Προηγείται η Πειραιώς, επιμένει η Κεφαλαιαγορά

Kατά τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει ότι η νομοθεσία καθιστά μεν αρμόδια τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου να κρίνει ποιες δημόσιες προσφορές εξαγοράς θα επιτρέπεται να τεθούν ενώπιον των μετόχων, αλλά είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να κρίνει αν η προσφορά της MPB αποτελεί αμυντικό μέτρο έναντι της προσφοράς της Τρ. Πειραιώς και ως τέτοιο θα πρέπει να απαγορευθεί να προχωρήσει.

Όσον αφορά την άποψη του προέδρου του ΧΑΚ Άκη Κλεάνθους, που είχε εκφρασθεί από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των αντίθετων προσφορών, ότι θα πρέπει να επιτραπεί η παράλληλη εξέλιξη όλων τους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου εκτιμά κατά πληροφορίες ότι αυτή δεν είναι σύμφωνη ούτε με τη διεθνή πρακτική ούτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι πολύ πιθανό να έχει σοβαρές επιπλοκές.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έκρινε αρχικά ότι θα έπρεπε να απαγορευθούν οι προσφορές της MPB, θεωρούμενες ως αμυντικό μέτρο κατά της προσφοράς εξαγοράς από την Πειραιώς, και να προχωρήσει μόνο η δημόσια πρόταση της Πειραιώς. Το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως, δέχθηκε την Πέμπτη ότι αρμόδιο να κρίνει κατά τον νόμο είναι μόνο το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου, ο πρόεδρος του οποίου είχε δηλώσει ότι όλες οι προσφορές είναι νόμιμες.

Αυτή η απόφασή, όμως, αναμένεται να εφεσιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, συνεπώς θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να ξετυλιχθεί το νομικό «κουβάρι» και να γίνει σαφές ποια προσφορά θα έχει το προβάδισμα ή αν θα επιτραπεί να εξελιχθούν όλες παράλληλα, αφήνοντας στους μετόχους να κρίνουν τι τους συμφέρει να επιλέξουν.

Το θέμα, πάντως, δεν αντιμετωπίζεται ευθέως και καθαρά από τις διατάξεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας Ελλάδας και Κύπρου και ουσιαστικά οι αρχές καλούνται με τις αποφάσεις τους να διαμορφώσουν το πλαίσιο βάσει του οποίου θα αντιμετωπισθεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο.

Όπως σχολιάζουν νομικοί, αλλά και χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών απέδειξαν πόσο απροετοίμαστες είναι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου για να αντιμετωπίσουν τον πρωτοφανή «πόλεμο» των επιθετικών προσφορών εξαγοράς, εφαρμόζοντας ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν φαίνεται αρκετά ξεκάθαρο, αλλά αντιθέτως έχει αρκετές «γκρίζες ζώνες».

Βέβαια, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, το ίδιο χάος θα είχε δημιουργηθεί και αν το «παιχνίδι» παιζόταν επί ελληνικού εδάφους, αφού και οι ελληνικές εποπτικές αρχές θα δυσκολεύονταν πολύ να προσδιορίσουν ποιος «μονομάχος» έκανε πρώτος τη δημόσια προσφορά του και θα πρέπει να έχει το προβάδισμα στη διεκδίκηση των μετοχών του άλλου.

Σύγκλιση Πειραιώς – Κύπρου

Μετά την επίσκεψη Σάλλα στην Κύπρο και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, που επίσημα δεν ανακοίνωσε καμία νέα απόφαση, έχουν πυκνώσει στη Μεγαλόνησο οι ενδείξεις σύγκλισης των τραπεζών Πειραιώς-Κύπρου, κατ’ αρχάς για την αναχαίτιση Βγενόπουλου, αλλά χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η συγχώνευσή τους.

Ενδεικτικό του νέου κλίματος είναι το δημοσίευμα της Παρασκευής στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» που κάνει λόγο για στροφή 180 μοιρών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, σε σχέση με την αρχική του αρνητική στάση, έναντι των προτάσεων «φιλικής» συγχώνευσης που είχε απευθύνει ο Μιχάλης Σάλλας.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, στην κρίσιμη πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ οι σύμβουλοι έκριναν ότι η αυτόνομη πορεία είναι δύσκολη και με κινδύνους και η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στον τομέα των συνεργασιών.

Μέσα από τη συζήτηση, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, κρίθηκε ότι υπό τις περιστάσεις η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να κινηθεί στην αυτόνομη πορεία σε συνδυασμό με τη συνεργασία με την Πειραιώς ενώ στον ορίζοντα υπάρχει και εξαγορά τράπεζας στον ελληνικό χώρο.

Το γεύμα που προηγήθηκε με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή φιλοσοφίας της Τράπεζας Κύπρου για να αντιμετωπιστεί το αντίπαλον δέος της Marfin Popular Bank. Έτσι το ΔΣ έκρινε ότι παραμονή της Πειραιώς ως μεγαλομετόχου με ποσοστό 8,2% είναι προς το συμφέρον του συγκροτήματος για να μην εξαγοραστεί και όλες οι μετέπειτα κινήσεις θα γίνουν στο πνεύμα της καλής θέλησης.

Με βάση τις νέες εξελίξεις παγώνει προς το παρόν η ρευστοποίηση του 8,2% και οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς αναμένεται να δρομολογηθούν νέες επαφές μεταξύ Πειραιώς και Τράπεζας Κύπρου. Στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» χαρακτηριστικά ότι «πρώτα γίνεται το ραντεβού, μετά ο αρραβώνας και μετά ο γάμος».

Σκεπτικισμός

Πάντως, οι κινήσεις της MPB και των Αράβων εταίρων της από την Dubai Financial Group έχουν δημιουργήσει έντονο σκεπτικισμό στην αγορά. Το σοβαρότερο ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο προς το παρόν από τον Ανδρέα Βγενόπουλο αφορά την τοποθέτηση των κεφαλαίων των 5 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει στην ελληνική αγορά.

Αναλυτές εντοπίζουν την ακόλουθη αντίφαση στις κινήσεις του κ. Βγενόπουλου: την ώρα που έχει αρχίσει μια προσπάθεια εξαγοράς δύο μεγάλων τραπεζών, μέσω ανταλλαγής μετοχών, ο κ. Βγενόπουλος έχει καταστήσει σαφές ότι τα 5 δισ. ευρώ δεν θα αξιοποιηθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας MPB, που επιδιώκει τις εξαγορές, αλλά για την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής Marfin Financial Group, επενδυτικής εταιρείας με άγνωστες, προς το παρόν, προθέσεις για την επέκτασή της μέσω εξαγορών.

Αν ο κ. Βγενόπουλος, αναρωτιούνται αναλυτές, επιδιώκει επέκταση στο τραπεζικό σύστημα, γιατί τα νέα κεφάλαια που θέλει να αξιοποιήσει δεν τοποθετούνται στην MPB, ώστε να ενισχύσει αποφασιστικά η τράπεζα την κεφαλαιακή της επάρκεια και να διαθέτει, ενδεχομένως, τα αναγκαία κεφάλαια ακόμη και για βελτίωση των προσφορών της προς τους μετόχους της Πειραιώς και της Κύπρου;

Παρεμβαίνει η ΟΤΟΕ

Τα ερωτήματα αυτά μένουν προς απάντηση τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, η ΟΤΟΕ παρενέβη στις εξελίξεις με ανακοίνωσή της, όπου θέτει το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι χρηματιστηριακές αρχές. Τις επόμενες ημέρες, η διοίκηση της ΟΤΟΕ θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα και με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα που δεν θα επιτρέπει ανεξέλεγκτες, αδιαφανείς και παρακινδυνευμένες κινήσεις μεταξύ των τραπεζών, θα υπακούει σε αρχές και κανόνες και θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα της λειτουργίας του σε όλους τους τομείς με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και το όφελος της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Για τις εποπτικές αρχές αναφέρει ότι οφείλουν να ελέγξουν μεθοδικά τις κινήσεις μεγέθυνσης των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο που καθορίζεται από τη νομοθεσία και τη διεθνή πρακτική, ενώ παράλληλα πρέπει να συνυπάρχουν και άλλα κριτήρια, όπως αυτά που αξιολογούν και εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες στον ευρωπαϊκό χώρο και αφορούν στη μονιμότητα των ιδίων εποπτικών κεφαλαίων και στη δυνατότητα απορρόφησης ενδεχομένων ζημιών, αλλά και στη μέθοδο αποτίμησης των εμπλεκομένων τραπεζικών επιχειρήσεων και στην επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών για την αντιμετώπιση της διακύμανσης της πραγματικής αξίας τους, όπως αυτή εκτιμάται με βάση τους διεθνείς κανόνες αποτίμησης.

Οι τράπεζες, καταλήγει εύστοχα η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, οφείλουν να αντιληφθούν ότι «πρώτη ύλη» παραγωγής των κερδών τους είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού, που διαχειρίζονται και ως εκ τούτου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις επιχειρηματικές τους κινήσεις.


Σχολιάστε εδώ