Ολοκληρώνεται η συγκέντρωση στο ραδιόφωνο

Αλλάζει χέρια ο Rock FM

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος και Mondadori προχωρούν στην εξαγορά του του Rock FM, ενώ ο Λυμπέρης στην ανάληψη του μάνατζμεντ Sportime FM. Συνολικά, οι επιχειρηματίες προχωρούν σε μια ακριβή «αυτορρύθμιση», εφαρμόζοντας τον νόμο πριν καν αυτός ψηφιστεί, πληρώνοντας τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ ανά σταθμό, την ίδια ώρα που η πολιτεία, με τη στάση της, της μη προκήρυξης αδειών, αρνείται την είσοδο νέων φορέων και επιχειρηματιών, περιορίζοντας την ελευθερία της έκφρασης, ενώ δημιουργεί -με την ανοχή της- ισχυρούς ραδιοφωνικούς ομίλους.

Αναλυτικά, η ιταλική Mondadori του Σύλβιο Μπερλουσκόνι και μέτοχος των Αττικών Εκδόσεων κατά 40% υπέγραψε option με τον Κωνσταντίνο Γέρου για την απόκτηση του ραδιοφωνικού σταθμού Rock FM. Τη διαχείριση του σταθμού, εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά θα αναλάβουν για ένα χρόνο οι Αττικές Εκδόσεις.

Οι αλλαγές πάντως είναι δραματικές και συντείνουν προς τη δημιουργία ισχυρών ομίλων.

Σύγκρουση ομίλων

Έτσι, στον κύκλο συμφερόντων του «συνασπισμού» Star και Αττικών Εκδόσεων, με κοινό παρανομαστή τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, καταγράφονται πλέον 4 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ο Soho (λαϊκοπόπ), ο Δίεση (90% ελληνική ποιοτική μουσική), ο Athens Radio DJ (ξένη μουσική) και ο Rock (ροκ μουσική), απαντώντας στον αντίστοιχο Όμιλο του Γιάννη Αλαφούζου (ΣΚΑΪ ), των σταθμών συμφερόντων του RED (ροκ μουσική), Angel (λαϊκοπόπ) και της «Καθημερινής» (Μελωδία). Το τίμημα για την απόκτηση του Rock δεν έγινε γνωστό, πλην όμως το ποσό εκτιμάται πως είναι αρκετά υψηλό ώστε να ενισχύσει την έκδοση της εφημερίδας «Άρθρο» για αρκετό καιρό. Αρχικά στόχος της Mondadori ήταν να εκμεταλλευτεί απευθείας τον σταθμό στην Ελλάδα, αυτό όμως μετατέθηκε για το μέλλον και έτσι προσωρινά τη διαχείρισή του θα αναλάβουν οι Αττικές Εκδόσεις, υπό τον Μ. Τσαουσόπουλο, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για Soho και DJ, ενώ ο Δίεση θα ανατεθεί σε άλλο πρόσωπο. Θυμίζουμε πως μέσω της ιδιοκτήτριας εταιρείας του DJ, International Radio Holding (Αττικές 100%), η εκδοτική εταιρεία έχει και τον έλεγχο δύο ραδιοφωνικών σταθμών στην Ιταλία, του Rock FM και του Radio Milano International. Αθόρυβα, λοιπόν, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αναδιαρθρώνει τις συμμετοχές του στον χώρο των ΜΜΕ, επενδύοντας στη διασκέδαση (Star, Soho, Rock, DJ), στην ψυχαγωγία (επενδύσεις του Ομίλου Audiovisual σε κινηματογράφους, DVD, και Alou fun park), σε εφημερίδες θεάματος («Espresso», «Traffic»), έχοντας λόγο και στην πολιτική («Παρασκευή & 13»), αλλά και στην οικονομία («Ισοτιμία»).

Η επιτυχία του Κωστόπουλου

Αλλά ας επιστρέψουμε στο ραδιόφωνο. Ο Πέτρος Κωστόπουλος, όπως και με τον Sfera, έκανε με τον Derti τη μεγάλη αλλαγή. Εκμεταλλεύτηκε το κενό στο λαϊκό και το σκυλάδικο τραγούδι, που είχε επισημάνει με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα το «Π» και που κάλυπτε παλιότερα με επιτυχία ο Digital, και δημιούργησε έναν σταθμό με υψηλά ποσοστά ακροαματικότητας (9,4% -τέταρτη θέση). Έτσι, στον κύκλο συμφερόντων του Π. Κωστόπουλου ανήκουν (με την εμπορική εκμετάλλευση του Derti, τον Nitro και τον Sfera) 3 σταθμοί.

Η επόμενη κίνηση έρχεται από τον Α. Λυμπέρη. Σύμφωνα με το «Ποντίκι», απέκτησε την εμπορική εκμετάλλευση του Sportime FM, ο οποίος μόλις πριν από λίγο καιρό πέρασε από την πλευρά Οντόνι στους Γιάννη Τεγόπουλο και Γιάννη Μανιατέα. Ο σταθμός, που είχε πάρει άδεια ως ενημερωτικός όταν βρισκόταν στον κύκλο συμφερόντων Τσοτσορού, θα διατηρήσει κατά 20% τον «αθλητικό του χαρακτήρα» και κατά 80% θα μεταδίδει μουσική. Η συμμαχία Λυμπέρη-Καββαθά (Οι Εκδόσεις Λυμπέρη έχουν το 33% των Τεχνικών Εκδόσεων) έχουν στον κύκλο συμφερόντων τους, δύο σταθμούς το Best (ανήκει στις Εκδόσεις Λυμπέρη) και τον «Εν Λευκώ (πέρασε από την εταιρεία Τεχνικές Εκδόσεις στον Κώστα Καββαθά).

Ένας ακόμη ισχυρός όμιλος είναι εκείνος του ΑΝΤΕΝΝΑ με 4 σταθμούς, σε Αθήνα (ΑΝΤΕΝΝΑ και ο συμφερόντων Ρυθμός) και Θεσσαλονίκη (ΑΝΤΕΝΝΑ Θεσσαλονίκης και ο συμφερόντων Banana).

Η SBS Broadcasting έχει στην ιδιοκτησία του τον Λάμψη στην Αθήνα και σταθμό με εμπορική ονομασία Λάμψη στη Θεσσαλονίκη, ενώ η HRS έχει την εμπορική εκμετάλλευση αυτών των δύο και του Village.

Επίσης οι δύο μέτοχοι του Alter έχουν στον κύκλο συμφερόντων τους 4 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο Ανδρέας Γ. Κουρής έχει το 90% του Love και στον κύκλο συμφερόντων της οικογένειας του Γιώργου Κουρή ανήκει και ο Orange (Σοφία Λιάκου 100%), ενώ στον κύκλο συμφερόντων του Κώστα Γιαννίκου ανήκουν ο John Greek και ο Captain Jack.

Με δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οικογένειες Ορφανίδη και Γεωργάκη (Galaxy, Oasis), ο δήμος Αθηναίων με τον 9,84 και τον Air 104,4 (δημιουργήθηκε από την Ν. Μπακογιάννη και εκπέμπει χωρίς άδεια από το ΕΣΡ), αλλά και η Εκκλησία, με τον Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Πειραϊκή Εκκλησία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον ρόλο της ΕΡΑ, η οποία έχει τον δικό της όμιλο 5 ραδιοφωνικών σταθμών. Διαθέτει τον 4ο σταθμό σε ακροαματικότητα, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, και ακόμη τη ΝΕΤ, το Δεύτερο, το Τρίτο και τον Cosmos.

Ασφυκτικός έλεγχος

Η δημιουργία των ομίλων θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σταθμών σε βάρος του μεταδιδόμενου προγράμματος αλλά και των εργαζομένων.
Οι διαφορές στην ακροαματικότητα θα είναι πλέον απειροελάχιστες και η όλη διαπραγμάτευση με τις διαφημιστικές εταιρείες θα είναι επί του συνόλου των ποσοστών των σταθμών του ομίλου και ανάλογα με τη διείσδυσή τους ανά κοινό.

Έτσι σ’ αυτήν τη σκληρή μάχη της ακροαματικότητας το περίφημο playlist θα σαρώσει τα πάντα, ενώ οι κεντρικές συμφωνίες με τις δισκογραφικές θα καθορίζουν κατά πολύ το περιεχόμενο του μεταδιδόμενου προγράμματος. Ταυτόχρονα, αν ένας εργαζόμενος απολύεται από έναν σταθμό, θα αποκλείεται και από τα υπόλοιπα Μέσα του ομίλου.

Σε αυτό το εξόχως ανταγωνιστικό τοπίο είναι ανάγκη η κυβέρνηση να θέσει σοβαρούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες και να επαναπροκηρύξει τις άδειες με τέτοιους όρους ώστε να είναι σε θέση και άλλοι ενδιαφερόμενοι, χωρίς να πληρώσουν τους διάφορους αεριτζήδες, να αποκτήσουν πρόσβαση στις ραδιοφωνικές συχνότητες.


Σχολιάστε εδώ