Ο κατάλληλος χρόνος

Κάθε μεταρρύθμιση απαιτεί την κατάλληλη συγκυρία και την επαρκή ωρίμανση, για να υλοποιηθεί. Δυστυχώς η πλέον αναγκαία μεταρρύθμιση, αυτή που αφορά την Παιδεία, επιχειρείται να προωθηθεί και σε ακατάλληλη συγκυρία και σε άγουρες συνθήκες. Έτσι νομοτελειακά στήθηκε σκηνικό σύγκρουσης και «τυφλής» αντιπαράθεσης γύρω από τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Μάλιστα η κυβέρνηση εμφανίζεται να προωθεί τη μεταρρύθμιση, ενώ ήδη έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογικό κύκλο κι ενώ δεν έχει διαμορφωθεί το ελάχιστο πλαίσιο συναίνεσης, προκειμένου να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές στον χώρο της Παιδείας. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει τις αλλαγές από την κορυφή της πυραμίδας κι όχι από τη βάση.

• Την ώρα που τα νοικοκυριά αιμορραγούν οικονομικά στηρίζοντας το παρασιτικό φροντιστηριακό σύστημα, που μάλιστα έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση σπεύδει να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση από τον χώρο των ΑΕΙ. Έστω, να το προσπεράσουμε αυτό, πώς όμως να προσπεράσουμε το γεγονός ότι δρομολογούνται οι αλλαγές στα ΑΕΙ εν μέσω εκλογικού κύκλου; Αλήθεια, στα σοβαρά πιστεύουν οι κρατούντες ότι μπορούν να διαμορφώσουν το αναγκαίο πλαίσιο συναίνεσης σε προεκλογικές συνθήκες; Εκτός κι αν οι καχύποπτοι έχουν δίκιο, ότι τελικά θα χρησιμοποιηθεί η σύγκρουση γύρω από τα ΑΕΙ, για να πάμε σε πρόωρες εκλογές, μέσα σε πολωτικό κλίμα, ώστε οι κρατούντες να εισπράξουν εκλογικά κέρδη. Σε μια τέτοια περίπτωση οι κρατούντες κινδυνεύουν -κι ας μην το ξέρουν- να πέσουν μέσα στον λάκκο που σκάβουν, καθότι μπορεί η κατάσταση να γίνει εκρηκτική και τελικά να πληρώσει το… μάρμαρο το κυβερνών κόμμα.

• Κατά την άποψή μας η κυβέρνηση πρέπει να «παγώσει» τον νόμο πλαίσιο για την Παιδεία, όχι για έξι μήνες όπως ζητάνε πολλές πρυτανικές αρχές, αλλά για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, προκειμένου να επανέλθει το θέμα, σε μετεκλογικό χρόνο. Θα το πούμε καθαρά: η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και διά τούτο απαιτεί το ευρύτερο δυνατό πλαίσιο συναίνεσης, προκειμένου να γίνουν οι τομές που χρειάζονται, ώστε να απελευθερωθεί από τα υπάρχοντα δεσμά της -όμως ταυτόχρονα απαιτείται και ουσιαστικός όσο και εξαντλητικός διάλογος. Ναι στις τομές, ναι στις ρήξεις, ναι και στις συγκρούσεις (όταν χρειάζονται) όλα αυτά όμως στον κατάλληλο χρόνο -και κατάλληλος χρόνος είναι ο μετεκλογικός.


Σχολιάστε εδώ