ΓΙΩΡΓΟΣ: Δεν θα χρεωθώ μόνος μου την ήττα

Προσπάθειές του δεν έχει καταφέρει ακόμη, τόσα χρόνια μετά την εκλογή του στη προεδρία του κόμματος, να κάνει εμφανές τι ακριβώς επιδιώκει. Στο ΠΑΣΟΚ αυτήν την ώρα κυριαρχούν οι προσωπικές φιλοδοξίες όλων εκείνων να προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα. Ωστόσο καθίσταται φανερό πως ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος αυτήν τη φορά να μη χρεωθεί μόνος του μια ενδεχόμενη ήττα στις εθνικές εκλογές. Και όπως έλεγε ένας συνεργάτης του σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: Αυτήν τη φορά δεν θα την πάθει όπως την έπαθε με τον Σημίτη. Υπεύθυνοι για την ήττα θα είναι και όλοι οι άλλοι που τώρα το παίζουν αδιάφοροι, εννοώντας φυσικά τα πρωτοκλασάτα στελέχη που μετέχουν στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο και που υποτίθεται θα αποτελούσαν την ομάδα κρούσης απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Τι λένε οι επιτελείς του

Στο επιτελείο του διαπιστώθηκε πλέον πως πρέπει ο ίδιος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αναδείξει την πολιτική του, γιατί τα περιθώρια στενεύουν και οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα παραπάνω από μία ή το πολύ δύο ημέρες δημοσιότητας και κακώς καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για το πρόγραμμα (είναι σχεδόν έτοιμο, λιγοστές διορθώσεις έχουν απομείνει). Εκείνο που χρειάζεται είναι να κτιστούν… συμμαχίες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και δεν υπάρχουν πυλώνες που να στηρίξουν την πολιτική του απέναντι στην κυβερνητική παράταξη. Η κορυφαία απόδειξη γι’ αυτό ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, όπου διαμορφώθηκαν, απόντος του κ. Παπανδρέου… αποσχιστικές τάσεις με σοβαρότερη ίσως τις καταγγελίες του κ. Παπουτσή για διαρροές σε βάρος του από επιτελείς του κ. Παπανδρέου, όπου φωτογράφιζε ορισμένους συνεργάτες του στη Βουλή και
το κόμμα.

Ο Χρήστος πήρε το όπλο του

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αναμφισβήτητα κορυφαίο στέλεχός του εδώ και καιρό είχε καταλάβει ότι ορισμένοι εκ των συνεργατών του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έστηναν ένα γαϊτανάκι σε βάρος του. Στην αρχή δεν μπόρεσε να καταλάβει από ποιους ακριβώς γινόταν αυτό, όταν όμως τελευταία πείστηκε για τα πρόσωπα, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον τους, γιατί, όπως είπε, προσπαθούσαν να του χρεώσουν ότι δεν εργαζόταν αντιπολιτευτικά όσο έπρεπε, κάνοντας… λευκή απεργία.

Ο κ. Παπουτσής προειδοποίησε τους πάντες ότι δεν θα παραμείνει με σταυρωμένα χέρια, και έστειλε ακόμη και επιστολή στον κ. Παπανδρέου καταγγέλλοντας τα φαινόμενα αυτά. «Δεν θα χαρίσω σε κανέναν τους αγώνες μου για τη νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ απ’ όποιο πόστο και αν βρισκόμουν. Είτε υπουργός είτε αφισοκολλητής», λέει ο κ. Παπουτσής στο «Π». «Προσπαθούσαν να μου χρεώσουν ότι είχα φτιάξει μηχανισμό γύρω από τον πρόεδρο όταν έγινε η Μαριλίζα γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν καθαρά προσωπική επιλογή του κ. Παπανδρέου και καλώς έκανε, ή για τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που όλοι ξέρουμε πώς και γιατί φτιάχτηκε η Αριστερή Πρωτοβουλία, που από την πρώτη ημέρα στόχο έχει την ανάδειξη, τη διατήρηση και την εκλογή του προέδρου στην πρωθυπουργία, επομένως όλες αυτές οι διαρροές δεν με αφορούν», λέει σε συνομιλητές του.

Όλοι εναντίον όλων στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από την τελευταία συνεδρίαση των πρωτοκλασάτων δεν ήταν το καλύτερο και μάλιστα όλα αυτά την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλειπε στο εξωτερικό, γεγονός που απέδειξε ότι κανείς δεν μιλάει ειλικρινά όταν ο Παπανδρέου είναι παρών, με αποτέλεσμα τις κόντρες και τις πολιτικές διαφωνίες, όπως αυτήν μεταξύ Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη για το άρθρο 16 ή την αθυροστομία του κ. Πάγκαλου, που έβαλε εναντίον των βουλευτών (κυρίως του ΠΑΣΟΚ) για τους ΧΥΤΑ και την οποία πλήρωσε η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, που βρέθηκε στο στόχαστρο του κ. Πάγκαλου ίσως αδίκως, γιατί δεν είναι μόνον η ίδια βουλευτής Υπολοίπου αλλά και ο κ. Πάγκαλος.

Όλα αυτά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και της κρίσης που υποβόσκει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της «χύμα» κατάστασης που επικρατεί, με ευθύνη κυρίως του κ. Παπανδρέου. Δεν υπάρχει καμία σύμπνοια μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (αντίθετα ο ένας κατηγορεί τον άλλον), καμία έστω τυπική συνεννόηση, ούτε ενιαία γραμμή υφίσταται και ο καθένας λέει τα δικά του, προωθώντας μόνο το προσωπικό του συμφέρον και της εκλογικής του πελατείας. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, όραμα για νίκη στις εθνικές εκλογές, βεβαιότητα ότι αυτά που λέει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν κάποτε πράξη. Πλήρης διάλυση, με τους υπεύθυνους σε κόμμα και Βουλή να μην μπορούν να κάνουν το παραμικρό για μια σωστότερη και συντεταγμένη πορεία. Και όλα αυτά δυστυχώς ο απλός κόσμος τα καταλαβαίνει και γι’ αυτό ακόμη δείχνει ανοχή προς την κυβέρνηση…

Η παρουσία του Κ. Σημίτη εκνευρίζει την ηγεσία

Οι παρεμβάσεις του τέως πρωθυπουργού Κ. Σημίτη από τη μια αναπτερώνουν τις ελπίδες των «ορφανών» του εκσυγχρονισμού από την άλλη όμως προκαλούν δεύτερες σκέψεις στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και εκνευρισμό. Οι εκδηλώσεις του ΟΠΕΚ με ομιλητή τον τέως πρωθυπουργό είναι αλήθεια πως έχουν δώσει την εντύπωση ότι κάτι ευρύτερο κινείται ή σε κάτι αποσκοπεί ο κ. Σημίτης. Δεν είναι λίγοι, κυρίως πρώην υπουργοί του, αυτοί που θεωρούν ότι ο κ. Σημίτης θα πρέπει να ανασυντάξει την ομάδα του αν θέλει να πετύχει τους όποιους στόχους του.

Σ’ αυτήν τη λογική κινούνται περισσότερο στελέχη που ανήκαν στο πάλαι ποτέ περιβάλλον του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και στελέχη που, ενώ βρίσκονται κοντά του ή υιοθετούν μερικές από τις απόψεις του, δεν εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο λάθος από μέρους του. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, που δεν βλέπει ύποπτες κινήσεις παρασκηνίου από τον τέως πρωθυπουργό, η τουλάχιστον δεν τις δαιμονοποιεί. Αντίθετα, ορισμένοι άλλοι περιμένουν το νεύμα του κ. Σημίτη, που θα σημάνει την απαρχή εξελίξεων, όπως ο κ. Χριστοδουλάκης ή ο κ. Δρυς για παράδειγμα, χωρίς ωστόσο μεγάλες ελπίδες, γιατί άλλοι που ανήκουν στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό λόμπι πιστεύουν ότι ο κ. Σημίτης δεν είναι διατεθειμένος να «τσαλακώσει» τον κ. Παπανδρέου, από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος του πρόσφερε το δακτυλίδι της εξουσίας, χωρίς να μεσολαβήσουν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Τι θέλει όμως να κάνει ο κ. Σημίτης και πού αποσκοπεί η εμφάνισή του στο προσκήνιο μετά από μεγάλο διάστημα; Στο ερώτημα αυτό απαντούν με το χέρι στην καρδιά άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά στο κόμμα γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του.

Πρώην κομματικοί συνεργάτες του, που τώρα εργάζονται για τον κ. Παπανδρέου στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά είναι αποδέκτες διαφόρων κινήσεων, άσχετα αν τις υιοθετούν ή όχι, αναφέρουν στο «Π» πως ο τέως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να χαλάσει τη «σούπα» στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ίσως εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η υστεροφημία του ως πρωθυπουργού, θέλει να είναι παρών και αν τα καταφέρει να… καλυτερεύσει τις δημοσκοπήσεις που σήμερα τον εμφανίζουν πιο κάτω και από τα τελευταία στελέχη του ΠΑΣΟΚ: Αν ο κ. Παπανδρέου ανοίξει θέματα μεγάλα και καταφέρει να βάλει το ΠΑΣΟΚ να δουλέψει πρώτοι εμείς θα τον υποστηρίξουμε, λέει με έμφαση και πολύ χαρακτηριστικά το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που μπορεί να ερμηνεύει με κάποια ασφάλεια τον τέως. Και επιμένει λέγοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα έτσι όπως είναι δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο που να απειλεί τη συνοχή της παράταξης ή ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο.

Προτρέπει μάλιστα τον κ. Παπανδρέου (επειδή έχει εμπειρία σε αυτά) να κάνει τρεις μόνο κινήσεις που θα μπορούσαν να του διασφαλίσουν μια άλλη οργανωτική πορεία του κόμματος και των στελεχών του με στόχο τη νίκη στις εκλογές:
Α) Αναδιάταξη του κόμματος με στελέχη
ικανά που ξέρουν να κάνουν εκλογές.
Β) Επιτάχυνση της συγκρότησης των
ψηφοδελτίων σε κάθε νομό.
Γ) Στο συνέδριο ο ίδιος να εμφανιστεί
εγγυητής σε όλα. Να δώσει όραμα και
έμπνευση.


Σχολιάστε εδώ