Αντ’ αυτού Βενιζέλος

Και αυτή η εκτίμηση, τονίζουμε, υπάρχει έντονη και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου το κλίμα κάθε άλλο παρά… πανηγυρικό είναι, παρά τις απελπισμένες προσπάθειες τονωτικών ενέσεων τόσο απ’ τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και απ’ τα ΜΜΕ των διαπλεκόμενων βαρόνων.

Μπορεί μεν να δραπέτευσε, να λάκισε απ’ το μείζον θέμα του άρθρου 16, που τσαλάκωσε καίρια το ηγετικό του προφίλ, καθώς και απ’ τη συνολική διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ο Γιώργος, ωστόσο τα μέτωπα που άνοιξε, τα πλήγματα που δέχτηκε και τα προβλήματα που δημιούργησε με την κίνηση της Παρασκευής είναι πολύ σημαντικότερα. Και όχι σε βάθος χρόνου, αλλά και κοντοπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Πράγματι (σχετικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και σε άλλες σελίδες του «Π») το απονενοημένο διάβημα του Γιώργου, γιατί περί αυτού πρόκειται, επιβλήθηκε υπό τον φόβο των ερχόμενων δημοσκοπήσεων (για τις οποίες είχε ενημερωθεί το επιτελείο του Γιώργου) και υπό το άγχος κινδύνου διάσπασης της ΚΟ με απροσμέτρητες συνέπειες στην ίδια την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Πάνω από 30 βουλευτές επρόκειτο να καταψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 κόντρα στο Γιώργο. Και όταν ανάμεσά τους θα ήταν ο Σημίτης, ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος και άλλοι, το πρόβλημα θα έπαιρνε τεράστιες και μη ελεγχόμενες διαστάσεις…

Πήγε λοιπόν να λακίσει, όπως λέει κι ο λαός μας, ο Γιώργος, αλλά… έτσι έχρισε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Β. Βενιζέλο!

Αντί να απεγκλωβιστεί απ’ τη μέγγενη του 16 και του Βενιζέλου, ουσιαστικά «πέτυχε» να περάσει πανελλαδικά η εικόνα ότι σύρθηκε, άγεται και φέρεται απ’ τον δελφίνο. Αφού ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος ήταν που απ’ την αρχή επέμεναν να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ απ’ την ψηφοφορία για το άρθρο 16. Μέχρι την Παρασκευή ο Γιώργος αρνιόταν κατηγορηματικά να δεχθεί αυτήν την πρόταση διεξόδου. Τελικά πανικόβλητος απ’ την ηττοπάθεια, τη διάλυση, την ανεξέλεγκτη αμφισβήτηση, υπέκυψε. Ακριβώς γι’ αυτό ο Βενιζέλος φαίνεται -και είναι- ο μεγάλος κερδισμένος απ’ αυτή την «αγωνιστική κωλοτούμπα» κατά τα άλλα του Γιώργου!

Έτσι βέβαια, ως αγωνιστική κωλοτούμπα, επιχείρησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει το απονενοημένο διάβημα της Παρασκευής. Ότι δηλαδή «εγώ ακούω τη βάση που διαφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16». Αλλά η «κοπάνα», η «απόδραση» έγινα φανερά. Δεν σώθηκε…

Προσέφερε επιπλέον στον Καραμανλή μια μοναδική ευκαιρία συσπείρωσης της Κοινοβουλευτική του Ομάδα του, μιας Κ.Ο. δεινά χειμαζόμενης από φαινόμενα εκφυλισμού, αποσύνθεσης, μαχαιρωμάτων ανεξέλεγκτων και άλλων φαινομένων παρακμής.

Η σημαία εφόδου, που επιχείρησε να υψώσει, εκφυλίστηκε σε σημαία ευκαιρίας και ηττοπάθειας. Αποκαλύφθηκαν γρήγορα οι πραγματικές αιτίες των ανέξοδων λεονταρισμών του…

Βέβαια άνθισαν κάποια χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ μετά την κίνηση της Παρασκευής, που μόνο αιφνιδιαστική δεν ήταν, αφού απ’ την Πέμπτη το βράδυ το Μαξίμου ήταν ενήμερο των προθέσεων του Γιώργου. Αυτό είναι αλήθεια. Μετά από μεγάλο διάστημα εσωστρέφειας ο Γιώργος φάνηκε να παίρνει τα πάνω του. Τις πρώτες ώρες μετά την παρέμβασή του στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά από καιρό αναθάρρησαν. Έξυπνος τακτικός ελιγμός απεγκλωβισμού. Αλλά… όλα τα θαύματα κρατούν τρεις μέρες. Έτσι τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχτηκαν ο προβληματισμός και η προσγείωση στην πραγματικότητα…

Όχι εκλογές…

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν και παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί σχετικές προτάσεις στον Καραμανλή, οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αντίθετα, θα το παίξει «θεσμικός» όλο το επόμενο διάστημα.

Αυτό που θα κάνει, αλλά όχι σύντομα, είναι αλλαγές στην κυβέρνηση. Σε αυτή τη θέση, της απόρριψης των πρόωρων εκλογών, εμμένει σταθερά ο πρωθυπουργός και μάλιστα με στρατηγική που εκτείνεται ως το 2010…

Κινήσεις ήττας…

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερμηνεία των προθέσεων του Γ. Παπανδρέου, που τον ώθησαν στο να καταθέσει πρόταση μομφής και να ζητήσει εκλογές, μας έδωσε έμπειρος κοινοβουλευτικός.

Είναι, μας τόνισε, η δεύτερη κίνηση ήττας και εμπλοκής – συνενοχής όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με ευδιάκριτη στόχευση τη διαχείριση της μετά τις εκλογές επόμενης ημέρας προς όφελός του. Η πρώτη τέτοια κίνηση ήταν όταν έκανε τις αλλαγές στα ηγετικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, εκείνο το «πάμε όλοι μαζί». Στην ουσία τούς καθιστούσε έτσι όλους συνυπεύθυνους για το μέλλον. Τους αφαιρούσε ένα βασικό επιχείρημα σε περίπτωση ήττας, ότι δηλαδή είναι αυτός αποκλειστικά υπεύθυνος.

Έτσι και τώρα. Τι έκανε; Ακολούθησε επί της ουσίας την επίμονη πρόταση του βασικού εσωκομματικού του αντίπαλου, του Β. Βενιζέλου, για σκληρή αντιμετώπιση ειδικότερα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και γενικότερα της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Έτσι απέκτησε το επιχείρημα ότι «έκανα ό,τι μου ζητήσατε, ακόμα και μου υποδείξατε».

Άρα;

Άρα τους στερεί ξανά βασικά τους επιχειρήματα. Και αυτό θα του είναι πολύτιμο την «επομένη» των εκλογών ημέρα. Ουσιαστικά ο Γιώργος έτσι «ανανεώνει» ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε εύλογα μετά την ήττα στις εκλογές του 2004. Τότε… έχασε ο Σημίτης. Τώρα, αν και οι επόμενες εκλογές χαθούν, θα «φταίμε όλοι μαζί»…

Πάντως και ενώ η εικόνα που περνά είναι ότι με την κίνηση της Παρασκευής του Γιώργου δικαιώθηκε η πρόταση Βενιζέλου, φαίνεται να κρατά αποστάσεις απ’ τις τελευταίες εξελίξεις η Ά. Διαμαντοπούλου. Και δεν είναι μόνο η κόντρα της με τον Πάγκαλο την Παρασκευή, που την «έριξε» στη σειρά ομιλίας επί της πρότασης μομφής. Γενικότερα εμφανίζεται αποστασιοποιημένη απ’ τα όσα έγιναν και αποφασίστηκαν την Παρασκευή και αυτό το καθιστά σαφές με τις δημόσιες δηλώσεις της, αν και διακριτικά…

Μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά…

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, όπως και αλλού επισημαίνουμε, δεν αιφνιδιάστηκε. Γνώριζε το Μαξίμου απ’ την Πέμπτη το βράδυ τι επρόκειτο να κάνει ο Γιώργος. Και η αντίδραση του Πρ. Παυλόπουλου, να ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση επί της πρότασης μομφής, είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον Καραμανλή απ’ το πρωί της Παρασκευής. Άλλωστε στο ότι δεν αιφνιδιάστηκε συνηγορεί επίσης και η μαζική προσέλευση και παρουσία στα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ όλη την ημέρα της Παρασκευής, αλλά και η προετοιμασία των περισσότερων υπουργών και κοινοβουλευτικών στελεχών να μιλήσουν.

Γεγονός πάντως είναι ότι αυτό που πέτυχε ο Γιώργος είναι να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει ο Καραμανλής πριν από τις εκλογές, αφού οι σοβαρότερες απ’ αυτές συνδέονται άμεσα με τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ουσιαστικά μετέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη Βουλή.

Αυτό είν’ αλήθεια. Ωστόσο ο πρωθυπουργός προτίθεται, σύμφωνα με ασφαλείς μας πληροφορίες, να αξιοποιήσει αυτό το «μπλοκάρισμα» στην προεκλογική του καμπάνια. Με το επιχείρημα «δώστε μου πλειοψηφία για να προωθήσω τις μεταρρυθμίσεις που δεν μου επέτρεψε ο αντίπαλός μου να προωθήσω».

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα -μακρά- προεκλογική περίοδο. Πολιτικά και επικοινωνιακά. Ένθεν κακείθεν…


Σχολιάστε εδώ