Οργισμένοι οι Ρώσοι με την κυβέρνηση

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ρωσική πλευρά είναι τόσο απογοητευμένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που της διαμήνυσε μάλιστα ότι «έχει υιοθετήσει πλήρως τις αμερικανικές θέσεις για το Κόσοβο, που είναι επικίνδυνες και οδηγούν σε πλήρη ανατροπή του status quo των Βαλκανίων, με αλλαγές συνόρων». Η ρωσική πλευρά έχει επίσης διαμηνύσει ότι «η Ελλάδα ως χώρα της περιοχής μπορούσε να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, μια και γνωρίζει την κατάσταση, και να μετριάσει τις τελικές αποφάσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου».
Σημειώνουν ακόμα ότι στην ουσία αυτό που προωθούν οι ΗΠΑ οδηγεί σε πλήρη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου που μπορεί να επιφέρει νέες εντάσεις, αλλά και ανακατατάξεις στην περιοχή.

Θεωρούν ότι η στάση της Αθήνας είναι ταυτόσημη με αυτήν των ΗΠΑ στο όλο θέμα και επιμένουν ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή μπορεί να πει κάτι πιο μετριοπαθές η ελληνική πλευρά, που έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή, και αυτή της η θέση να στηριχθεί από τη Ρωσία και άλλα κράτη.

Πάντως, πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι πίσω από τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Προέδρου Πούτιν για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης βρίσκεται η πίεση της ρωσικής πλευράς να περάσει ρωσικό φυσικό αέριο από τον νέο αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας και όχι αζερικό, όπως έχει προγραμματιστεί και αυτό θίγει τα συμφέροντα της Ρωσίας.


Σχολιάστε εδώ