ο δαίμονας των δημαρχείων

Σύμφωνα λοιπόν με την τεκμηρίωση της προσφυγής, η διοίκηση του δήμου πρόσθεσε επιπλέον όρους στην απόφαση που ποτέ όμως δεν συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Κάποιοι μιλούν για πλαστογράφηση της απόφασης. Έτσι λέει η προσφυγή. Ανάμεσα στους προσφεύγοντες είναι και οι σύμβουλοι-επικεφαλής δύο παρατάξεων, Αθανασιάδης και Καψάνης. Και οι δύο είναι έγκριτοι και σοβαροί δικηγόροι. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σοβαρό όταν λένε ότι πλαστογραφήθηκε η απόφαση. Εμείς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές από αυτήν τη στήλη στην περίεργη επιμονή του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη να “περάσει” αυτή την απόφαση. Το προσπάθησε και στο παρελθόν αλλά ακυρώθηκε από την Περιφέρεια. Τότε είχε πάρει απόφαση μόνο δημαρχιακής επιτροπής. Τώρα ξαναπροσπαθεί. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι αυτής της επιμονής. Πάντως η εταιρεία που παίρνει τη δουλειά “φιλέτο”, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, διαφημίζει τις σχέσεις της με την οδό Αραβαντινού.

Φαίνεται ότι η νέα δήμαρχος του δήμου Μάνδρας στη Δυτική Αττική ξεκίνησε δυναμικά την υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης. Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία εγκατάσταση υποδοχής απορριμμάτων στην περιοχή. Για να είμαστε δίκαιοι, η στάση της αγαπητής και γοητευτικής δημάρχου είναι η πρέπουσα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση κάνει λάθος. Μεγαλόστομες δηλώσεις, χωρίς ουσία. Τα ίδια έλεγαν και άλλοι δήμαρχοι και μόλις “ακούμπαγαν” στο τραπέζι τα πακέτα με τα αντισταθμιστικά οφέλη γινόντουσαν υπέρμαχοι των σκουπιδοεκτάσεων. Μακάρι να επιμένει μέχρι τέλους στην άποψή της, αλλά μάλλον θα επιβεβαιωθώ.

Μου τηλεφώνησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Σταύρος Γεωργόπουλος σχετικά με ένα δημοσίευμα που αφορούσε τα οικονομικά του δήμου. Μου είπε ότι είναι στη διάθεσή μας κάθε φάκελος που αποδεικνύει, όπως λέει ο ίδιος, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα έγραψα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αυτό έγινε πριν από δύο εβδομάδες. Αν όμως είδατε εσείς να γίνεται το περιβόητο ραντεβού για να μας δοθούν τα περιβόητα στοιχεία, άλλο τόσο το είδα και εγώ. Θα πρότεινα στον δήμαρχο, μήπως είναι καλύτερα να μου έστελνε σ’ έναν φάκελο και τα οικονομικά στοιχεία. Θα περιμένω.

Με τον ορισμό μιας νέας αντιδημαρχίας ο δήμος Αγίου Δημητρίου προσπαθεί να παρεμβαίνει στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων. Αντιδημαρχία πόλης ονομάζεται και υπεύθυνος ορίστηκε ο σύμβουλος Θανάσης Χαμπεσής. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ καλά. Δημοτική αστυνομία και μικρά έργα είναι σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων αυτής της αντιδημαρχίας. Ένα φορτηγό, με υλικά για κάθε εργασία, γυρίζει όλη μέρα τον δήμο και παρεμβαίνει με τους τεχνίτες όπου χρειάζεται. Η δημοτική αστυνομία διευκολύνει τη στάθμευση, δίνοντας πνοή στην αγορά του δήμου. Καταστηματάρχες και κάτοικοι μας τηλεφώνησαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για τη μεγάλη καινοτομία που εφαρμόστηκε στον δήμο τους. Φυσικά και ο ρόλος του επικεφαλής αλλά και των εργαζομένων έχει τη δική του αξία ως προς αυτήν την αποτελεσματικότητα.

Άρχισαν τα πανηγύρια που θα αποκαλύψουν τα έργα και τις ημέρες του πρώην δημάρχου Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκου. Πέντε μήνες μετά την παράδοση του καινούργιου κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το δημαρχείο, άρχισε να καταρρέει! Φεύγουν ψευδοροφές, πέφτουν τοιχώματα και ο Θεός βοηθός. Οι υπάλληλοι αρνούνται να μπουν στα γραφεία τους και ο νυν δήμαρχος καταθέτει μηνύσεις για τις κακοτεχνίες που έχουν γίνει. Ο εργολάβος τρέχει και δεν φτάνει. Υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει όλες τις ζημιές, αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο προϋπολογισμός του έργου έφτασε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η προκήρυξη που έγινε αφορούσε το μισό έργο, αφού το υπόλοιπο δόθηκε στον ίδιο εργολάβο με απευθείας ανάθεση. Ελπίζω να μη γελάσει ο κάθε πικραμένος όταν θα ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος περί των προμηθειών και των τεχνικών έργων που έχουν γίνει στον δήμο Περάματος.

Οι επεκτάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα είναι βέβαιο ότι θα βρουν αντιμέτωπους τους κατοίκους αλλά και τη δημοτική αρχή. Οι πρώτες κινητοποιήσεις έγιναν, αλλά φυσικά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι επενδύσεις που στοιχίζουν δισεκατομμύρια ευρώ δεν σταματάνε με πέντε μαύρες σημαίες και μια ντουντούκα.

Στη νέα ομάδα διοίκησης στον δήμο Κηφησίας δεν συμμετέχουν οι σύμβουλοι Θωμάκος και Παπαδόπουλος. Ακούγεται ότι έχουν βάλει πλώρη για τα ψηφοδέλτια της Β΄ Αθηνών. Αληθεύει;

Η πετυχημένη θητεία στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεταμόρφωσης του Νικόλαου Παπαθανασίου ως προέδρου ήταν το κύριο κριτήριο για την επανεκλογή του και στο νέο σώμα που προέκυψε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ο φίλτατος δάσκαλος είναι αγαπητός σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και θεωρείται από τα ικανότερα στελέχη της διοίκησης του τοπάρχη Δημήτρη Τζίτζιφα.

Επιτέλους τελείωσαν και οι ενστάσεις στον δήμο Αμαρουσίου και η νέα δημοτική αρχή μπορεί ν’ αρχίσει το έργο της. Την προηγούμενη Τετάρτη έγινε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου. Ομολογώ ότι τόσο κόσμο σε μια ορκωμοσία δεν έχω ξαναδεί. Θα μου πείτε ότι το καινούργιο πάντα αγκαλιάζεται από τον κόσμο που περιμένει να δει τους νέους ανθρώπους που αναλαμβάνουν τα ηνία της πόλης. Πάντως τα πρώτα δείγματα γραφής του τοπάρχη Γιώργου Πατούλη είναι πολύ καλά. Ανακοίνωσε τη δημιουργία τεσσάρων νέων ΚΕΠ, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός χρόνου. Όπως μου λένε συνεργάτες του δημάρχου, το μέτωπο της καθημερινότητας θα είναι η μόνιμη μάχη της νέας διοίκησης. Σήμερα θα γίνουν οι εκλογές για το προεδρείο, ενώ μέχρι την Τετάρτη θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των επιχειρήσεων. Οι εκπλήξεις γύρω από τις επιλογές των προσώπων θα είναι πολλές, αφού ο Πατούλης, όπως μαθαίνω, θα χρησιμοποιήσει και ελεύθερους επαγγελματίες με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Πάντως πολλοί από αυτούς που ετοιμάζονται για καρέκλες μάλλον θα απογοητευτούν.

Μια και μιλάμε όμως για την ορκωμοσία, να πούμε ότι τέτοιο… χάος δεν έχει ξαναϋπάρξει στο Μαρούσι! Σε μια αίθουσα 200 ατόμων προσπαθούσαν να μπουν πάνω από 600! Οι επίσημοι δεν είχαν θέση, γιατί κάποιοι… περίεργοι «βόλεψαν» στις πρώτες θέσεις γνωστούς και φίλους τους. Η σύμβουλος Νίνα Βλάχου σε ρόλο… κομφερασιέ προσπαθούσε να ακουστεί, αλλά μάταια. Οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Όπως και ο Μητροπολίτης Μεσογείας που αν και είχε κληθεί δεν πήγε. Πιο πολύ απ’ όλους όμως την… πλήρωσαν οι δημοσιογράφοι που προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους κυριολεκτικά στο πόδι! Σίγουρα οι διοργανωτές της εκδήλωσης θα πρέπει να τη θυμούνται σαν… εφιάλτη.

«Λύνει και δένει» στο Μαρούσι κάποιος… ουρανοκατέβατος που ισχυρίζεται ότι βοήθησε τον δήμαρχο αποφασιστικά στην προεκλογική του εκστρατεία. Μόνο που κάποιοι στην πλατεία λένε ότι η… βοήθεια ήταν με το αζημίωτο και χωρίς… τιμολόγια και άλλες τέτοιες… αηδίες. Το ζητούμενο είναι από πού αντλεί τη δύναμη του αυτός ο κύριος. Από τη σχέση που έχει με τον δήμαρχο ή από άλλες δουλειές που σχεδιάζει να κάνει μαζί του;

Μια παράνομη ξύλινη καντίνα έχει κτίσει ο δήμος Χαϊδαρίου μέσα στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο. Γνωστός επιχειρηματίας της πόλης διατυμπανίζει ότι αυτή θα είναι η νέα του επιχείρηση. Μιλάμε για το μεγαλείο της αυθαιρεσίας. Υπάλληλοι του δήμου μού λένε ότι προκειμένου να το νομιμοποιήσει ο δήμαρχος θα τ’ ονομάσει κυλικείο του δημαρχείου, παρά το γεγονός ότι αυτό βρίσκεται οκτακόσια μέτρια από την είσοδο του δημαρχείου. Η παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που μου έστειλαν, είναι εκατό τετραγωνικά και με ξύλινο πάτωμα έχουν καλυφθεί άλλα εκατό περιμετρικά. Αναρωτιέμαι πώς ο πρώτος διδάξας της αυθαιρεσίας θα πάει να κάνει έλεγχο στους δημότες. Για το θέμα αυτό όμως γιατί σιωπά η αντιπολίτευση; Μήπως αληθεύει ότι ο επιχειρηματίας έχει διακομματική υποστήριξη;

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες μια ανώνυμη επιστολή στον δήμο Μοσχάτου, η οποία μιλούσε για διαπλεκόμενα συμφέροντα που προσπαθούν να εκμαιεύσουν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να επιτραπεί ανέγερση κλινικής σε οικοδομικό τετράγωνο που έχει χαρακτηριστεί αμιγούς κατοικίας. Πράγματι, έγινε η επίμαχη συνεδρίαση όπου συζητήθηκε η αίτηση της εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ αλλά, αντιθέτως με όσα έλεγε η επιστολή, το δημοτικό συμβούλιο δεν ενέκρινε το αίτημα. Τώρα, εάν έπαιξε ρόλο η ανώνυμη επιστολή, δεν το ξέρω. Σημασία έχει ότι, προς το παρόν, κλινική γιοκ.

Σε διαφημιστές νυχτερινών κέντρων έχουν μετατραπεί κολόνες της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο. Το περίεργο είναι ότι άδεια δεν έχει δοθεί, κανείς όμως δεν ξηλώνει τα λάβαρα που κουνιούνται δεξιά αριστερά. Γιατί τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση, ρε παιδιά, σ’ έναν επιχειρηματία εις βάρος των άλλων; Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πω ότι τα πανό υπάρχουν στις κολόνες από τον… Νοέμβριο. Προβλέπω να έρθει καλοκαίρι και ακόμη εκεί θα είναι. Η πλάκα είναι ότι το διαφημιζόμενο μαγαζί βρίσκεται σε διπλανό δήμο. Ούτε καν σ’ αυτόν που ρυπαίνεται.

Το γραφείο της επιτρόπου κατέλαβαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων στη Νίκαια. Διακόσια άτομα πήγαν να παραπονεθούν επειδή η επίτροπος δεν υπογράφει τα εντάλματα μισθοδοσίας τους. Φυσικά η γυναίκα εφαρμόζει τον νόμο και τίποτα παραπάνω. Τέσσερις μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ και δεν προβλέπεται να παίρνουν. Τι θα γίνει, κανείς δεν ξέρει. Η λύση θα δοθεί για ορισμένους μόνο, όταν σε λίγους μήνες θα γίνει η συγχώνευση των επιχειρήσεων με τον δήμο. Οι υπόλοιποι, που θα είναι και οι περισσότεροι, δυστυχώς θα απολυθούν. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τι λέτε, ρε, παιδιά; Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ είναι το έλλειμμα των δημοτικών επιχειρήσεων στον δήμο Αχαρνών. Και οι μύγες που πέταγαν μέσα στα γραφεία έπαιρναν μισθό. Όπως μου λένε υπάλληλοι του λογιστηρίου, μόνο 800.000 ευρώ έχουν δοθεί για καταχωρίσεις σε εφημερίδες. Ούτε η παγκόσμια διαφήμιση του ΕΟΤ δεν έχει στοιχίσει τόσα λεφτά. Μόνο ο Θεός ξέρει τι φαγοπότι έγινε εκεί πάνω. Δημαρχάρα, περιμένουμε απολογισμό. Όλα στο φως.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ο πρώτος δήμαρχος που μπήκε φυλακή για κακή διαχείριση ήταν ο Λογοθέτης στον Πειραιά. Έρχεται ο επόμενος. Κρατήστε τη μέρα που σας το γράφω. Από τη Δυτική Αττική θα είναι.


Σχολιάστε εδώ