πανταχού παρόν

Η «κουμπαριά» είναι το είδος εκείνο της σχέσης που ευδοκιμεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ερμηνεία του λήμματος σε ένα λεξικό, π.χ. του κ. Μπαμπινιώτη. Όπως είναι γνωστό, το «φρούτο» αυτό το γνωρίσαμε με την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΜΕΒΓΑΛ. Έχει, όμως, απλώσει τα πλοκάμια του και αλλού, όπως στον τομέα της ενέργειας. Για παράδειγμα ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Νίκος Στεφάνου είναι κουμπάρος με τον παραιτηθέντα διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Δημήτρη Μανιατάκη. Επίσης είναι κουμπάρος με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μιχάλη Καραμανή.
****

Ο κύριος ωφελημένος είναι ο Όμιλος Λάτση, ο οποίος αποκομίζει τεράστια κέρδη μέσω της παραγωγής, πώλησης (στη ΔΕΗ) και αγοράς (από τη ΔΕΗ) ηλεκτρικού ρεύματος για τα ΕΛΠΕ. Ο Όμιλος Λάτση μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΕΝ. ΘΕΣ, παράγει ρεύμα το οποίο πουλά στη ΔΕΗ με τιμή 86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή τα ΕΛΠΕ προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ στην τιμή του βιομηχανικού ρεύματος, δηλαδή με 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δεν είναι δύσκολος ο υπολογισμός του κέρδους της επιχείρησης, η οποία, με αυτό τον τρόπο, έχει τη δυνατότητα ταχύτατης απόσβεσης της, όποιας, επένδυσης έχει κάνει.
****

Αλλά και ο Όμιλος Μυτιληναίου δεν πρέπει να έχει παράπονο… Έχει κατασκευάσει μονάδα συμπαραγωγής, προκειμένου το ρεύμα να διοχετεύεται στην εταιρεία Aluminioum, που του ανήκει. Ο Όμιλος Μυτιληναίου διαθέτει μονάδα 300 μεγαβάτ και παράγει 7.000 μεγαβατώρες τον χρόνο. Ύστερα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος εξέφρασε τη βούληση να πουλήσει τη συγκεκριμένη μονάδα, αλλά σε θυγατρική εταιρεία που θα δημιουργήσει. Υπολογίζεται ότι από τη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ και της εκ νέου αγοράς στη μισή σχεδόν τιμή, ο όμιλος θα έχει κέρδος περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Λόγω της ευνοϊκής μεταχείρισης και της διαγραφόμενης πολύ καλής προοπτικής του ομίλου, η Τράπεζα UBS συνέστησε στους πελάτες της διακράτηση της μετοχής του ομίλου, για την οποία προέβλεψε αύξηση. Και, πράγματι, η μετοχή αυξήθηκε κατά 15%. Παστρικές δουλειές, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Όσο για τον λογαριασμό από τις χασούρες της ΔΕΗ, εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε. Μπορεί να μην είμαστε πολλοί, αλλά 11 εκατομμύρια τα φθάνουμε, μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες. Το έργο, πάντως, θα έχει και συνέχεια.
****

Στα μαλακά πάει να περάσει το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 24 για τα δάση, αφού όλο το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ανώτατη εκπαίδευση, μια συζήτηση η οποία επικαλύπτει κάθε άλλη και δίνει τη δυνατότητα να περάσουν «λάθρα» κάποιες πολύ σημαντικές επιδιώξεις. Όπως τα σχέδια για την εκμετάλλευση των φιλέτων των δασικών εκτάσεων που θα περάσουν στα χέρια κυρίως μεγαλοξενοδόχων. Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές συσκέψεις στα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού, με τη συμμετοχή του Γιώργου Αλογοσκούφη και της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ενδιαφερομένων. Οι μεγαλοξενοδόχοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός από την «υπόθεση Πάχτα» Κωνσταντίνος Στέγκος, ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν συγκροτήματα δεύτερης κατοικίας για ευρωπαίους συνταξιούχους και πιέζουν την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει τις καλύτερες περιοχές σε όλη τη χώρα για να
εφαρμόσουν το σχέδιό τους. Το ΠΑΣΟΚ άρχισε να καταλαβαίνει το θέμα μόλις την περασμένη Τετάρτη, σε σύσκεψη της ομάδας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι ο Σταύρος Μπένος προσπαθεί, εδώ και δύο χρόνια, να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει, χωρίς να βρίσκει πρόθυμους ακροατές. Γιατί άραγε;
****

Μόνο που δεν πανηγύριζε ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ, πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Ο λόγος ήταν ότι είχε, μόλις, εξασφαλίσει το «ναι» της Ντόρας Μπακογιάννη για να γίνει η περιοδεία της στη Θράκη (για την οποία πρώτη η στήλη έγραψε) μέσα στον Φεβρουάριο. Θεωρεί επίσης ότι η περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών θα βοηθήσει τον ίδιο για να επανεκλεγεί, αλλά και θα στηρίξει τις θέσεις του (όπως είναι γνωστό ο βουλευτής της ΝΔ είναι μεταξύ εκείνων που αποκαλούν «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα). Κατά την επίσκεψή της αναμένεται να εξαγγείλει ένα «πακέτο μέτρων» για τη μειονότητα. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι η κ. Μπακογιάννη ετοιμάζει και δεύτερη επίσκεψη στην περιοχή, λίγο πριν από τις εκλογές, οπότε και θα εξαγγείλει και νέα μέτρα, τα οποία θα εφαρμόσει η ΝΔ εφόσον επανεκλεγεί. Τι είναι αυτά τα μέτρα; Θα αφορούν, κατ’ αρχάς, την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων στη μειονότητα, τη μοριοδότηση μελών της όταν παίρνουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, αλλά και την ίδρυση μικτών, χριστιανικών και μουσουλμανικών, σχολείων.
****

Δεν είναι βέβαιο ότι η κ. Μπακογιάννη, μέχρι την επίσκεψή της στη Θράκη, θα έχει δώσει απάντηση στο αίτημα φορέων της Καβάλας για να καταγγείλει η ελληνική κυβέρνηση στον ICAO προσπάθεια των Σκοπίων να ονομάσουν το αεροδρόμιό τους σε «αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος». Όπως είναι γνωστό αεροδρόμιο με αυτήν την ονομασία υπάρχει στην Καβάλα και οι φορείς του νομού επισημαίνουν ότι, πέραν των γνωστών διεκδικήσεων των Σκοπιανών, θα υπάρχει και πρόβλημα στις αεροπορικές πτήσεις, λόγω της ύπαρξης δύο αεροδρομίων με την ίδια ονομασία και μάλιστα σε κοντινή απόσταση. Όσες προσπάθειες κι αν έκαναν μέχρι σήμερα οι Καβαλιώτες, για να έχουν την επίσημη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στο αίτημά τους, δεν κατάφεραν τίποτα. Μόνο κάποια ψελλίσματα είχαν από την πλευρά κάποιων παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο φαίνεται ότι και στο ζήτημα αυτό ακολουθεί «ήπια» τακτική, αφήνοντας τις εξελίξεις να συμβούν χωρίς να αντιδρά και χωρίς να παρεμβαίνει. Γι’ αυτό και οι υπηρεσιακοί παράγοντες απαντούν ότι «μάλλον δεν θα έχουμε πρόβλημα, αφού η απόσταση δεν είναι και τόσο μικρή». Οι Καβαλιώτες, πάντως, θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά με την υπουργό Εξωτερικών. Ένα βήμα είναι η Καβάλα από την Ξάνθη, την οποία θα επισκεφθεί η Ντόρα.
****

Αναβολή για λίγες μέρες παίρνει η παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο η Άννα Διαμαντοπούλου δεν θα κατορθώσει να έχει έτοιμο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όπως είχε πει ο πρόεδρος του κόμματος. Η ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει περί τα μέσα Φεβρουαρίου στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο και θα δώσει την έγκρισή του. Η κ. Διαμαντοπούλου, για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του προγράμματος, κατέφυγε σε ένα τέχνασμα, με το οποίο φαίνεται ότι έπεισε και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ποιο είναι αυτό; Η κοστολόγηση των προτάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο να συγκροτήσει τις προτάσεις σε πρόγραμμα (οι προτάσεις έχουν κατατεθεί όλες), κάτι που θα
έπρεπε να έχει ήδη κάνει. Καλεί, λοιπόν, ένα ένα τα στελέχη που έχουν καταθέσει προτάσεις και τους ζητάει, πρώτον, να κοστολογήσει ο καθένας την πρότασή του και δεύτερον, να υποδείξει και πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η κάθε πρόταση.

Ορισμένα στελέχη σκέφθηκαν να προσφύγουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά συγκρατήθηκαν όταν τους ειπώθηκε ότι, έτσι, υπάρχει κίνδυνος να πέσει στα χέρια της κυβέρνησης το πρόγραμμα, έστω και τμηματικά, πριν καν ανακοινωθεί. Προς το παρόν βρίσκονται όλοι, πλην ενός, σε αδιέξοδο. Ο Μίμης Ανδρουλάκης, που έχει την ικανότητα να κοστολογεί αυτόματα κάθε πρόταση, έλεγε τις προάλλες ότι μόνο οι προτάσεις για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, για να χρηματοδοτηθούν, χρειάζονται τρεις προϋπολογισμοί. Δεν πειράζει, αν δεν προλάβουν τώρα, υπάρχει και η άλλη τετραετία για να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα.
****

Αλλά πώς να φτιάξουν πρόγραμμα στο ΠΑΣΟΚ, όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν για βασικά θέματα αντιπολιτευτικής τακτικής. Τρία χρόνια μετά την εκλογική ήττα, οι επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία δεν είναι γνωστές και κάθε στέλεχος έχει τις δικές του απόψεις. Κατά σύμπτωση (;) οι απόψεις αυτές ταυτίζονται με τις απόψεις της κυβέρνησης με την εξαίρεση ενός σημείου. Όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του Κινήματος την περασμένη Τρίτη και στην οποία μετείχαν, μεταξύ άλλων, η Βάσω Παπανδρέου, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, όλοι θιασώτες της σχολής του εκσυγχρονισμού. Η συνεδρίαση και η συζήτηση έγιναν εν όψει των εξελίξεων στη ΔΕΗ (δεν ήταν ακόμα γνωστή η παραίτηση Μανιατάκη), στις τράπεζες και αλλού και προκειμένου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εκφράσουν την ανησυχία τους μήπως και θιγούν οι «εθνικοί πρωταθλητές» (τους). Η ανησυχία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αν θα πληρώσουν ακριβά οι καταναλωτές το ρεύμα ή αν πληρώνουν ακριβά τα διάφορα τραπεζικά προϊόντα, αλλά αν θα μπουν ξένοι στο παιχνίδι (όπως επιθυμεί η κυβέρνηση) ή αν τα φιλέτα θα πάνε σε εγχώριους επιχειρηματίες (όπως επιθυμούν τα στελέχη του Κινήματος). Δηλαδή, ούτως ή άλλως, η ιδιωτικοποίηση θεωρείται δεδομένη.
****

Ένας από τους μετέχοντες στη συνεδρίαση παρατήρησε ότι, ακόμα κι αν προτιμηθούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. θα παραμείνουν σε ελληνικά χέρια. Η πρακτική που ακολουθείται έχει αποδείξει, όπως στην περίπτωση του Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και της ΔΕΛΤΑ του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου (υπέρ του οποίου, όπως και του Μιχάλη Σάλλα, μίλησαν κάποια από τα στελέχη), ότι πωλούνται σε ξένους, με μεγάλα κέρδη για τους ντόπιους επιχειρηματίες, οι οποίοι αγοράζουν, όπως και οι ξένοι, με ευνοϊκούς όρους. Η μόνη διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που προέκυψε από τη συζήτηση ήταν αν τις επιχειρήσεις θα τις πάρουν ξένοι ή Έλληνες. Όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, έχει άδικο ο Κ. Σημίτης να λέει (στην ομιλία του για την κρίση της Δημοκρατίας) ότι «η όλο και μεγαλύτερη ταύτιση των κομμάτων εξουσίας» είναι ένδειξη παρακμής και (ακόμα χειρότερα) ότι «τα κόμματα εφαρμόζουν την ίδια περίπου πολιτική και παραπλανούν τους πολίτες ισχυριζόμενα ότι έχουν διαφορές». Ο τέως πρωθυπουργός, πάντως, είναι εκείνος που κήρυξε την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των κομμάτων.
****

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του κόμματος, είχε υποσχεθεί να τα αλλάξει όλα. Τρία χρόνια μετά καλεί τον Νίκο Χριστοδουλάκη, τον οποίο είδε τις προηγούμενες μέρες, και του ζητά ενημέρωση για τις εξελίξεις στις τράπεζες και στη ΔΕΗ, αλλά και να του καταθέσει προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει. Αλλά για τα θέματα αυτά ο κ. Χριστοδουλάκης, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προωθούσε συγκεκριμένες επιλογές, οπότε ο πρόεδρος του Κινήματος θα μπορούσε να ανατρέξει σε αυτές για να βρει ιδέες για το πώς θα τα αλλάξει όλα. Υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των θέσεων Χριστοδουλάκη. Ο πρώην υπουργός είναι υπέρ των «εθνικών πρωταθλητών» και ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχαν, μίλησε για αφελληνισμό της οικονομίας. Αυτό που είναι δυσδιάκριτο είναι τι πρόκειται να αλλάξει ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο του εκσυγχρονισμού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, κάνει σοβαρές προσπάθειες να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Γι’ αυτό και ζήτησε από τον κ. Χριστοδουλάκη, εκτός από τις προτάσεις του για τις τράπεζες και τη ΔΕΗ, και τις προτάσεις του για το άρθρο 16.
****

Μια σημαντική παράπλευρη απώλεια είχε για τον Βύρωνα Πολύδωρα η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος αρέσκεται να λέει ότι εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική που του ζητεί να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός, είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κίνα. Η αναχώρηση επρόκειτο να γίνει το Σάββατο, την επομένη της επίθεσης, αλλά μετά τις εξελίξεις δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Η επίσημη εξήγηση που δίνει ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας για την αναβολή (ή μήπως ματαίωση;) της επίσκεψης σχετίζεται με την ανασύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ωστόσο, επειδή το αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η υπογραφή διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας, για την ασφάλεια των αγώνων και από τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Βύρων μάλλον φοβήθηκε ότι οι Κινέζοι θα έβαζαν τα γέλια, ύστερα από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία. Εξάλλου, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί, όταν ο αρμόδιος υπουργός παρατούσε την υπόθεση για να πάει στην Κίνα. Ο κ. Πολύδωρας, πάντως, δεν έχει βγάλει το ταξίδι από την ατζέντα του και θέλει να επισκεφθεί το Πεκίνο οπωσδήποτε. Ο λόγος είναι ότι προσδοκά την υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Επιπλέον θα μπορέσει να «βολέψει» και ορισμένους φίλους του, εν ενεργεία ή αποστράτους, αξιωματικούς της Αστυνομίας, όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση που επρόκειτο να υπογράψει. Εκείνοι θα είχαν μεγαλύτερες αμοιβές από αυτές που έχουν και ο Βύρων τις ψήφους τους και εκείνες των συγγενών τους.
****

Έτσι με την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Πολύδωρας έριξε όλο το βάρος του στις προσπάθειες διαλεύκανσης της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία. Προς τούτο συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά με τους επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής (την οποία, όπως λέει, διέλυσε ο Βουλγαράκης). Οι συσκέψεις γίνονται είτε στη ΓΑΔΑ (στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας), όπου δεν πηγαίνει ο ίδιος, και πότε στην Κατεχάκη, στο γραφείο τού -και πάλι- επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Στέλιου Σύρρου, ο οποίος (αν και άσχετος με την πολιτική παλαιότερα) κατόρθωσε, ύστερα από συστηματική μελέτη, να γίνει ο υπ’ αριθμόν ένα διώκτης της τρομοκρατίας, έστω και ως ο εκτελεστικός βραχίονας του αρχηγού του και θεωρητικού της αντιτρομοκρατίας Φώτη Νασιάκου. Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο κ. Πολύδωρας είναι να πείσει τους επιτελείς της Αστυνομίας ότι υπάρχει ένα Task Force το οποίο πρέπει να αποδώσει και να συλλάβει τους τρομοκράτες. Για να το πετύχει αυτό, πάντως, πρέπει ο κ. Πολύδωρας να λάβει υπόψη του όλα τα ενδεχόμενα. Και όπως έλεγαν κάποιοι ΠΑΣΟΚοι βουλευτές, όχι χωρίς ειρωνική διάθεση, ο υπουργός παραλείπει ορισμένα ενδεχόμενα. Όπως, για παράδειγμα, να πήγαν οι τρομοκράτες στην περιοχή της πρεσβείας με το μετρό, έχοντας τον εκτοξευτήρα και τη ρουκέτα σε μια θήκη βιολιού και να έφυγαν με το ίδιο μέσο. Αυτά φαίνεται να είναι ασήμαντα για τον Βύρωνα, όπως και οι επαφές με τους Αμερικανούς με τους οποίους δεν θέλει να έχει επαφές.
****

Κάνει μεγάλο λάθος όποιος πιστεύει ότι οι πραίτωρες του Βύρωνα Πολύδωρα δρουν μόνο στους δρόμους της Αθήνας. Παρόμοια αποστολή έχουν αναλάβει και όσοι εργάζονται στα γραφεία της Αστυνομίας. Σημαντική επίδοση έχουν σημειώσει οι γυναίκες αστυνομικοί του Τμήματος Ελληνικού, επίδοση της οποίας είχε πικρή εμπειρία η καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρηστίνα Αγγελούση, κόρη του παλαιού βουλευτή Σερρών και υφυπουργού στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, Άγγελου Αγγελούση, η οποία είχε δύο ατυχίες. Η πρώτη ήταν ότι χρειάστηκε να ανανεώσει το διαβατήριό της. Και η δεύτερη ότι αυτό χρειάστηκε να το κάνει στο Αστυνομικό Τμήμα του Ελληνικού. Όλα ξεκίνησαν από τη διαφωνία της αστυνομικού που ανέλαβε τη διεκπεραίωση της υπόθεσης και εξέφρασε τη διαφωνία της για την ορθογραφία του μικρού ονόματος της κ. Αγγελούση, η οποία γράφει με «ήτα» το Χρηστίνα. Πάνω στη διαφωνία η αστυνομικός ζήτησε να ελέγξει την τσάντα της καθηγήτριας η οποία αρνήθηκε και ζήτησε τα στοιχεία της αστυνομικού. Αμέσως της απαγορεύθηκε η έξοδος από το Τμήμα και της ανακοινώθηκε ότι θα κρατηθεί. Η κ. Αγγελούση προσέφυγε στον διοικητή του Τμήματος, ο οποίος απρόθυμα της επέτρεψε να φύγει, καθώς είχε ζητήσει και συνάντηση με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου και αδελφό του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Αλλά και εκεί δεν συνάντησε παρά μόνο την αδιαφορία. Και δικαιολογημένα αναρωτήθηκε, αν έτσι συμπεριφέρονται σε έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο, που έχει και πέντε γνωριμίες, πώς συμπεριφέρονται, σε ανάλογες περιπτώσεις, στους απλούς πολίτες;
****

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο σχετικά με το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, το οποίο έκλεισε με ευθύνη των Τούρκων, οι οποίοι κατασκεύασαν αυθαίρετα μια γέφυρα για να ελέγχουν, εκείνοι, την κίνηση. Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε την κατεδάφισή της, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Πρόβλημα συνιστά επίσης και η ουδέτερη στάση που τηρεί στο θέμα η ελληνική κυβέρνηση, στην οποία προσέβλεπε η κυπριακή. Τη στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της κ. Μπακογιάννη επικρίνει με δριμύτητα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, που γνωρίζει από εξωτερική πολιτική και θεωρεί λάθος την εγκατάλειψη της Κύπρου. Στο νησί, πάντως, αναμένουν ότι, παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να εξευμενίσει την Τουρκία με συνεχείς υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις του Ελληνισμού, θα υπάρξει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με συνέπειες, προάγγελος των οποίων θεωρείται ότι είναι το θέμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.

…παντεπόπτης


Σχολιάστε εδώ