Παγίδα για δύο

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεώρησαν το αίτημα Παπανδρέου μπλόφα, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούμε, καθότι είτε κερδίσει είτε χάσει τις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου τον συμφέρει να μειώσει τον χρόνο διακυβέρνησης Καραμανλή.
• Και εξηγούμεθα, πέρα από το προφανές, ότι «η παρένθεση του ”3” ή του ”3+4”» είναι καλύτερη για τον κ. Παπανδρέου από το «4» ή το «4+4» της ΝΔ, έχει και άλλα κίνητρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον διαμορφώνει προεκλογική ατμόσφαιρα, η οποία εκ των πραγμάτων βάζει εμπόδια στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αρρυθμίες στον κρατικό μηχανισμό. Δεύτερον, σπρώχνει την κυβέρνηση προς την παγίδα της εκλογολογίας, που από μόνη της μπορεί να σύρει τη ΝΔ σε πρόωρες εκλογές – άλλωστε ήδη κορυφαίοι υπουργοί όπως οι Αβραμόπουλος και Βουλγαράκης, καθώς και βουλευτές, όπως ο Μανώλης, και άλλοι ζητούν ευθέως εκλογές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Βέβαια στην παγίδα της εκλογολογίας που έστησε ο κ. Παπανδρέου μπορεί να πέσει ο ίδιος, εάν η κυβέρνηση αντέξει και αντέξει τόσο που να εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση εάν διαθέτει σχεδιασμένη πολιτική κλιμάκωσης του προεκλογικού κλίματος μπορεί ενδεχομένως να σπρώξει την κυβέρνηση στην επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων…
• Κακώς, κάκιστα, παράγοντες της κρατούσας κατάστασης ρίχνουν νερό στον μύλο της εκλογολογίας. Ίσως γιατί δεν κατανοούν ότι η καλή τετραετία του «επταετούς κύκλου διακυβέρνησης» είναι η πρώτη – γι’ αυτό και είναι σοφό να εξαντλείται. Η δεύτερη τετραετία, κι αν ακόμα έρθει, σηματοδοτεί πάντα (ή σχεδόν πάντα) το επερχόμενο τέλος, καθότι καμία διακυβέρνηση δεν αντέχει τη ραγδαία φθορά που υφίσταται στον έβδομο χρόνο άσκησης της εξουσίας. Έτσι κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας (εάν έρθει) η κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην άσκηση της εξουσίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καλπάζει προς την εξουσία και την αναπόφευκτη διαμάχη για τη διαδοχή να σμπαραλιάζει τη συνοχή της κρατούσας κατάστασης.
ΥΓ.: Όσοι πιστεύουν ότι μετά από μια ήττα το ΠΑΣΟΚ θα διασπασθεί κάνουν μέγα λάθος. Μετά από μια ήττα με διαφορά γύρω στις δύο μονάδες το σκηνικό του 2000 θα επαναληφθεί, με τη ΝΔ σε ρόλο ΠΑΣΟΚ και αντιστρόφως.


Σχολιάστε εδώ