ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάποια μέλη της επιτροπής όμως δεν έχουν εκλεγεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο, οπότε η επιτροπή θα πρέπει να ανανεωθεί. Το δεύτερο θέμα αφορούσε στα άρθρα 79 και 80 του νέου κώδικα που προβλέπουν ότι για την έκδοση αδειών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να έχει προχωρήσει στον καθορισμό χρήσεως γης. Χωρίς αυτόν τον καθορισμό δεν θα μπορεί ο δήμος να δώσει ούτε μία άδεια λειτουργίας σε κατάστημα. Το τρίτο θέμα που έθεσε ο κ. Δρίτσας ήταν η λειτουργία καμερών παρακολούθησης. Τόνισε δε πως ενώ το ΔΣ έχει πάρει απόφαση που απαγορεύει τη χρήση τους, κάμερες υπάρχουν στη μαρίνα Ζέας και μάλιστα οι οθόνες τους δεν βρίσκονται σε κάποια δημόσια αρχή όπως π.χ. το Λιμεναρχείο, αλλά στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας security!
Απαντώντας στο θέμα που έθιξε ο σύμβουλος, ο δήμαρχος Π. Φασούλας τόνισε ότι ήταν και παραμένει αντίθετος στη λειτουργία καμερών παρακολούθησης των πολιτών, αλλά ο κάθε ιδιώτης μπορεί στον χώρο του να βάλει ό,τι θέλει. Δεν βλέπετε τι γίνεται στα σούπερ μάρκετ, είπε χαρακτηριστικά. Για να ψιθυρίσει κάποιος σύμβουλος της μειοψηφίας: Ναι, αλλά η Ζέα δεν είναι… σούπερ μάρκετ!
Το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή τους ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Π. Φασούλας. Όπως είπε, ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή την παρέμβασή του για να καταβάλλεται στον δήμο Πειραιά ειδικό τέλος από τον ΟΛΠ και την ΕΥΔΑΠ (λόγω του Κέντρου Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυττάλειας, που ανήκει στον Πειραιά), για την αποπεράτωση του Πύργου, για να γίνει νομοθετική ρύθμιση στο θέμα της Ραλλείου, για την ίδρυση ενυδρείου στην πόλη κ.λπ. Να θυμίσουμε ότι το θέμα του ενυδρείου το είχε πρώτος θέσει ο Μαν. Μπεντενιώτης. Ο Π. Φασούλας είπε ακόμα ότι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και πήρε παράταση 3 μηνών στις οφειλές του δήμου, ενώ είχε και επαφή με τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, προκειμένου να γίνει -επιτέλους- η δημοπράτηση των έργων για ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου μια και παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση.
Καταλυτικός ήταν ο πρόεδρος της ΑΚΙΚΑΠ Νίκος Λεγάκης, που τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια στο να μη γίνει το οικόπεδο Ρετσίνα Τεχνολογικό Πάρκο, όπως προτείνεται, αλλά πανεπιστήμιο. Γιατί η θρυλούμενη μεταφορά του Πανεπιστημίου Πειραιά στη Νίκαια μόνο ζημιά θα κάνει στην πόλη. Απαντώντας ο Π. Φασούλας είπε ότι στις κυβερνητικές προθέσεις δεν είναι να γίνει πανεπιστήμιο στου Ρετσίνα. Αλλά ούτε θα μεταφερθεί το πανεπιστήμιο στη Νίκαια, στο «Σπίτι της Άρσης Βαρών». Κάποια τμήματά του μόνο θα πάνε. Όμως, τόνισε, το πανεπιστήμιο έχει το αυτοδιοίκητο. Γι’ αυτό ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει. Αφού αποφάσισε να μεταφέρει κάποια τμήματά του στον γειτονικό δήμο θα το κάνει κι εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε την απόφασή του ούτε να την προκαταλάβουμε.
Μια πετυχημένη έκφραση, που αποκαλύπτει την εικόνα που αντίκρισαν οι υπάλληλοι της Νομαρχίας Πειραιά οι οποίοι άνοιξαν τις αποθήκες της «Κορώνα» στην οδό Αιτωλικού, χρησιμοποίησε ο νομάρχης Γιάννης Μίχας. Μίλησε, συγκεκριμένα, για «Κωσταλέξι της διατροφικής αλυσίδας»! Φανταστείτε δηλαδή τι είδαν τα… μάτια του. Το περίεργο είναι πάντως πως παρά τους ελέγχους της νομαρχίας κάθε τόσο τα συνεργεία της «ανακαλύπτουν» ακατάλληλα τρόφιμα και αδίστακτους εμπόρους. Δηλαδή αν δεν γίνονταν έλεγχοι τι θα γινόταν; Ούτε να το σκεπτόμαστε δεν θέλουμε…
Αγροτικό γιατρό ακούνε αλλά αγροτικό γιατρό δεν βλέπουν στα Μέθανα. Τον περασμένο χρόνο τελείωσε η θητεία του προηγούμενου γιατρού και το υπουργείο Υγείας διόρισε νέο. Αυτός όμως έκανε κάτι… μήνες να εμφανισθεί αφού αμέσως μετά τον διορισμό του αποσπάσθηκε στο Τζάννειο Νοσοκομείο Πειραιά! Μετά τις διαμαρτυρίες των φορέων και των κατοίκων, το υπουργείο Υγείας στις 10-11-2006 ανακάλεσε την απόφαση απόσπασης αλλά στις 4-12-2006 την τροποποίησε ορίζοντας πως ο αγροτικός γιατρός θα έπρεπε να πηγαίνει μόνο 2 φορές τη βδομάδα στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ενώ απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο Μεθάνων, το οποίο πήρε ομόφωνη απόφαση στις 21 Γενάρη να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας. Την επιστολή αυτή, που ήδη απεστάλη, υπογράφουν και όλοι οι φορείς της περιοχής. Μάλιστα ο δήμαρχος Μεθάνων Χρήστος Πάλλης τονίζει ότι αν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε δυναμικές λύσεις, μια και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παίζει με την υγεία τους.
Εκλογές θα έχουμε τον άλλο μήνα στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας-Πειραιά, ο οποίος, αν και έχει αυξήσει τη… δύναμή του από 7 σε 15 δήμους-μέλη, έχει… ταλαιπωρηθεί κατά καιρούς από ηγεσίες που αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Η μόνη παρουσία αυτή τη στιγμή που έχει τη γενική αποδοχή και αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη του συνδέσμου είναι αυτή του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, που είναι ένα καθαρά αυτοδιοικητικό στέλεχος με σοβαρές πρωτοβουλίες και ιδέες και έχει διακριθεί πολλές φορές για την προσφορά και την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο οι εκλογές αυτές θα έχουν πολύ… παρασκήνιο και γι’ αυτό το ενδιαφέρον για την έκβασή τους είναι ήδη μεγάλο…
Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πήρε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας Πειραιά Γ. Δαβάκης. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με γιατρούς-διαιτολόγους του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεγάλων κρατικών νοσοκομείων προγραμμάτισε εκστρατεία στα σχολεία του Πειραιά με θέμα την υγιεινή διατροφή των μαθητών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και διαλέξεις σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια του Πειραιά, προκειμένου να ενημερωθούν μαθητές για τη σημασία της σωστής και υγιεινής διατροφής, καθώς και για τη σημασία της διατήρησης του κανονικού βάρους σε όλες τις ηλικίες.