Μας απειλεί τώρα με… πόλεμο και ο Ταλάτ για τη συμφωνία της Κύπρου με Λίβανο και Αίγυπτο!

Ουσιαστικά με τις μεθοδευμένες «τραμπούκικες» κινήσεις της η Άγκυρα και τα υποχείριά της επιχειρούν να επιβάλουν στην Κύπρο καθεστώς παρόμοιο με αυτό που έχει επιβάλει στην Ελλάδα με το Πρωτόκολλο της Βέρνης (1976) και το οποίο έχει οδηγήσει σε «γκριζοποίηση» του Αιγαίου και αδυναμία της Ελλάδας για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Μόνο που η αντίδραση της Κύπρου ήταν άμεση, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής, λίγες μόνο ώρες μετά τους τσαμπουκάδες Ταλάτ, συνήλθε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου και πήρε σημαντικότατες αποφάσεις για το όλο θέμα, απαντώντας στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.

Έτσι μετά την απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων (όπως ορίζει η νέα Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας), και την απειλή αν κάνουμε έρευνες στο Αιγαίο ή εκμεταλλευτούμε κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, ο τουρκικός τσαμπουκάς (μια και όλοι χαϊδεύουν την Άγκυρα) αποθρασύνθηκε ακόμα περισσότερο απειλώντας ανοικτά με θερμά επεισόδια και άλλες χώρες. Σήκωσε μάλιστα κεφάλι και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (ο ψευτοπρωθυπουργός) και απειλεί με τις πλάτες και την ενθάρρυνση της Άγκυρας, τον Λίβανο και την Αίγυπτο.

Ο κ. Ταλάτ έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει γραπτώς τις κυβερνήσεις Λιβάνου και Αιγύπτου για τις συμφωνίες τους με την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ενδεχομένως υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», που επικαλείται την εφημερίδα «Cyprus Dialogue», ο κ. Ταλάτ απείλησε τις κυβερνήσεις Λιβάνου και Αιγύπτου «για θερμές καταστάσεις, αν υλοποιηθούν οι συμφωνίες».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Cyprus Dialogue», ο κ. Ταλάτ θέτει και θέμα δικαιωμάτων της Τουρκίας, θυμίζοντας ότι η Άγκυρα θεωρεί «ως αιτία πολέμου τη μονομερή εκμετάλλευση του πετρελαίου».

Βέβαια ο τσαμπουκάς αυτός έχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και κινήσεις της Τουρκίας για να αποτρέψει αυτές τις συμφωνίες, με τον ισχυρισμό ότι θίγονται ζωτικά της συμφέροντα.

Τον Μάρτιο του 2004 τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (που είναι ευρύτερη από την υφαλοκρηπίδα σε εκμετάλλευση, καθώς αφορά και το υπέδαφος και τον φυσικό πλούτο, την αλιεία κ.ά). Η συμφωνία αυτή, αφού εγκρίθηκε από τα Υπουργικά Συμβούλια και κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, κατατέθηκε στον ΟΗΕ ώστε να καταστεί έγκυρη Διεθνής Συνθήκη, κάτι που έγινε.

Όμως η Τουρκία αντέδρασε και προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, τον Απρίλιο του 2004, διαμηνύοντας ότι δεν αναγνωρίζει αυτή τη συμφωνία, γιατί σε περιοχές που οριοθετούνται δυτικά του Μεσημβρινού 3216΄ και 18΄΄ εμπλέκεται και η ίδια έχοντας ως εκ τούτου δικαιώματα για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στις 16 Ιανουαρίου 2007 υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στις 18 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά, η Τουρκία αντιδρά με διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη συμφωνία, με τον ισχυρισμό ότι είναι άκυρη και παράνομη διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τα συμφέροντα της Τουρκίας και διότι ένα μέρος της Κύπρου είναι τουρκικό.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας ήταν προειδοποιητική και εκφοβιστική και απέβλεπε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας από το υπουργικό Συμβούλιο του Λιβάνου και την κύρωση της αργότερα από τη Βουλή, ώστε να μη γίνει νόμος η συμφωνία και να μην πάει κατόπιν για επικύρωση στον ΟΗΕ ως διεθνής (όπως και στην περίπτωση της Συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου).

Ο Ταλάτ, σαφώς υποκινούμενος από την Άγκυρα, έρχεται την περασμένη Παρασκευή να πουλήσει «τσαμπουκά» σε Λίβανο και Αίγυπτο, σε μια κλιμάκωση των αντιδράσεων και υπενθυμίζοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Άγκυρα θεωρεί ως αιτία πολέμου τη μονομερή εκμετάλλευση πετρελαίου.

Πάντως η Κύπρος τόλμησε και προχώρησε σε οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και τον Λίβανο, αψηφώντας τους τουρκικούς τσαμπουκάδες, μια και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως η Ελλάδα δεν έχει τολμήσει ακόμα να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις -και αυτό είναι το τραγικό- αν και είναι σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση ανάλογων ζωνών με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Και αυτό λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας, που θεωρεί ότι η Γαύδος και κάποιες άλλες βραχονησίδες πέριξ της Κρήτης δεν είναι ελληνικές (δεν υπάρχει ελληνική κυριαρχία)…

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστημονικές έρευνες αλλά και στοιχεία από αμερικανικούς δορυφόρους έχουν δείξει πως στην περιοχή (που περιλαμβάνεται στις συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο και τον Λίβανο) υπάρχουν μεγάλα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η Λευκωσία έδειξε ισχυρά και ταχύτατα αντανακλαστικά, αφού λίγες μόνο ώρες μετά τις απειλές Ταλάτ και τα παιχνίδια της Άγκυρας, να επιβάλουν τετελεσμένα, έστειλε το δικό της σαφές και αποφασιστικό μήνυμα.

Την Παρασκευή αργά το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε τον ορισμό των περιοχών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για την άσκηση δραστηριοτήτων έρευνας και άντλησης υδρογονανθράκων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε δεκατρείς ερευνητικές περιοχές, ένδεκα από τις οποίες θα διατεθούν στον πρώτο γύρο αιτήσεων.

Επίσης, ενέκρινε την πρόσκληση προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, καθώς και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν, όπως επίσης και το πρότυπο συμβόλαιο που θα συνάπτει η Δημοκρατία με τους αιτούντες.

Η διαδικασία παραχώρησης δικαιωμάτων θα αρχίσει στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και αρχίζει η πεντάμηνη χρονική περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να υποβληθούν οι αιτήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, απέρριψε τις απειλές του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για θερμό σημείο αν αρχίσει η άντληση υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι η υπογραφή συμφωνιών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι αποκλειστικό δικαίωμα της νόμιμης κυβέρνησης.

Ο κ. Πασιαρδής χαρακτήρισε τις απειλές του τουρκοκύπριου ηγέτη φαιδρές και παρορμητικές αντιδράσεις, ανάξιες σχολιασμού.

Ο εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο οι απειλές να αποτρέψουν κάποιες πολυεθνικές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να ενδώσει στις φαιδρές απειλές του κ. Ταλάτ.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης δήλωσε, εξ άλλου, ότι το θέμα των απειλών τέθηκε και κατά τη συνάντησή του με πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών και ανέφερε ότι όλοι συμφώνησαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, σε δήλωση του στο «Π», αργά το βράδυ της Παρασκευής και με αφορμή όλες αυτές τις εξελίξεις, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογραμμίζει: «Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει στην Κύπρο το καθεστώς που έχει επιβάλει με το Πρωτόκολλο της Βέρνης στην Ελλάδα και έχει οδηγήσει στη ʽʽγκριζοποίησηʼʼ του Αιγαίου».


Σχολιάστε εδώ