Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Η περί ης ο λόγος άποψη, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί την τρέχουσα χρονιά, το πολλά υποσχόμενο 2007, ως μια «χρονιά κοσμογονικών αλλαγών» για τη χρηματιστηριακή μας αγορά. Κι αν κρίνει κανείς από το πόσο δυναμικά ξεκίνησε ετούτη η χρονιά, εύκολα θα συνταχθεί με αυτήν την εκτίμηση.

Λίγη σημασία τελικά έχει το πού ξεκίνησε και πού κατέληξε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που τελείωσε. Λιγότερη σημασία έχουν και οι βαθυστόχαστες αναλύσεις περί κόπωσης των δεικτοβαρών τίτλων ή κινήσεων αποκόμισης κερδών από τους επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εκείνο που πρωτίστως έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η δυναμική της Σοφοκλέους, πάση θυσία, άσχετα με το κατά πόσον οι διεθνείς συγκυρίες (δηλαδή η πορεία των ευρωαγορών) θα επιτρέψουν τη συνέχεια του πάρτι (σ.σ.: αν όντως τελικά βιώνουμε ένα πάρτι…) ή όχι.

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως για όσο διάστημα οι επιχειρηματικές εξελίξεις εντός και εκτός των τειχών -και δεν μιλάμε μόνο για τα δρώμενα στον τραπεζικό κλάδο- θα συνεχίσουν να εξάπτουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, η αγορά θα μπορεί να κινείται σε επίπεδα τουλάχιστον όχι κατά πολύ χαμηλότερα των τωρινών. Από την άλλη βέβαια δεν έχει αλλάξει σημαντικά η γενικότερη ισορροπία στην αγορά μας, κάτι που σημαίνει πως όσα συμβαίνουν αφορούν κατά κύριο λόγο τα μεγάλα χαρτοφυλάκια και πολύ λιγότερο τον μέσο ιδιώτη επενδυτή.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτά την παράμετρο εκείνη που κάνει λόγο για πιθανή «επιφυλακτικότητα» (έτσι ονομάζουμε εσχάτως «κομψά» τα… ξεφορτώματα τίτλων που έχουν υπεραποδώσει) τότε καταλαβαίνουμε πως η συγκυρία είναι δύσκολη για όσους ψάχνονται τώρα να μπουν. Στα δύσκολα βέβαια κρύβονται και οι ευκαιρίες, αν έχει κάποιος τη ρευστότητα που χρειάζεται. Ίδωμεν λοιπόν για τη συνέχεια.

Υ.Γ: Την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές η αγορά «βοούσε» για πιθανή συμφωνία μεταξύ του ομίλου Ρέστη και της Aspis Bank για εξαγορά του 51% της First Business Bank (FBB). Άσχετα με το εάν τελικά υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία, το σίγουρο είναι πως δικαιώνονται όλοι εκείνοι που είχαν προβλέψει πως φέτος ο τραπεζικός κλάδος έχει μόνον έναν δρόμο να ακολουθήσει: αυτόν της ενοποίησης!

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ