Κάτω στον Πειραιά
Αυτά τα «βαρίδια» είχαν ονοματεπώνυμο και ήταν ευδιάκριτα στην αίθουσα της συνεδρίασης. Γι’ αυτό άλλωστε μόλις «πέρασε» το θέμα που τα ενδιέφερε, έφυγαν. Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συνεδρίασης ήταν η εμφανής διαφοροποίηση του Δημ. Παρασκευόπουλου και του Γιάννη Υδραίου από τις θέσεις του δημάρχου. Ο πρώτος σε δύο θέματα αιχμής που έφερε για ψήφιση η πλειοψηφία στην οποία ανήκει δήλωσε ότι τα καταψηφίζει, κάνοντας μάλιστα και σκληρές, πλην όμως εμπεριστατωμένες, τοποθετήσεις και ο δεύτερος μόλις άρχισε η ψηφοφορία έφυγε από την αίθουσα για να μην ψηφίσει.
Το θέμα που είχαμε επισημάνει από τη στήλη την περασμένη Κυριακή, ότι δηλαδή οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων δεν ορίζονται αλλά ψηφίζονται από το δημοτικό συμβούλιο, το έθιξε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Κάρλες. Και ζήτησε να έρθει σύντομα θέμα στο ΔΣ για ψήφιση ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
Και με τη… βούλα του δημοτικού συμβουλίου οι αντιδήμαρχοι του δήμου αυξήθηκαν από 7 που ήταν σε 8. Βέβαια ο όγδοος αντιδήμαρχος είχε οριστεί από πριν, αλλά την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση της νέας θέσης που κατέλαβε.
Το θέμα που προκάλεσε την πρώτη σοβαρή κόντρα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ήταν η υποβολή πρότασης από τον δήμο για πρότυπα και καινοτόμα σχέδια ανάπτυξης μέσω συνολικών επιχορηγήσεων από την ΕΕ (global grants). Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Στέλιος Γαϊτανάρος τόνισε ότι με τις προτάσεις αυτές μπορεί να αναδειχθούν τομείς που έχει ανάγκη ο δήμος, οι οποίοι στο τέλος θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανόρθωση των οικονομικών του δήμου. Όπως είπε ο κ. Γαϊτανάρος στις προτάσεις που θα υποβάλει ο δήμος θα περιλαμβάνονται δράσεις για την προσπελασιμότητα του λιμανιού, για τη δημιουργία έξυπνων συστημάτων εκμετάλλευσης των χώρων στάθμευσης, επέκταση των διαδημοτικών συγκοινωνιών, αλλαγή στον τρόπο αποκομιδής των σκουπιδιών με τη χρήση σύγχρονων μέσων και μεθόδων, έκδοση πιστωτικών καρτών, παροχή υπηρεσιών internet κ.λπ. Σε λίγο δηλαδή ο δήμος θα βγάλει και… δάνεια!
Ο Κ. Μανωλάκος, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο, ζήτησε να μην απεμπολήσει ο δήμος τα κεκτημένα των δημοτικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ενώ ο Λεωνίδας Κούβαρης αν και ανήκει στην πλειοψηφία τόνισε ότι τα δημοτικά λεωφορεία κυκλοφορούν παράνομα και δεν πρέπει να επιδιωχθεί η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών συγκοινωνιών. Εξάλλου ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Ηλ. Κατσαφάδος τόνισε ότι ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του τομέα Καθαριότητας ίσως κρύβει την απειλή μαζικών απολύσεων εργατών της υπηρεσίας αυτής. Ο δήμαρχος πήρε τον λόγο και ξεκαθάρισε ότι κανενός η θέση δεν κινδυνεύει ούτε πρόκειται ο δήμος να απεμπολήσει κεκτημένα δικαιώματά του. «Να μην ακούγονται τέτοια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά. Στην ουσία του θέματος μπήκε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημ. Παρασκευόπουλος που έκανε την εξής απλή ερώτηση: Μιλάμε για τη συμμετοχή και ιδιωτών στα προγράμματα. Δηλαδή ο δήμος θα έχει εταίρους ιδιώτες. Οι ιδιώτες όμως θα ζητήσουν ανταποδοτικότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να προκριθούν οι περιφερειακοί δήμοι ως εταίροι μας. Αν όμως (είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο) επιμείνετε στον συνεταιρισμό με ιδιώτες ας μας πείτε τα ονόματά τους και το ποσοστό συμμετοχής τους! Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουμε για ποιους μιλάμε! Η τοποθέτηση του έμπειρου συμβούλου έκανε αίσθηση και ο Φασούλας στο τέλος των ομιλιών παραδέχθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών, καθώς αν δεν υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και συμμετοχή ιδιωτών τα προγράμματα που θα υποβάλει ο δήμος θα απορριφθούν. Εντύπωση έκανε και η θέση που πήρε ο Γιάννης Βουτσινάς (του συνδυασμού «Ώρα Πειραιά») που είπε: Το μήνυμα το πήραμε από τον λαό που μας εξέλεξε. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε καθετί καλό για τον Πειραιά. Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι δυνητικοί εταίροι που αναφέρονται στην εισήγηση; Εν πάση περιπτώσει επειδή το θέμα είναι βασικό προτείνω να συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο για να έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να το συζητήσουμε εκτενέστερα. Η πρόταση για αναβολή της συζήτησης του θέματος θορύβησε την πλειοψηφία, που διά του εισηγητή της επέμεινε ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για αναβολές, οπότε η ψήφισή του θα έπρεπε να γίνει άμεσα. Ο ίδιος όμως σε ερώτηση του νεαρού συμβούλου της μειοψηφίας είχε ξεκαθαρίσει ότι η υποβολή προτάσεων θα γινόταν μέχρι τις 31 Γενάρη. Την Τετάρτη όμως, που θα γίνει η νέα συνεδρίαση του ΔΣ, ο μήνας θα έχει 24. Άρα υπάρχει το χρονικό περιθώριο να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα. Γιατί λοιπόν τόση πρεμούρα από την πλειοψηφία να το περάσει εδώ και τώρα;
Ιδιαίτερα σκληρή στην τοποθέτησή της ήταν η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, που τόνισε ότι με την πρόταση της πλειοψηφίας ανοίγει ο δρόμος για το πλιάτσικο του δήμου από τους ιδιώτες. Ζήτησε δε ορισμένοι τομείς που αφορούν υπηρεσίες του δήμου (καθαριότητα, συγκοινωνίες κ.λπ.) να αποσυρθούν. Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση το καταψήφισε όπως και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημ. Παρασκευόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της αναβολής της συζήτησης. Ο Γιάννης Υδραίος (κι αυτός από την πλειοψηφία) είχε αποχωρήσει διακριτικά, προφανώς για να μην ψηφίσει…
Το παραπάνω θέμα φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Κι αυτό ελάχιστοι σύμβουλοι το αντιλήφθηκαν. Γιατί με το λαμπερό «περιτύλιγμα» της χρηματοδότησης δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να «κάνουν παιχνίδι» στον δήμο. Η εντύπωση όσων βρίσκονταν στην αίθουσα του συμβουλίου, και κατάλαβαν τι γινόταν είναι πως ο ιδιώτης που θα γίνει εταίρος του δήμου στα προγράμματα ήδη έχει βρεθεί. Μάλιστα κάποιοι πιο… προσεκτικοί είδαν τέσσερα άτομα καλοντυμένα, δύο άντρες και δύο γυναίκες, να βρίσκονται στην αίθουσα (κι όχι στο θεωρείο) και να κρατάνε σημειώσεις σ’ ένα μπλοκάκι. Μόλις ψηφίστηκε το θέμα τα άτομα αυτά εξαφανίστηκαν. Μήπως τελικά ήταν εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει προεπιλεγεί και περίμεναν να δουν αν «περάσει» το θέμα που τους αφορούσε; Μια ερώτηση κάνουμε…
Το τρίτο και τελευταίο θέμα επιφύλασσε ακόμα μία… δυσάρεστη έκπληξη για τον Π. Φασούλα. Αφορούσε στην ίδρυση Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Αποπεράτωσης και Αξιοποίησης του Πύργου του Πειραιά. Ο σύμβουλός του Δημ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι είναι αντίθετος στη δημιουργία ΑΕ, γιατί έτσι υποβαθμίζεται το συμβούλιο. Γιατί φαίνεται ότι το ΔΣ αδυνατεί να διαχειριστεί τον Πύργο και επιλέγει να ιδρύσει ΑΕ για να τον διαχειριστεί. Όμως αν το ΔΣ δεν μπορεί να διαχειριστεί τη δημοτική περιουσία τι κάνει; Εξάλλου, είπε, οι εταιρείες γίνονται από όποιους δεν θέλουν έλεγχο των κεφαλαίων τους, θέλουν να διογκώσουν τα έξοδά τους και θέλουν να κρύψουν τα κέρδη τους. Ο δήμος δεν έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο. Με την άποψη του Παρασκευόπουλου ταυτίστηκε και ο Ν. Λεγάκης, ο οποίος είπε ότι ο νόμος για τις ΑΕ περιλαμβάνει πολλές… πονηρές ρυθμίσεις με τις οποίες δεν έχει ανάγκη να μπλέξει ο δήμος… Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο Δημ. Βρόντος που είπε χαρακτηριστικά: «Όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση η σημερινή μειοψηφία που ήταν στη διοίκηση του δήμου μας κατηγορούσε ότι δεν είχαμε πρόταση για τον Πύργο. Τώρα που είμαστε εμείς διοίκηση μας κατηγορεί επειδή φέρνουμε πρόταση για την αξιοποίηση του Πύργου. Ας καταλήξουν τελικά στο τι θέλουν για να καταλάβουμε κι εμείς τι γίνεται!».
Ακούγοντας κάποιους συμβούλους να λένε ότι ο Πύργος-φάντασμα είναι προβληματικός, και ότι έχει πρόβλημα στατικότητας, ο αντιδήμαρχος Τάκης Αβραμίδης σχολίασε: Είναι δυνατόν να υπάρχει μία δημοτική περιουσία που θέλουμε να αξιοποιηθεί και να τη… θάβουμε; Αν ήταν μαγαζί τους ή σπίτι τους και ήθελαν να το νοικιάσουν θα έλεγαν ότι είναι… ερείπιο και κινδυνεύει να… πέσει ή θα το εκθείαζαν και θα έλεγαν τι καλό που είναι; Γιατί δεν αντιμετωπίζουν έτσι και τη δημοτική περιουσία; Σα να έχει δίκιο…
Ανεξάρτητα πάντως από όλα αυτά υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει να επισημανθούν: Κατ’ αρχάς έχει γίνει διαγωνισμός και τον έχουν πάρει οι Άβαξ-Ιωάννου-Παρασκευαΐδης, πριν από 2 χρόνια. Λόγω του προβλήματος της Ραλλείου δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση. Αν εμφανισθούν λοιπόν οι εταιρείες αυτές και πουν «κερδίσαμε τον διαγωνισμό, δώστε μας τον Πύργο» τι θα γίνει; Εξάλλου υπάρχει κι άλλο ένα πρακτικό πρόβλημα: Ο Πύργος έχει κτιστεί με τον ΓΟΚ του 1968. Δεν έχει έξοδο κινδύνου και το ύψος των ορόφων είναι κατά πολύ μικρότερο αυτού που ισχύει σήμερα με τον ΓΟΚ του 2006. Αν υποθέσουμε ότι πήρε μία εταιρεία τον Πύργο και τον έκανε γραφεία, ποιος θα δώσει άδεια σ’ ένα γραφείο να λειτουργήσει όταν έχει χαμηλότερη οροφή από την προβλεπόμενη κι όταν δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου; Ή θα χρειαστεί κάποιος να παρανομήσει ή δεν θα λειτουργήσει κανένα γραφείο. Απλά πράγματα…
Τελικά η πρόταση για ίδρυση ΑΕ που θα αξιοποιήσει τον Πύργο «πέρασε» κατά πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση δεν το ψήφισε ούτε και ο Δ. Παρασκευόπουλος, ενώ κάποιοι -ακόμα και από την πλειοψηφία- είχαν αποχωρήσει…
Η Σίσσυ Αλυγιζάκη μετά απ’ όσα της… έσυραν οι συνάδελφοί της στην «κλειστή» σύσκεψη της μείζονος μειοψηφίας δεν τόλμησε να εμφανισθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Από δω και πέρα μάλλον η μεγάλη αίθουσα θα της φαίνεται σαν… ναρκοπέδιο. Ας πρόσεχε…
Όλοι αναρωτήθηκαν μετά το διπλό «μπαμ» του Παρασκευόπουλου στο συμβούλιο, τι θα κάνει από δω και πέρα. Και αν η αρνητική στάση του οφειλόταν στο ότι δεν έγινε αντιδήμαρχος. Ο ίδιος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας: «Οι θέσεις των προέδρων στις δημοτικές επιχειρήσεις και των αντιδημάρχων είναι ”δοτές”. Η μόνη θέση που είναι αιρετή είναι αυτή του δημοτικού συμβούλου. Ο λαός λοιπόν μου έδωσε την εντολή να είμαι σύμβουλος για το καλό της πόλης κι αυτή την εντολή θα την τιμήσω. Δεν θέλω καμία δοτή θέση και δεν θα τη δεχθώ γιατί για μένα το ζητούμενο δεν είναι να είμαι… δοτός. Είμαι εκλεγμένος και μου αρκεί. Θα κάνω αυτό που πρέπει και για τον Πειραιά και για τον πολιτικό χώρο όπου ανήκω και τον οποίο δεν θα προδώσω ποτέ γιατί είναι επιλογή μου. Από εκεί και πέρα ο λαός θα με ξανακρίνει. Όπως όλους μας άλλωστε…». Τα σχόλια μετά από μία τέτοια δήλωση περιττεύουν…
Όλοι οι σύμβουλοι του Αγραπίδη, όλο και σε κάποια θέση τοποθετήθηκαν, μετά βέβαια τη συνεννόηση που έγινε μεταξύ τους. Άλλοι πήγαν στη Δημαρχιακή Επιτροπή, άλλοι στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ. Μόνο ο Γ. Δαβάκης δεν πήγε πουθενά. Αρνήθηκε πεισματικά οποιονδήποτε ρόλο. Γιατί άραγε;
Μια που μιλάμε όμως για τον Κορυδαλλό να πούμε ότι την… παράσταση την έχει κλέψει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Διάκος. Πρώτος πάει στο γραφείο του και τελευταίος φεύγει.
Ακόμα και οι φίλοι του έχουν απορήσει γιατί… ξαφνικά τον έχασαν! Τελικά φαίνεται ότι αυτή η αντιδημαρχία θα του «βγει» πιο πολύ απ’ όλες του Κασιμάτη