Άνοστο το δείπνο…

Δίχως πρόγραμμα ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε η περιβόητη συνάντηση, κι ας καταβλήθηκε προσπάθεια να επενδυθεί με αχλύ μυστηρίου και περιρρέουσα ατμόσφαιρα προσδοκιών, κυρίως απ’ τη μεριά Λαλιώτη, ο οποίος αγωνιωδώς αναζητεί απ’ τον Γιώργο ρόλο κάνοντας συνεχώς εκπτώσεις από πάγιες θέσεις του. Και πραγματοποιήθηκε δίχως πρόγραμμα, επειδή έτσι ακριβώς συνέφερε και συμφέρει τον Γιώργο. Αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί την επιστροφή Λαλιώτη με τις πολιτικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ο πρώην γραμματέας, είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό να θέλει να υποβαθμίσει την οποιαδήποτε επαφή τους σε επίπεδο… κοινωνικής συνάντησης. Έτσι λοιπόν έκανε και τη βραδιά της γιορτής του Αντώνη Λιβάνη, όταν έγινε λόγος «να τα πούμε»…

Γιατί να μην τα πούμε, σκέφτηκε προφανώς ο Γιώργος «κι εμείς και… διάφοροι άλλοι», έστω κι αν αυτοί οι «διάφοροι άλλοι» ήταν ένας εκ των πλέον εμπίστων του, ο Χ. Παμπούκης, κι ένας εκ των στενότερων φίλων του Λαλιώτη, ο Ηλίας Λιβάνης. Γιατί έτσι ακριβώς εξυπηρετούνται οι δικοί του στόχοι. Και… άμ’ έπος, άμ’ έργον.

Μάλιστα δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η συνάντηση Γιώργου – Λαλιώτη, όπως πραγματοποιήθηκε, ήταν μια «παπανδρεϊκή κίνηση» που βόλεψε μεν τον Γιώργο, αλλά εξέθεσε τον Λαλιώτη. Αφού φάνηκε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα «να τα λέει» με όλους. Και με τον πρώην γραμματέα φυσικά, αλλά… ως εκεί. Τίποτα παραπέρα. Και κυρίως χωρίς την παραμικρή δέσμευση επί των πολιτικών προϋποθέσεων που έχει βάλει ο Λαλιώτης για την επανενεργοποίησή του.

Είναι σαφές πως ο Γιώργος θέλει την επανάκαμψη Λαλιώτη, αλλά δίχως να του προσφέρει τον «διακριτό ρόλο» που θέλει. Απλώς τον εντάσσει στο τσουβάλι της… συστράτευσης όλων των «δημοκρατών», όπως ακριβώς είπε και στην τελευταία συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», με την οποία είχε προαναγγείλει και το συνέδριο.

Με δυο λόγια, τον θέλει σαν… «γλάστρα» στα πλαίσια των προεκλογικών του κινήσεων. Τίποτ’ άλλο δεν του προσφέρει.

Και ο Λαλιώτης;

Άτολμος, το μόνο που (φαίνεται να) θέλει είναι ένα «νεύμα» του αρχηγού, το οποίο ο ίδιος θα (θελήσει να) ερμηνεύσει σαν… ειδική πρόσκληση επιστροφής.

Έτσι απλά και πολλαπλά εκτίθεται. Φαίνεται σαν να «παρακαλά». Φαίνεται σαν να μην έχει στρατηγική. Σαν να αρκείται σε έναν διορισμό στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αλλά έτσι χάνει τα πολιτικά ερείσματα που ακόμα διαθέτει σε ένα μεγάλο τμήμα της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό ακριβώς βολεύει επίσης τον Γιώργο. Και φυσικά και το τμήμα εκείνο του επιτελείου του, αλλά και της… οικογένειας, που αισθάνονται αλλεργία και μόνο στην προοπτική επιστροφής του πρώην γραμματέα και μάλιστα σε κεντρικό ρόλο!

Συζήτηση και για Σημίτη…

Γενικά λοιπόν το περίφημο δείπνο υποβαθμίστηκε -κατά πώς βόλευε τον Γιώργο…- σε μια κοινωνική συνάντηση με… ολίγη από πολιτική συζήτηση.

Αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον Λαλιώτη «τι θα γίνει, θα είσαι υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά;».

– Όχι, δεν θέλω, δεν με ενδιαφέρει πια η Β΄ Πειραιά. Άλλωστε τι να κάνω; Έχουμε ήδη πετύχει ποσοστό 52% εκεί, τι παραπάνω να κερδίσουμε, ήταν η απάντηση του Κ. Λαλιώτη.

Βέβαια περίμενε κάποια συνέχιση της συζήτησης. Να τον ρωτήσει ίσως ο Γιώργος πού θέλει να πάει, ώστε να του απαντήσει, άμεσα ή έμμεσα, ότι θέλει να μπει στο Επικρατείας. Αλλά ο πρόεδρος δεν έδωσε συνέχεια στη σχετική κουβέντα… Το μήνυμα σαφές. Δεν τον υπολογίζει στους συνδυασμούς ο Γιώργος, διαφορετικά θα του έλεγε ότι τον θέλει π.χ. στο Επικρατείας ή στην Α΄ Αθήνας.

Στη συνέχεια η συζήτηση ήταν γενικά πολιτική. Για το πότε θα γίνουν εκλογές, όπου αυτό που τονίστηκε ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι έτοιμο ανεξάρτητα από το αν οι εκλογές γίνουν την άνοιξη, το φθινόπωρο ή στο τέλος της τετραετίας.

Απέκτησε κάποιο… ενδιαφέρον όταν ο Γιώργος ρώτησε την παρέα ποια γνώμη έχουν για την παρέμβαση Σημίτη.

Εκεί όλοι όσοι μίλησαν εκφράστηκαν αρνητικά για την παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού.

Ήταν λάθος, ήταν υπονόμευση του προέδρου, δεν έπρεπε να γίνει, εμφανίζει πάλι το ΠΑΣΟΚ διχασμένο και επαναφέρει την εσωστρέφεια, ήταν η εκτίμηση τόσο του Κ. Λαλιώτη όσο και του Χ. Παμπούκη.

Χαρακτηριστικό;

Ο Γιώργος τούς άκουσε χωρίς ο ίδιος να εκφέρει την παραμικρή επ’ αυτού άποψη…


Σχολιάστε εδώ