Εξαπατούν την κοινωνία
Ένα σχέδιο που όπως λένε χαρακτηριστικά «βαδίζει πλάι, πλάι με την επιχείρηση συκοφάντησης όσων τολμούν να αρθρώσουν (ή ακόμη περισσότερο να αντισταθούν) μια διαφορετική φωνή».
Ο στόχος είναι να περάσει, κυρίως στα λαϊκά στρώματα, το μήνυμα ότι οι κυρίαρχες πολιτικές και οι επιχειρούμενες αλλαγές σε όλους τους τομείς στηρίζονται και από τους εργαζόμενους.
Οι εξελίξεις στην Παιδεία για τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων βλέπουμε και θα δούμε στο μέλλον. Όπως λένε η προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εικόνα πως η πλειοψηφία του λαού στηρίζει τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην ανώτατη Παιδεία, τείνει να εκλάβει διαστάσεις «συντονισμένου και οργανωμένου σχεδίου».
Παράλληλα εντείνεται η «εκστρατεία συκοφάντησης» των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και επιχειρείται να περάσει στην ελληνική κοινωνία η εικόνα ότι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν είναι «μια μειοψηφία» που υποκινούνται από συντεχνιακά, ιδιοτελή κίνητρα.
Την ίδια βέβαια ώρα η κυβέρνηση, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει τα παιχνίδια τακτικής με τον χρόνο κατάθεσης του νόμου-πλαισίου.
Ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ στον Περισσό σημειώνουν με νόημα ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποφύγει με κάθε τρόπο ακόμα και τη φραστική όξυνση μαζί του, φτάνοντας στο σημείο να αποδοκιμάσει υπουργό της (Γιακουμάτο), είναι ενδεικτική του ρόλου του και κυρίως της συναίνεσής του σε μια σειρά θεμάτων, από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αναθεώρηση του άρθρου 16 μέχρι και την αποδοκιμασία των φοιτητικών κινητοποιήσεων από τον Γ. Παπανδρέου.
Αυτή την εβδομάδα στο ΚΚΕ σήκωσαν τους τόνους και έναντι του ΣΥΝ. Συγκεκριμένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος έλεγε προ ημερών ότι η επαναφορά στην επικαιρότητα της συζήτησης για τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, με το «ψευδεπίγραφο» δίλημμα της «δήθεν αντινεοφιλελεύθερης συσπείρωσης», επί της ουσίας βοηθά αυτό που υποτίθεται ότι θέλει να πολεμήσει.
Αποκρύπτει την ουσία των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, εμποδίζει τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων και σκορπίζει αυταπάτες.
Μια πολιτική που για τα στελέχη του ΚΚΕ είναι περισσότερο επικίνδυνη επειδή γίνεται με αριστερή φορεσιά και συνθηματολογία.
Για τα ίδια στελέχη πίσω από τα περί «ενότητας της Αριστεράς» κρύβεται η σταθερή και πάγια επιδίωξη του ΣΥΝ για «δραστική μείωση της επιρροής του ΚΚΕ» ή «τη συναίνεσή του στις προωθούμενες, είτε εντός είτε εκτός συνόρων, αλλαγές».