ο Δαίμονας των δημαρχείων

Τον Οκτώβριο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κατανοητό ακόμα και από τον γιο μου, που είναι δύο χρονών, ότι οι ώρες αυτές είναι πλασματικές. Ο μήνας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ήταν προεκλογικός. Μήπως κάποιοι προσπάθησαν να εξαγοράσουν τους υπαλλήλους με το «κάτι παραπάνω»; Η εντιμότητα του πρώην δημάρχου, Παντελή Ειρηνάκη, δεν αμφισβητείται, όμως θα πρέπει να εξηγήσει τι έχει συμβεί.

Ορίστηκαν οι νέοι αντιδήμαρχοι στη Γλυφάδα. Ο νέος τοπάρχης, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, έκανε την καλύτερη επιλογή προσώπων για να ξεκινήσει επιτέλους η μηχανή του δήμου να δουλεύει. Θα πρέπει να επισημάνω ότι η συμπεριφορά του απερχόμενου τοπάρχη ήταν άψογη ως προς την ενημέρωση του νέου δημάρχου για το ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στον δήμο. Οι νέοι αντιδήμαρχοι λοιπόν είναι: Σκαλτσάς, Αργυρόπουλος, Παπαδόπουλος, Αγγελόπουλος και Δήμου. Αναπληρωτής δήμαρχος ορίστηκε ο φίλτατος Σκαλτσάς που ανέλαβε και την ευθύνη των διοικητικών υπηρεσιών. Άντε, καλή δουλειά, γιατί η γκρίνια και η μιζέρια τόσα χρόνια έχουν οδηγήσει τον κοσμοπολίτικο δήμο στην παρακμή.

Σύμφωνα με τον νέο κώδικα είναι υποχρεωτικό πλέον στη δημαρχιακή επιτροπή να συμμετέχει και η αντιπολίτευση. Σε όλους τους δήμους της χώρας τον ρόλο αυτόν παίρνει ο επικεφαλής του συνδυασμού που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Στους Αγίους Αναργύρους όμως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Τρίγκας, που έχασε τις εκλογές, παίρνοντας το χαμηλότερο ποσοστό που έχει πάρει ποτέ η Νέα Δημοκρατία στην πόλη, δεν ψηφίστηκε από την παράταξή του, παρότι πρότεινε τον εαυτό του ο ίδιος, εξαιτίας της έντονης δυσαρέσκειας για το πρόσωπό του. Αντ’ αυτού ψηφίστηκε ο Θανάσης Τσώκος, σύμβουλος της ίδιας παράταξης, που μέχρι τελευταία στιγμή «πιεζόταν» να μην κατέβει, για να εκλεγεί ο τέως δήμαρχος.

Τον νυν δήμαρχο Α. Λιοσίων επισκέφτηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Ο άνθρωπος ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τα χρέη που διαπίστωσε ότι υπάρχουν στον δήμο. Ένα πουλάκι όμως μου είπε ότι κουβεντιάστηκε και η τύχη των εκτάσεων που ανήκουν χωροταξικά στον δήμο και στις οποίες εδρεύει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού. Μιλάμε για εκατοντάδες στρέμματα που κάποιοι υπογείως μεθοδεύουν την παραχώρησή τους σε άγνωστους επενδυτές. Για την ιστορία πάντως να ξέρετε ότι η σχέση του οργανισμού αυτού με τον δήμο υπήρξε πάντα «περίεργη». Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, ο πρώην δήμαρχος είχε εισπράξει μια επιταγή δέκα εκατομμυρίων ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη που αναλογούσαν σε μία εικοσαετία. Ο νέος δήμαρχος θα ενημερώσει τι απέγινε με την επιταγή αυτήν που κατατέθηκε σε ελβετική τράπεζα από τον ίδιο τον πρώην δήμαρχο;

Με τις επικείμενες εκλογές στις ενώσεις των δημάρχων (ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ) πολλοί θα είναι αυτοί που θα γελάσουν και πολλοί αυτοί που θα κλάψουν. Κάποιοι που θεωρούν τους εαυτούς τους ήδη εκλεγμένους θα προσγειωθούν απότομα. Η αλαζονεία και η έπαρση ποτέ δεν ωφέλησαν κανέναν. Ειδικότερα οι επιλογές που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία θα ξαφνιάσουν πολλούς. Τα τραπεζώματα και τα κεράσματα ορισμένων δεν φαίνεται τελικά ότι θα βοηθήσουν, αφού τους βαραίνει άσχημο παρελθόν από κάποιες «δουλειές» που έχει γίνει γνωστό στη Ρηγίλλης ότι υπήρξαν πρωταγωνιστές. Υπομονή και θα τα μάθετε όλα.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Γιαννακόπουλος, θα είναι ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Πρόκειται για σοβαρή θέση και ιδιαίτερα τιμητική.

Κόπηκαν τα φτερά σε κάποιους που ήλπιζαν ότι θα κτίσουν βιλίτσες με τις μίζες που θα έπαιρναν. Με απόφαση του ΣτΕ κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προσπαθούσε να επιβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου, με τις οποίες γινόντουσαν αλλαγές χρήσης γης επί της παραλιακής. Κάποιοι ονειρευόντουσαν πολυώροφα εμπορικά κέντρα, γραφεία, καταστήματα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ευτυχώς υπάρχουν δικαστές που στέκονται ψηλά και τιμούν τον ρόλο τους.

Φαίνεται τελικά ότι ο Γιώργος Πατούλης στο Μαρούσι κατάφερε να ξεπεράσει τις πιέσεις και άφησε εκτός ομάδας διοίκησης ανθρώπους που μόνο περήφανοι δεν μπορούν να αισθάνονται εξαιτίας του παρελθόντός τους. Παρότι κατάφεραν να εκλεγούν με καλή σειρά σταυροδοσίας, δεν πήραν καμία θέση ευθύνης. Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, αφού ο ίδιος ο δήμαρχος μας είχε πει πως τα μόνα κριτήρια για την επιλογή θα είναι το ήθος και η εντιμότητα.

Ικανοποίησε ιδιαίτερα τους Μαρουσιώτες η ομόφωνη ψήφιση της Ελένης Βότση για τη θέση της γραμματέως του δημοτικού συμβουλίου. Η νέα γραμματέας έχει… ιστορία στον δήμο, καθώς ο αείμνηστος πατέρας της Αριστείδης Βότσης ήταν επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος. Τόσο λοιπόν η διάθεση και η γνώση της όσο και η… προϊστορία της θα τη βοηθήσουν να έχει επιτυχημένη θητεία.

Γιατί άραγε ο δήμαρχος του Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, κυκλοφορεί μονίμως στην περιοχή με το δικό του ΙΧ, μια πολυτελή Μερσεντές; Είναι άραγε τόσο μεγάλες οι αποστάσεις ή φοβάται να περπατήσει μήπως και συναντήσει κάποιους που προεκλογικά τους είχε τάξει «λαγούς με πετραχήλια» και τώρα τον ψάχνουν;

Ορκίστηκαν και οι αντιδήμαρχοι στον δήμο Πεύκης. Πρόεδρος του ΔΣ ανέλαβε ο Σταύρος Μονεμβασιώτης, ενώ οι αρμοδιότητες της διοίκησης μοιράστηκαν στους Μπαλδεράνο, Μπάλλα και Μαμαλάκη. Φουλ τις μηχανές έβαλε και ο όμορος δήμος της Λυκόβρυσης, αφού ο επανεκλεγείς δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός, όρισε και αυτός την ομάδα διοίκησης. Πρόκειται για τους Νικολιδάκη, πρόεδρο του ΔΣ, Μπελεχρή και Τσέλλο ως αντιδημάρχους. Λεβέντες μου, τέρμα τα πανηγύρια. Έργο τώρα.

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο πρώην δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Του εύχομαι καλή ανάρρωση και σιδερένιος.

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στον δήμο Νίκαιας ήταν αρκούντως επεισοδιακό. Ως γνωστόν στον δήμο ανήκει μια τεχνική σχολή που λέγεται «Ηράκλειτος». Ο δήμαρχος λοιπόν, για τους δικούς του λόγους, απέκλεισε τον Λογοθέτη από το ΔΣ του σχολείου. Ο Στέλιος Λογοθέτης, που έχει περάσει από τον… Κορυδαλλό, παραπονέθηκε ότι «παραγνωρίζετε την επιστημονική μου κατάρτιση. Θα μπορούσα να προσφέρω». Εγώ αναρωτιέμαι: είναι ή όχι κατάντημα για έναν πρώην δήμαρχο Πειραιά να παρακαλάει για θέση σε ένα ΔΣ μιας τεχνικής σχολής; Ο καθένας με τη μοίρα του.

Σε λίγες ημέρες αρκετοί δήμοι θ’ αρχίσουν να πετάνε εκατομμύρια ευρώ σαν στραγάλια. Κάποια σαΐνια πάλι θα οικονομήσουν. Αναφέρομαι στα περιφερόμενα τσίρκο που κάποιοι τα λένε καρναβαλίστικες παρελάσεις. Μιλάμε για πολλά λεφτά. Ο κάθε πικραμένος, με επιχορήγηση του δήμου, παριστάνει τον Αριστοφάνη και πετάει καραμέλες. Κάθε χρόνο τα ίδια. Για διαγωνισμούς ούτε λόγος. Με απευθείας αναθέσεις φίλοι και γνωστοί, τραγουδιστάδες και μαριονέτες τσεπώνουν το παραδάκι και πίνουν στην υγειά μας. Πλήρωνε ταλαίπωρε λαέ και μη μιλάς.

Όχι στην περιφερειακή Υμηττού και στη σήραγγα στο βουνό της Αργυρούπολης, φώναξαν οι 300 και πλέον κάτοικοι του δήμου που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή για το θέμα αυτό στην περιοχή τους. Οι κάτοικοι επιμένουν ότι η τυχόν υλοποίηση αυτών των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την πόλη τους και την ευρύτερη περιοχή.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο υποψήφιος δήμαρχος Ίλιου, Αλέξανδρος Λυκουρέσης. Μετά από συμφωνία όλων των στελεχών της παράταξης, που μέχρι σήμερα ήταν χωρισμένη στα τέσσερα κομμάτια, ορίστηκε επικεφαλής ο Δημήτρης Δαλαμάγκας. Ο Λυκουρέσης αναγκάστηκε να δεχτεί αυτήν την εξέλιξη, αφού είχε μείνει μόνος του. Πάλι καλά. Αυτές οι ενωτικές διαδικασίες όμως, συντρόφια, γίνονται προεκλογικά και όχι μετεκλογικά. Καθεστώς έχει γίνει η διοίκηση Κουκουβίνου με τις μεταλλάξεις της. Νισάφι πια.

Φαίνεται ότι η καθαριότητα απασχολούσε μόνο προεκλογικά τον δήμο Χολαργού. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση με τους ξεχειλισμένους κάδους που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης. Η μόνη εξήγηση που υπάρχει ίσως είναι η έλλειψη υπεύθυνου αντιδημάρχου, αφού η δημοτική αρχή δεν έχει ορκιστεί ακόμη λόγω ενστάσεων. Ο νυν αντιδήμαρχος που είναι αρμόδιος γνωρίζει ότι δεν θα επανατοποθετηθεί και προφανώς… πέρα βρέχει. Από την άλλη μεριά, ο δημαρχάρας τρέχει όλη μέρα για να εκλεγεί πρόεδρος στη ΤΕΔΚΝΑ και η πόλη καλωσορίζει τα ποντίκια που κάνουν καθημερινά παρέλαση. Μπράβο παιδιά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Όλα τα είχαμε, ήρθε και ο χυμός από τα φύλλα της ελιάς. Τελικά, ξυπνάς το πρωί και δεν ξέρεις ο συνάνθρωπός σου τι απάτη θα έχει σκαρφιστεί για να τα κονομήσει. Τι άλλο θα δούμε, ρε παιδιά; Έλεος.


Σχολιάστε εδώ