Ξέφραγο αμπέλι το Χρηματιστήριο με την ανοχή Πιλάβιου
Aίσθηση έχει προκαλέσει στην αγορά η περίεργη ανοχή που επιδεικνύει η εποπτική αρχή σε ορισμένες πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της διοίκησης του Ομίλου Marfin Popular Bank – Marfin Financial Group, οι οποίες μοιάζουν να περνούν απαρατήρητες από την οδό Κολοκοτρώνη, όπου εδρεύει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Μάλιστα, αυτή η αδράνεια, όπως επισημαίνεται από πολλούς παράγοντες της αγοράς, δεν φαίνεται να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αφού μόλις πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερεύνησε πλήθος βαρύτατων καταγγελιών για χειρισμούς της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς και στη Βουλή, αλλά κατέληξε ύστερα από έξι μήνες ερευνών να επιβάλει μόνο ένα πρόστιμο 100.000 ευρώ, επειδή αφέθηκε ασχολίαστη από τη διοίκηση Αράπογλου μια έκθεση ξένης επενδυτικής τράπεζας.
Στο κρίσιμο ζήτημα της πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού από τις εισηγμένες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να έχει καθιερώσει μια τακτική εποπτείας δύο ταχυτήτων: από τη μια, επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία σε υποθέσεις που αφορούν μικρότερες εισηγμένες εταιρείες, από τις οποίες έχει φθάσει στο σημείο (ορθώς, κατά πολλούς) να ζητεί εξηγήσεις για κάθε δημοσίευμα που τις αφορά, ακόμη και αν προέρχεται από ένα και μόνο ειδησεογραφικό site, ακόμη και αν οι ίδιοι οι συντάκτες των δημοσιευμάτων αναφέρονται μόνο σε φήμες που κυκλοφορούν στη Σοφοκλέους, χωρίς άλλη αναφορά σε επίσημες πληροφορίες και πηγές πληροφόρησης.
Την ίδια ώρα, όμως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφεύγει ακόμη και να στείλει μια επιστολή για να ζητήσει εξηγήσεις, όταν ισχυροί εισηγμένοι όμιλοι, όπως αυτός της Marfin, εκδίδουν ανακοινώσεις που, αν μη τι άλλο, προκαλούν πολλές απορίες και ερωτηματικά, ενώ ενδέχεται να ρίχνουν νερό στον μύλο της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.
Μόλις πρόσφατα, στις 11 Ιανουαρίου, η Marfin Financial Group έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να πουλήσει τη θυγατρική της τράπεζα Marfin Bank ΑΤΕ στη μητρική εταιρεία Marfin Popular Bank έναντι υψηλού τιμήματος, το οποίο ανακοινώθηκε πριν καν αναλάβει ανεξάρτητος οίκος ελεγκτών την αποτίμηση της εξαγοραζόμενης τράπεζας.
Η επίμαχη ανακοίνωση, όπως δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά το σκέλος που αφορά την πώληση της θυγατρικής τράπεζας, έχει ως εξής:
– «Η Marfin Financial Group ΑΕ Συμμετοχών ανακοινώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του της 10/1/2007 αποφάσισε την πώληση στη μητρική Marfin Popular Bank Public CO LTD του συνόλου της συμμετοχής της στη Marfin Bank ΑΤΕ έναντι συνολικού τιμήματος που υπολογίζεται να ανέλθει σε 600 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
– Η μεταβίβαση αναμένεται να λάβει χώρα το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, εφ’ όσον προηγουμένως ληφθεί αντίστοιχη απόφαση και από το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Popular Bank Public CO LTD, το δε ακριβές ύψος του τιμήματος θα συμφωνηθεί στη βάση έκθεσης αποτίμησης που θα καταρτισθεί από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο που θα ορισθεί από τα μέρη».
Αν οι… Πουαρό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν κάνει τον κόπο να ανατρέξουν στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Marfin Bank ΑΤΕ, θα διαπίστωναν ότι εμφάνισε κέρδη μόλις 8,4 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση/λογιστική αξία της τάξεως των 58,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το τίμημα της εξαγοράς από τη Marfin Popular Bank, η οποία εδρεύει μεν στη Λευκωσία, αλλά είναι εισηγμένη στο ΧΑ από την 5η Ιανουαρίου 2007, είναι περίπου 70 φορές μεγαλύτερο από τα κέρδη του 2005 και 10 φορές μεγαλύτερο από τη λογιστική αξία!
Κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν κίνησε την περιέργεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την πρόωρη ανακοίνωση ενός τόσο υψηλού τιμήματος εξαγοράς, ούτε καν προβληματίσθηκε για την ανακοίνωση της αποτίμησης χωρίς να υπάρχει καν μια σχετική έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου, ή να αναφέρεται στην ανακοίνωση της MFG ποιος οίκος θα αναλάβει την αποτίμηση.
Μετά την προαναγγελία του ιδιαίτερα ευνοϊκού αυτού «εσωτερικού» deal της ΜFG με τη μητρική της τράπεζα, η οποία ελέγχει πλέον το 95,3% των μετοχών της, στη Σοφοκλέους εκδηλώθηκε έντονη κινητικότητα των μετοχών της MFG (βλ. πίνακα), με αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια συνολικά περισσότερα από 39 εκατ. μετοχές, στις 15 συνεδριάσεις μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2007.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 71% των μετοχών της MFG (ανέρχονται περίπου σε 55,3 εκατομμύρια) και είναι μάλλον υψηλός, για μια μετοχή με πολύ μικρή διασπορά, δεδομένου ότι το 95,3% των μετοχών της MFG ελέγχεται από τη μητρική MPB. Ούτε αυτές οι συναλλαγές κίνησαν την προσοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρά το γεγονός ότι σχετίζονται με ένα μείζον εταιρικό γεγονός, την προαναγγελία πώλησης θυγατρικής έναντι υψηλού τιμήματος.
Ούτε, όμως, και τα τελευταία σχόλια του Ανδρέα Βγενόπουλου, σε πρόσφατη παρουσίαση της Marfin Popular Bank ενώπιον χρηματιστών, για την τεράστια αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει η Marfin Financial Group, ύψους 5 δισ. ευρώ, κίνησαν την προσοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο κ. Βγενόπουλος, όπως έγινε γνωστό, παρουσίασε την πρωτοφανή αυτή αύξηση κεφαλαίου, η οποία είναι κατά 2 δισ. ευρώ μεγαλύτερη από αυτήν της Εθνικής Τράπεζας, ως «κλεισμένη δουλειά» και έκανε λόγο για συμφωνία με κοινοπραξία τραπεζών, η οποία θα αφορά την αύξηση κεφαλαίου.
Καμία από αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές ανακοινώσεις δεν κίνησαν την προσοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να επιβάλει στη διοίκηση της Marfin την αναλυτικότερη επεξήγηση των συμφωνιών που ο ίδιος λέει ότι έχει κλείσει, για να φέρει στην Ελλάδα το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Ποιοι είναι, για παράδειγμα, οι επενδυτές που έχουν συμφωνήσει να καλύψουν την αύξηση, ώστε να παρουσιάζεται ως κλεισμένη δουλειά και ποιες τράπεζες συνθέτουν την κοινοπραξία, για την οποία μίλησε ο κ. Βγενόπουλος;
Για κανένα από αυτά τα θέματα δεν ερωτήθηκε, πάντως, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που επιτρέπει με την ανοχή της να αναπτύσσεται στην αγορά μια πρωτοφανής σεναριολογία για τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου της ιστορίας.
«Σημαδεμένη τράπουλα»
Την ίδια ώρα, έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες τονίζουν ότι στη Σοφοκλέους παίζεται παιχνίδι «με σημαδεμένα τραπουλόχαρτα» από λίγες χρηματιστηριακές, θυγατρικές τραπεζών, οι οποίες διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές των ξένων θεσμικών.
Πέντε με έξι εταιρείες διεκπεραιώνουν την εκτέλεση των εντολών από το εξωτερικό, οι οποίες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των καθημερινών συναλλαγών, ενώ ορισμένες ΑΧΕ ουσιαστικά ελέγχουν επί μέρους μετοχές, ακόμη και βαριά χαρτιά, καθώς διεκπεραιώνουν το 60-80% των εντολών που αφορούν τις συναλλαγές.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως τονίζουν χρηματιστές, έχει σοβαρή ευθύνη, αφού έχει αφήσει απόλυτα ανεξέλεγκτη τη διαχείριση των μεγάλων εντολών από το εξωτερικό, οι οποίες επιτρέπουν στις «προνομιούχους» ΑΧΕ να κερδοσκοπούν ασύστολα και να καταγράφουν τεράστια κέρδη.
Σε πολλές περιπτώσεις, μια μεγάλη εντολή αγοράς από το εξωτερικό «διασταυρώνεται» με εντολές πωλήσεων από εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδυτικές που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τη χρηματιστηριακή που υποδέχεται την εντολή. Σε άλλες περιπτώσεις, εταιρείες του ίδιου ομίλου σπεύδουν να αγοράσουν τη μετοχή για την οποία έχει δοθεί μεγάλη εντολή αγοράς από το εξωτερικό στην «αδελφή» τους χρηματιστηριακή εταιρεία, πριν αρχίσει η εκτέλεση της εντολής (front running).
Και άγρια κερδοσκοπία γίνεται με δανεισμό τίτλων για πώληση από χρηματιστηριακές εταιρείες που γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχει μεγάλη εντολή πώλησης από το εξωτερικό.
Ουσιαστικά, αναφέρουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, όλες αυτές οι πρακτικές κατατείνουν στην αποκόμιση τεράστιων κερδών από ένα κλειστό λόμπι λίγων μεγάλων τραπεζικών ομίλων, τους οποίους βεβαίως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν τολμά να αγγίξει…