Οι τελευταίοι μήνες της… νεοδημοκρατικής Πομπηίας
Οι προβληματισμοί που ακούγονται σχετίζονται κυρίως με το ότι η κρατική μηχανή δεν βρίσκεται σε «προγραμματική ετοιμότητα» αλλά σε προεκλογική, με την έννοια ότι ουδείς σκέπτεται να υλοποιήσει τα υπεσχημένα του προγράμματος του κόμματος αλλά φροντίζουν να εξυπηρετούν την κομματική πελατεία, να μη δημιουργούν τριβές και γενικώς προχωρούν στον «σίγουρο δρόμο της επανεκλογής τους».
Άλλωστε, προσέθεταν οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πρωθυπουργός προχώρησε, πριν από μικρό χρονικό διάστημα, τόσο στον καθορισμό του συνεδρίου τον Ιούνιο, ώστε να συγκρατήσει τις δυνάμεις… αυτοδιάλυσης του κομματικού μηχανισμού, όσο και στην κατηγορηματική διάψευση των πρόωρων εκλογών για να συγκρατήσει τις ίδιες δυνάμεις, που είχαν κυβερνητικά αδρανοποιηθεί και προετοιμάζονταν μόνο για την επανεκλογή τους…
Αποτελεί κοινή διαπίστωση στον πολιτικό χώρο ότι όσο πλησιάζουμε στην εξάντληση της τετραετίας, κυριαρχεί το αίσθημα της αυτοσυντήρησης σε όλους τους υποψηφίους, πόσω μάλλον σε εκείνους που σχετίζονται με την κάθε μορφή εξουσίας και επιδιώκουν να διατηρήσουν ισορροπίες για να επανεκλεγούν. Εκεί κοντά στις εκλογές υπάρχει πάντα ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων-πέντε μηνών πλήρους απραξίας, που όσο και αν επιθυμεί ο οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός να το ξεπεράσει, είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει, ακόμη και αν διακατέχεται από τις επιθυμίες του Κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί την εξάντληση της τετραετίας, κυρίως για να δοθεί ένα άλλο στίγμα διακυβέρνησης από ένα πολιτικό σχήμα που σέβεται τη θητεία του και πρώτο αυτό εξαντλεί την τετραετία, αποδεικνύοντας πως πάντα υπάρχει μια νέα αρχή και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στη λαϊκή εντολή επικαλούμενες διάφορα προβλήματα.
Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη συμφωνούν με διεξαγωγή των εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει θέματα μείζονος σημασίας που αλλάζουν την καθημερινότητα των Ελλήνων και διαμορφώνουν ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο. Οι μεταρρυθμίσεις πράγματι δημιουργούν την εντύπωση πλήρους ανατροπής σε πολλά σοβαρά κοινωνικά πεδία, στην οικονομία, στην ασφάλιση και στην καθημερινότητα, γεγονός που δικαιολογεί την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη με το ερώτημα: «Θέλετε τις μεταρρυθμίσεις ή όχι;».
Σχετικό ερώτημα μάλιστα είχε διατυπωθεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και σε έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί και τα αποτελέσματά της παραδόθηκαν πριν από έναν μήνα περίπου. Το συμπέρασμα είναι πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί για μείζονα θέματα να υπάρχει «νωπή λαϊκή εντολή»… Κάτι που προφανώς διαμορφώνει μια άλλη δυναμική. Την τακτική αυτή φαίνεται πως επιθυμεί και ο Κ. Καραμανλής να ακολουθήσει.
Το μόνο που δεν έχει διευκρινισθεί είναι το κατά πόσον θα προχωρήσει ο Κ. Καραμανλής με το παρόν κυβερνητικό σχήμα στις εκλογές ή θα επιλέξει τον ανασχηματισμό για να φρεσκάρει το προφίλ. Κάτι που φαίνεται να του το προτείνουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα ώστε να απομακρυνθούν στελέχη που έχουν δημιουργήσει τριβές, πλην όμως τα… «αλλά» είναι πολύ περισσότερα, όπως τονίζουν έγκυρα ενημερωμένες πηγές. Και έχουν να κάνουν με ισορροπίες που θα πρέπει να διατηρηθούν εν όψει εκλογών, οι οποίες αν διασαλευθούν πιθανότατα να δημιουργήσουν εστίες τριβών και επομένως προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία.
Έτσι στις σχετικές εισηγήσεις φαίνεται πως ο πρωθυπουργός εκφράζει τον προβληματισμό του κατά πόσον ένας ανασχηματισμός (το πιθανότερο) λίγο πριν από το συνέδριο του Ιουνίου θα δημιουργήσει νέα δυναμική ή νέους… πυρήνες γκρίνιας. Είναι πάντως σίγουρο ότι οι πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου θα προκαλέσουν και αλλαγές σε ορισμένους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ήδη οι σχετικές αλλαγές προχώρησαν στους τομείς του κομματικού μηχανισμού και θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές Μαρτίου με νέες… αλλαγές που θα συνοδευθούν με νέα προεδρεία στις τοπικές και τις νομαρχιακές επιτροπές, ώστε η κομματική μηχανή να είναι ετοιμοπόλεμη. Πάντως φαίνεται ότι σε όλα τα επίπεδα, κυβερνητικό-κομματικό, ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.λπ., γίνονται αλλαγές που έχουν όλες σχέσεις με τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου. Οι όποιες κυβερνητικές διαψεύσεις φαίνεται πως αποβλέπουν στο να συγκρατήσουν προσηλωμένους για μικρό ακόμη χρονικό διάστημα τους υπουργούς στους στόχους που έχει θέσει ο σχετικός κυβερνητικός προγραμματισμός. Διότι μετά το συνέδριο του Ιουνίου αναμένεται ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι…