ή μήπως θα πάει ακριβώς γι’ αυτό;) και τη δική του επίσκεψη.
****

Όσες διαβεβαιώσεις κι αν δώσει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος πως η αυθεντική ερμηνεία της αναφοράς του πρωθυπουργού «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» είναι ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, δεν πρόκειται να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Όλοι τρέχουν με προεκλογικούς ρυθμούς και κατακλύζουν καθημερινά τα υπουργικά γραφεία, προκειμένου να προωθήσουν αιτήματα των ψηφοφόρων τους (καμία σχέση με τα ρουσφέτια). Όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σε εκείνους που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα. Κι αυτό είναι λογικό, καθώς η προεκλογική καμπάνια των βουλευτών κοστίζει ακριβά και ένα μέρος πρέπει να το αναλάβει η πολιτεία. Το κακό είναι ότι το αναλαμβάνει μόνο όταν πρόκειται για βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν έντονα, τις τελευταίες μέρες, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Πέτρος Δούκας και ο Αντώνης Μπέζας, οι οποίοι δέχονται αφόρητες πιέσεις (ο Χρήστος Φώλιας, ο τέταρτος της παρέας, τη γλιτώνει διότι κανένας δεν έχει τάξει διορισμό στις Βρυξέλλες). Στα γραφεία των μελών του οικονομικού επιτελείου παρατηρείται, τελευταία, το αδιαχώρητο, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλα τα προεκλογικά ρουσφέτια, καθώς η πλειοψηφία των αιτημάτων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί την επόμενη τετραετία, αλλά και ο σταυρός πρέπει να μπει τώρα.
****

Πρόσωπο των ημερών είναι, αναμφίβολα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος. Στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός ΄Αμυνας και πρώτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ιδρυτής των «Κενταύρων» και των «Ρέιντζερς» (ονομασία που δόθηκε σε τμήμα της οργάνωσης για να διαδηλωθούν τα πατροπαράδοτα αντιαμερικανικά αισθήματα της συντηρητικής παράταξης), είχε συζήτηση με δημοσιογράφους, οι οποίοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη των διαδικασιών στη Βουλή. Η συζήτηση περιστράφηκε, όπως ήταν φυσικό, στα όσα του έχουν καταλογιστεί το τελευταίο διάστημα, για τα οποία ο ίδιος επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στον Πέτρο Μαντούβαλο, τόσο για τις καταγγελίες όσο και για τη δημοσιότητα που πήραν. Όπως ήταν φυσικό, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Μιχαλολιάκο αν έχει ενημερώσει για όλα αυτά τα θέματα τον πρωθυπουργό. Στην αρχή απέφευγε την απάντηση, αλλά λίγο μετά κάμφθηκε (μάλλον εύκολα) η αντίστασή του και ομολόγησε ότι πράγματι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή. Η απάντηση στην επόμενη ερώτηση δεν αναμενόταν από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι αναρωτιούνται, ακόμα, αν πράγματι μπορεί ο πρωθυπουργός να αντιμετωπίζει τέτοια θέματα με μια απάντηση «γράψε τους όλους κανονικά», όπως ισχυρίζεται ο κ. Μιχαλολιάκος.
****

Έχει χάσει τον ύπνο του ο Νικήτας Κακλαμάνης από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της πρωτεύουσας. Όχι εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων (σκουπίδια, φωτισμός, εγκληματικότητα), αλλά από τα παλιά και κρυφά χρέη που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο σαν μανιτάρια. Ανταποδίδοντας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο τις φιλοφρονήσεις του, όταν ανέλαβε το υπουργείο Υγείας (είχε ακυρώσει κάτι αναθέσεις του Νικήτα ως διαβλητές), τον κάρφωσε με τις δικές του φιλοφρονήσεις. Και αποκάλυψε ότι βρήκε απλήρωτο λογαριασμό 2 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΤΕ, που χρονολογείται από επταετίας, όταν δήμαρχος ήταν ο σημερινός υπουργός
Υγείας. Αλλά δεν άφησε στο απυρόβλητο και την Ντόρα Μπακογιάννη, από την οποία βρήκε χρέος από την προμήθεια πετρελαίου ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Και όπως εκμυστηρεύεται σε φίλους του, δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει κάθε φορά που πέφτει για ύπνο, με όσα έχουν κάνει οι προκάτοχοί του και ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να τα χρεωθεί.
Ως καλός νεοδημοκράτης που είναι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μόλις πληροφορήθηκε την αποκάλυψη Κακλαμάνη, έσπευσε να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη, κατηγορώντας τη διάδοχό του. Η κ. Μπακογιάννη, όπως υποστηρίζει ο κ. Αβραμόπουλος, θα έπρεπε να είχε εξοφλήσει το χρέος των 2 εκατ. ευρώ που της άφησε κληρονομιά, διότι, όπως λέει, η διοίκηση στον δήμο έχει συνέχεια. Και οφείλει κάθε νέα διοίκηση να πληρώνει τους λογαριασμούς της προηγούμενης. Εν όψει Αποκριάς δύο πρώην δήμαρχοι και ένας νυν ντύθηκαν παιδιά και παίζουν την κολοκυθιά. ΄Η αποφάσισαν να κάνουν αντιπολίτευση ο ένας στον άλλο, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει καμιά 20ριά χρόνια να εμφανιστεί ως αντιπολίτευση στον δήμο.
****

Πολλά παράδοξα καταγράφονται σχετικά με την κίνηση τουριστών προς τη χώρα, την ίδια ώρα που η Φάνη Πάλλη Πετραλιά υπερηφανεύεται ότι η τουριστική κίνηση διογκούται, κυρίως λόγω των υπέρογκων ποσών που διατίθενται για τις διαφημιστικές καμπάνιες. Τα στοιχεία που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει παρέμβαση του κ. Κοντοπυράκη) λένε διαφορετικά πράγματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 2001 το σύνολο των τουριστών στην Ελλάδα ήταν 9.817.550 άτομα. Το 2005 (δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία του 2006) τα άτομα που κινήθηκαν προς την Ελλάδα ήταν 9.634.177. Και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνονται και οι μετακινήσεις των οικονομικών μεταναστών (Αλβανών, Βουλγάρων και Ρουμάνων). Από το 2001 μέχρι το 2005 υπήρξαν ενδιαφέρουσες μεταβολές στις μετακινήσεις των οικονομικών μεταναστών και των τουριστών που ήρθαν στη χώρα. Στο διάστημα αυτό οι οικονομικοί μετανάστες, από τις τρεις χώρες, αυξήθηκαν, από 1.575.023 σε 2.303.639. Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των τουριστών, από 8.242.527, έπεσε στο 7.330.523, απώλεια, περίπου, ενός εκατομμυρίου τουριστών. Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Τουρισμού εμφανίζει σταθερό τον αριθμό των τουριστών. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να γίνεται αυτό. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη για όσους γνωρίζουν τα πράγματα. Από το 2001 μέχρι το 2005 καταγράφεται μια θεαματική αύξηση των Αλβανών, Βουλγάρων και Ρουμάνων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για μετακίνηση οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα προς την πατρίδα τους και την επάνοδό τους στη χώρα μας, που μπορεί να γίνονται δύο και τρεις τον χρόνο και καταγράφονται ως αφίξεις τουριστών από το υπουργείο Τουρισμού. Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολυδάπανης δαπάνης της τουριστικής καμπάνιας στο CNN και σε άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη άφιξη τουριστών. Να γίνονται οι καταχωρίσεις στα μέσα ενημέρωσης των βαλκανικών χωρών. Αν μη τι άλλο θα κοστίσουν φθηνότερα.
****

Λίγο η συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, λίγο η ίωση που ταλαιπώρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, έφεραν την αναβολή της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να γίνει 8, 9 και 10 Φεβρουαρίου. Η συνεδρίαση πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς το συγκεκριμένο όργανο πρέπει να συζητήσει το πρόγραμμα του Κινήματος, αλλά και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών. Υπάρχουν και άλλα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, όπως η εκλογή νέων οργάνων σε όλη την κλίμακα της κομματικής ιεραρχίας, καθώς τον Ιούνιο λήγει η θητεία τους σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης εκκρεμεί το Συνέδριο της Νεολαίας, το οποίο έχει προσδιοριστεί για τον Μάιο, και βέβαια το Προγραμματικό Συνέδριο, το οποίο δεν θα είναι ακριβώς Συνέδριο, αλλά κάτι μεταξύ Συνεδρίου και Συνδιάσκεψης. Κι αυτό διότι είχε ανακοινωθεί Συνέδριο, αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί για να γίνουν όλες οι διαδικασίες. Και ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί σοβαρό Συνέδριο με σώμα 6.500 μελών. Γι’ αυτό και ο Γιώργος Ανωμερίτης εισηγήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την εισήγηση, η διαδικασία να μοιάζει περισσότερο με Συνδιάσκεψη και λιγότερο με Συνέδριο.
****

Το κρίσιμο, όμως, ζήτημα που θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο πιθανό να συνεδριάσει στο τέλος της νέας εβδομάδας, είναι η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Η αρχική σκέψη ήταν να γίνουν προκριματικές εκλογές για όλους, πλην των νυν βουλευτών και των υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, θέλει να είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για εκλογές περί το τέλος Μαΐου και γι’ αυτό προτίθεται να προσαρμόσει όλες τις διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Αυτό σημαίνει ότι προκριματικές εκλογές τέλος και η σχετική διαδικασία θα δοκιμαστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, αν -εκείνες- γίνουν στη λήξη της τετραετίας. Είναι επίσης δύσκολο το θέμα των υποψηφιοτήτων να το αναλάβει η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών, όπως στην περίπτωση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Τότε είχε χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο για να λύσει τα διαδικαστικά και να αρχίσει την αξιολόγηση των υποψηφίων. Άλλωστε και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, δεν καλοβλέπει το ενδεχόμενο να ηγηθεί και πάλι μιας διαδικασίας η οποία, αυτή τη φορά, θα έχει αντικείμενο την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Κάτι τέτοιο θα τον έβγαζε εκτός της μάχης του σταυρού στη Β΄ Αθήνας, όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επελέγη η σύσταση μιας Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών και στελέχη του Κινήματος που κατέχουν θεσμική θέση, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ποια θα είναι αυτά τα μέλη. Και η διαδικασία δεν θα είναι αυτή των προκριματικών εκλογών, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Το νέο στοιχείο θα είναι, αυτήν τη φορά, η κατάθεση από τους ενδιαφερομένους του Βιογραφικού Ειδικών Αδικημάτων, όπου θα αναγράφονται όλες οι δοσοληψίες των υποψηφίων με τη Δικαιοσύνη, είτε έχουν τελεσιδικήσει είτε βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αλλά και οποιεσδήποτε άλλες, π.χ. αν κάποιος έχει κληθεί σε απολογία από τον Δικηγορικό ή τον Ιατρικό Σύλλογο. Οι Αμερικανοί, που είναι οι πρώτοι διδάξαντες, χρησιμοποιούν γιʼ αυτό έναν όρο ο οποίος σημαίνει να φυλάς τα νώτα σου (λίγο χαμηλά).
Κι ενώ υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ανακοινώσει το πρόγραμμά του, μια από τις παραφυάδες του, το PASOK Info, μπερδεύεται στα πόδια του για να δημιουργήσει σύγχυση. Η συγκεκριμένη παραφυάδα, η οποία λειτουργεί ηλεκτρονικά, έστειλε e-mail στους βουλευτές του Κινήματος και τους καλεί σε διάλογο σε θέματα όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Οικονομία, το Κοινωνικό Κράτος κ.λπ. Για να διευκολύνει μάλιστα τον διάλογο, μετέφρασε τις θέσεις, για τα θέματα αυτά, των αδελφών κομμάτων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ βουλευτών του Κινήματος στο καφενείο της Βουλής και δεν υπήρξε ούτε ένας που να βρήκε καλή την ιδέα στον προεκλογικό χρόνο που διανύουμε. Όπως παρατηρήθηκε, αυτή η διαδικασία, η οποία δεν θα μείνει μυστική, είναι ό,τι πρέπει για τη ΝΔ, η οποία θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε διαφορετική άποψη διατυπωθεί προκειμένου να μιλήσει για πολυγλωσσία στο ΠΑΣΟΚ και δεν θα έχει
άδικο. Ειπώθηκε και κάτι άλλο. Ότι αυτές οι παραφυάδες ξεφυτρώνουν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας και πρέπει να βρεθεί ένας Ιόλαος για να εξολοθρευτεί το τέρας.
****

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Λίγο διάστημα μετά την τοποθέτηση του Πέτρου Ευθυμίου ως εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, είναι υποχρεωμένος να τον αλλάξει, καθώς η θέση του δεν συμβιβάζεται με εκείνη του υποψηφίου βουλευτή. Εκτός κι αν ο κ. Ευθυμίου, από τον οποίο ο κ. Παπανδρέου δεν έχει παράπονα, τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται, επί του παρόντος, πιθανό. Επομένως το θέμα το οποίο συζητείται μετ’ επιτάσεως αυτό το διάστημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Συζητούνται τρεις λύσεις. Η πρώτη αφορά στην τοποθέτηση γνωστού δημοσιογράφου, μια λύση η οποία δεν περπάτησε στο παρελθόν, όσες φορές τέθηκε από διαφόρους. Η δεύτερη λύση είναι η τοποθέτηση ενός κομματικού στελέχους που δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, αλλά αυτή η λύση μοιάζει πολύ πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Η τρίτη λύση που συζητείται είναι η ανάληψη από τον Νίκο Αθανασάκη και των καθηκόντων του εκπροσώπου Τύπου, παράλληλα με εκείνα του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου. Κάποιοι σκέφθηκαν και τον Κώστα Λαλιώτη, αλλά εκείνος είναι πιο αρνητικός από κάθε προηγούμενη φορά στο ενδεχόμενο να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη αποστολή. Λέγεται όμως ότι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικό.

* Με τελείως διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν το θέμα της ίωσης του Γιώργου Παπανδρέου και της εισαγωγής του στο Αττικό Νοσοκομείο η Χαριλάου Τρικούπη και η Ρηγίλλης. Το ΠΑΣΟΚ, αρχικά, προσπάθησε να πει ότι δεν πρόκειται περί εισαγωγής και στη συνέχεια ότι η εισαγωγή δεν έχει καμία σχέση με την πνευμονία που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο πρόεδρος του Κινήματος. Όμως, τα γεγονότα τούς διέψευσαν. Κανένας δεν παραμένει ένα βράδυ στο νοσοκομείο με μια απλή ίωση, αν δεν υπάρχει φόβος ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι σοβαρότερο (ευτυχώς για τον κ. Παπανδρέου αποδείχθηκε
ότι τα πράγματα ήταν απλά). Επίσης κανένας που πάσχει από μια απλή ίωση δεν υποβάλλεται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει λοίμωξη του αναπνευστικού,
όπως έγινε στην περίπτωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εξετάσεις τις οποίες επιμελήθηκε η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, ειδική λοιμωξιολόγος.
Στη Ρηγίλλης η πρώτη αντίδραση χαρακτηριζόταν από αμηχανία. Η πρώτη σκέψη που διατυπώθηκε ήταν ότι πρόκειται για κάποιο τέχνασμα, ως συνέχεια της κατάθεσης της πρότασης μομφής, ώστε ο κ. Παπανδρέου να αποκτήσει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων. Μάλιστα ο Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή στον Δημήτρη Αβραμόπουλο να επισκεφθεί το «Αττικό» και τον κ. Παπανδρέου, ώστε να έχει από πρώτο χέρι τη σωστή ενημέρωση. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε ότι το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού οφειλόταν στην εκτίμησή του ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ο προσφορότερος αντίπαλός του και ανησύχησε μήπως υπάρξει αντικαταστάτης του.
****

Είχαμε -για την ακρίβεια έχουμε- τη μανιάτικη βεντέτα στον Πειραιά μεταξύ του Βασίλη Μιχαλολιάκου και του Πέτρου Μαντούβαλου, αυτό που μας έλειπε ήταν μια αντίστοιχη βεντέτα στη Λακωνία. Δεν είναι ίσως κάτι εντελώς νέο η αντιπαλότητα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ στον νομό, του Παναγιώτη Σκανδαλάκη και του Θανάση Δαβάκη. Στη Λακωνία ξέρουν ότι ο ένας δεν θέλει να βλέπει τον άλλο. Πίστεψαν όμως ότι εν όψει των εκλογών θα έκαναν ανακωχή. Πράγματι οι δύο βουλευτές, διαβλέποντας τον κίνδυνο να βρεθεί κάποιος τρίτος που θα επωφεληθεί από την κόντρα τους, είπαν να βάλουν νερό στο κρασί τους. Συναντήθηκαν, γι’ αυτό, σε καφενείο της Σπάρτης, όπου και συμφώνησαν να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε εκδηλώσεις και πανηγύρια, ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός υποσχέσεων και ρουσφετιών. Η συμφωνία αφορούσε στο διάστημα μέχρι το Πάσχα, αλλά δεν τηρήθηκε. Ο κ. Σκανδαλάκης κατηγορεί τον κ. Δαβάκη ότι όχι μόνο παραβίασε τη συμφωνία, αλλά είχε και το θράσος, την περασμένη Κυριακή, την ώρα που ο ίδιος ήταν στη Βουλή για να υπερασπιστεί το κόμμα απέναντι στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ και την πρόταση μομφής να πάει σε πανηγύρι και όχι σε οποιοδήποτε μέρος, αλλά στους Μολάους, στην πατρίδα του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών.
****

* Η κατασκοπία είναι ένα «σπορ» το οποίο ανθεί στις σχέσεις μεταξύ εμπολέμων μερών, μεταξύ «φιλικών» κρατών, στη βιομηχανία και γενικά στην οικονομία, αλλά σε κομματικό επίπεδο, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έχει καταγραφεί κάτι προηγούμενο μέχρι την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση μομφής. Στο επιτελείο της ΝΔ η ανησυχία ήταν έκδηλη το απόγευμα της Κυριακής, σχετικά με τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που προβλημάτιζε την ηγεσία της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος και ιδιαίτερα του Απόστολου Σταύρου ήταν αν το ΠΑΣΟΚ θα προέβαινε και σε κάποια άλλη κίνηση (η αποκάλυψη ότι ο κ. Σταύρου έστειλε επιστολή-ύμνο στη χούντα έγινε την επόμενη μέρα). ΄Υστερα από πολλή σκέψη ο κ. Σταύρου κατέληξε στη λύση του κατασκόπου (κοινώς χαφιέ, τακτική που χρησιμοποιούσε κατά κόρον η χούντα). Αυτός που επελέγη να παίξει τον ρόλο του κατασκόπου ήταν ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος δεν έχει δημιουργήσει αντιπάθειες μεταξύ των συναδέλφων του στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο λαρισαίος βουλευτής «παρεισέφρησε» σε παρέες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο καφενείο της Βουλής και εκεί αλίευσε την πληροφορία ότι οι Πασόκοι σκόπευαν να συνοδεύσουν το τέλος της ομιλίας του κ. Παπανδρέου με το σύνθημα «εκλογές-εκλογές». Σαν καλός καταδότης το διαμήνυσε αμέσως στον κ. Σταύρου, ο οποίος, με τη σειρά του, το ανάφερε στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Με κάποιον τρόπο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν ότι το «σύστημα» είχε διαρρεύσει και δεν το εφάρμοσαν.
****

* Η συνεργασία του Γιώργου Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή, αμέσως μετά την έξοδό του από το Αττικό Νοσοκομείο, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είχε μόνο ευχάριστες στιγμές. Κάποια στιγμή ο Δημήτρης Ρέππας τού είπε «ξέρεις πρόεδρε έχουμε και το θέμα του Νίκου Μπίστη». Ποιο είναι το θέμα του Μπίστη; ρώτησε ο κ. Παπανδρέου. «Έχει σήμερα τα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου», απάντησε ο γραμματέας της ΚΟ. Ο Γιώργος, που δεν είναι καθόλου αφελής, όπως πιστεύουν ορισμένοι, κατάλαβε αμέσως περί τίνος πρόκειται και παρατήρησε, με ύφος που μαρτυρούσε πολλά. «Δεν έχουμε επιλέξει ακόμα τους υποψήφιους βουλευτές». Το θέμα αυτό, πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσει πολλές φορές. Εκτός του Γιάννη Ανθόπουλου, περίπτωση στην οποία έχει αναφερθεί η στήλη, υπάρχει και η περίπτωση του Γιώργου Αγραφιώτη («ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μετά τις δημοτικές εκλογές»), ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει το χρίσμα στη Βοιωτία. Υπάρχει και η περίπτωση κάποιου κυρίου Γιάννη Τσακοπιάκου, υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος μάλιστα έχει ανοίξει γραφεία στο Κερατσίνι και στη Νίκαια, στα οποία απασχολεί υπαλλήλους επ’ αμοιβή. Λέγεται μάλιστα ότι αγόρασε και τα γραφεία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη στη Νίκαια. Κινήσεις που μαρτυρούν, αν μη τι άλλο, μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

…παντεπόπτης


Σχολιάστε εδώ