Οι αλλαγές δεν προαναγγέλλονται
Βέβαια η ίδια η γενική γραμματέας του κόμματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιχείρησε να θυμίσει το αυτονόητο, έλεγε προ ημερών στέλεχος του κόμματος, ότι δηλαδή δεν θα είναι μια ζωή γραμματέας και κάποια στιγμή θα αντικατασταθεί. Αυτό όμως, συνέχισε το ίδιο στέλεχος, είναι θέμα των κορυφαίων οργάνων του κόμματος.
Η ουσία για τα στελέχη του Περισσού είναι ότι το ΚΚΕ δεν είναι και δεν λειτουργεί όπως τα υπόλοιπα κόμματα. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον και κυριότερο ότι οι όποιες αλλαγές και ειδικά στη θέση του γενικού γραμματέα δεν προαναγγέλλονται. Μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Δεύτερον ότι στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν επίδοξοι «δελφίνοι» και τρίτον όποιος αποχωρεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κ. Παπαρήγα -όποτε και αν γίνει αυτό- δεν πρόκειται να λειτουργήσει όπως οι πρώην των υπολοίπων κομμάτων.
Άνθρωπος τώρα που γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα στο εσωτερικό του Περισσού τα τελευταία χρόνια σημειώνει με νόημα ότι στο ΚΚΕ, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος στο 15ο Συνέδριο το 1996, η ηγετική ομάδα είναι εκείνη που έχει τον απόλυτο έλεγχο του συνεδρίου και κάνει κουμάντο. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εκλογής μη αρεστού προσώπου στην ηγεσία του κόμματος. Ο νέος γραμματέας του κόμματος θα προέρχεται από το στενό περιβάλλον της σημερινής ηγετικής ομάδας και θα συμφωνεί πλήρως με τις επιλογές των τελευταίων ετών.
Την ίδια ώρα στον Περισσό περνούν στην αντεπίθεση σε σχέση με την πρόσφατη επίθεση του προέδρου και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΕ. Κάνουν λόγο για «συνήθη πρακτική αυτού του κόμματος» στο πλαίσιο της «αγωνιώδους προσπάθειάς του να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και να τον πείσει ότι δεν ακολουθεί την ίδια πολιτική με τη ΝΔ». Το μόνο που καταφέρνει, λένε στον Περισσό, «είναι να αποκαλύπτει ακριβώς αυτήν τη δικομματική σύμπλευση».
Μάλιστα δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι ορισμένες εφημερίδες έφτασαν στο σημείο να συσχετίσουν τη διαδήλωση των μελών του κόμματος έξω από το δημαρχείο της Αθήνας με τις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να κάνουν λόγο για «σκόπιμη σκλήρυνση της στάσης του ΚΚΕ».
Η απάντηση σε όλα αυτά, καταλήγουν τα στελέχη του ΚΚΕ, είναι ότι με το ΠΑΣΟΚ έχουμε διαφορετική ιδεολογική αντίληψη και πολιτική πρακτική, διαφορετικούς στόχους κι άλλη προοπτική και συνεπώς δεν δίνουμε πολιτικά συγχωροχάρτια σε κανένα.
Όσο για την πρόταση δυσπιστίας, αυτή, λένε στον Περισσό, «αξιοποιήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ για να υπηρετήσει ο καθένας τις δικές του ιδιαίτερες στοχεύσεις».