Επαναστάτες οπισθοδρομικοί

Την ερώτηση την υπέβαλε έλληνας δημοσιογράφος στον ειδικό πράκτορα του Εφ Μπι Άι κ. Ρίτσαρντ Κόλκο, την περασμένη Τρίτη, στην Ουάσινγκτον. (Το ίδιο ερώτημα είχε απασχολήσει, όπως όλοι θυμούνται, τα ρεπορτάζ και τα σχόλια κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση, που σημείωναν την παράδοση μόνο της κατεστραμμένης από τη λάμψη βιντεοταινίας. Στη συνέχεια το θέμα «θόλωσε» με αντιφατικές πληροφορίες και εγκαταλείφθηκε.) Ιδού, τώρα, τι απάντησε ο ειδικός πράκτορας του Εφ Μπι Άι:

– «Δεν ξέρω. Να ρωτήσετε το υπουργείο των Εξωτερικών».

Τι δεν ξέρει; Η ερώτηση ήταν γιατί δεν παραδόθηκαν οι άλλες κασέτες.

Ο ειδικός πράκτορας Κόλκο αποσαφήνισε στον έλληνα δημοσιογράφο ότι: «Το Εφ Μπι Άι παρέχει ερευνητική και εργαστηριακή υποστήριξη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να το βοηθήσει στην έρευνά του για την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα». Και πρόσθεσε ότι ερωτήματα σχετικά με το θέμα αυτό θα πρέπει να απευθύνονται του λοιπού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

***

΄Όταν την επομένη (περασμένη Τετάρτη) ο δημοσιογράφος έθεσε τα ανωτέρω στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο διπλωμάτης κ. Τομ Κέισι, άρχισε λέγοντας ότι την ευθύνη των ερευνών την έχουν η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές και ότι το Εφ Μπι Άι έστειλε μερικά άτομα για να βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Αλλά στην επόμενη φράση είπε το ανάποδο: «Είναι εκεί για να παράσχουν οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτηθεί στην ίδια την πρεσβεία για τη δική της εσωτερική έρευνα του θέματος, όπως επίσης οποιαδήποτε βοήθεια είναι επιθυμητή από έλληνες αξιωματούχους».

Με την προσθήκη διπλωματικού καρυκεύματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε όσα είπε ο ειδικός πράκτορας: Αποστολή του Εφ Μπι Άι είναι να βοηθήσει στις έρευνες της πρεσβείας.

Ο έλληνας δημοσιογράφος επέμεινε και για τις βιντεοκασέτες, επικαλεσθείς τον αξιωματούχο του Εφ Μπι Άι που του δήλωσε ότι «δεν ξέρει γιατί δεν δόθηκαν στις ελληνικές αρχές» και τον παρέπεμψε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ιδού λοιπόν -κατέληξε- σας ερωτώ αν έχετε απάντηση. Και εδώ ο κ. Κέισι δεν διαφώνησε με τον αξιωματούχο του Εφ Μπι Άι. Απάντησε: «Ε… Κοιτάξτε… Δεν είμαι βέβαιος αν κάποιος τις ζήτησε. Δεν είμαι βέβαιος ότι ζητήθηκαν… Αλλά, πράγματι, αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε τέτοιες λεπτομέρειες από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές και την πρεσβεία…».

***

Οι βιντεοκασέτες με τις καταγραφές των «ηλεκτρονικών οφθαλμών» της πρεσβείας (εκτός εκείνου που τυφλώθηκε με τη λάμψη) δεν δόθηκαν, λοιπόν, στις ελληνικές αρχές. Εκτός εάν αξιωματούχος του Εφ Μπι Άι και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ στην Ουάσινγκτον δεν έχουν σωστή ενημέρωση από τους υφισταμένους τους… Αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο από το ασυνήθιστα αποκαλυπτικό μπρίφιγκ του Στέιτ Ντιπάρμεντ, χάρις στον πείσμονα έλληνα δημοσιογράφο. Το δεύτερο κρατούμενο είναι ότι η αποστολή των αμερικανών πρακτόρων είναι να συνδράμουν τους εδώ συναδέλφους τους στην έρευνα της πρεσβείας, δηλαδή της μυστικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρμεντ, στην αναζήτηση των δραστών της επίθεσης. Διεξάγονται, λοιπόν, δύο παράλληλες και ανεξάρτητες έρευνες: από τις αμερικανικές υπηρεσίες και από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Οι αμερικανικές ομολογίες για τις κασέτες αποδεικνύουν πως οι δηλώσεις περί στενής συνεργασίας δεν αποτελούν παρά υποκριτικό προπέτασμα καπνού, κοινής σκοπιμότητας. Η «συνεργασία», στον βαθμό που υπάρχει, φαίνεται να συνίσταται στην παρακολούθηση της πορείας των ελληνικών ερευνών από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Οι οποίες λειτουργούν για δικό τους λογαριασμό…

***

Είναι παρεμπιπτόντως άξιο επισήμανσης ότι η νέα «Καθημερινή» μετέδωσε τα του μπρίφιγκ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τρόπο που απαλείφει την ερώτηση με τη δήλωση του αξιωματούχου του Εφ Μπι Άι. Και συσκοτίζει την απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Γιατί άραγε; Ίσως για να μη δώσει τροφή στην ελληνική ροπή προς τη συνωμοσιολογία και την παθογένεια του αντιαμερικανισμού… Εκτός αν έτσι τη μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

***

Βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη δήλωση του αμερικανού πρέσβη κ. Ρις ότι η αλβανική ρουκέτα των τρομοκρατών της προπερασμένης Παρασκευής έπληξε πρωτίστως την Ελλάδα. Προκάλεσε ελαφρές ζημιές σε μια τουαλέτα της πρεσβείας, αλλά ανατίναξε όποια κατάλοιπα εστιών ή διαθέσεων αντίστασης του δικομματισμού σε υπαγορεύσεις, συστάσεις και πιέσεις επί θεμάτων ζωτικού εθνικού συμφέροντος. Πρόγευση αποτελεί η συζήτηση του κ. Ρις με την κ. Μπακογιάννη, την Τετάρτη, στο υπουργείο Εξωτερικών, για την τρομοκρατική επίθεση αλλά και για το Αφγανιστάν (όπου μας ζητούνται νέες δυνάμεις) και για το Κόσοβο (όπου δεν συμπλέουμε με το σχέδιο της ανεξαρτητοποίησης). Θα ακολουθήσουν άλλες για την «τουρκική μειονότητα της Θράκης», για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και την απαλλοτρίωση της Κύπρου.

Αυτοί οι αντιαμερικανοί τρομοκράτες θέλουν την Ελλάδα περισσότερο περιδεή, απολογητική, ενδοτική και επαίτιδα επιείκειας -όπως την εμφανίζουν οι συνεχείς εκδηλώσεις ανακούφισης για τις πρώτες, συγκρατημένες, υπερατλαντικές αντιδράσεις. Υπηρετούν σε τελευταίαν ανάλυση τα συμφέροντα αυτών που προβάλλουν σαν εχθρούς τους: Τον ατλαντικό ιμπεριαλισμό, τον οργουελινό εφιάλτη του παντεπόπτη Μεγάλου Αδελφού, τους συνεργούς, τους βαρόνους των Μέσων Μαζικής Εξηλιθίωσης, και την ντόπια κοσμοπολίτικη ολιγαρχία της πολιτικής και του χρήματος. Αυτοί οι «επαναστάτες» δουλεύουν για την υποδούλωση του ελληνικού λαού. Είναι «επαναστάτες» οπισθοδρομικοί…

***

Και ολίγα για τον Θόδωρο Πάγκαλο. Σωστό ότι ο γενναίος εθελοντισμός του στην υπεράσπιση του «δικαιώματος» των Σκοπιανών να επιλέξουν για την πατρίδα τους όποιο όνομα τους καπνίσει εντάσσεται στον πλειοδοτικό διαγωνισμό προσφοράς υπηρεσιών στον κ. Μπους, που τους θέλει Μακεδόνες.

Αξίζει όμως της προσοχής (κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και ψηφοφόρων) η καταληκτική φράση στο σχετικό παραλήρημα: «Δεν υπάρχει κοπιράιτ επί των ονομάτων. Δεν υπάρχει κοπιράιτ επί των ιδεών όπως φαντάζονται κάποιοι αυτόκλητοι υπερασπιστές της πατρίδας».

Θαυμάστε την αυτοκρατορική αντίληψη ελέω Θεού εξουσίας στον Θόδωρο Πάγκαλο να διαχειρίζεται, κατά τη θεόπνευστη κρίση του, τις τύχες και την κληρονομιά ενός λαού, καταπνίγοντας τουλάχιστον στον χλευασμό κάποιον θρασύ αντιρρησία υπήκοο. Ως εάν επρόκειτο για αλβανό εργάτη στους αμπελώνες του στη Τζια. Ο άνθρωπος φούσκωσε τόσο ώστε έχει απογειωθεί. Και να σκεφτείς πως επαγγέλλεται τον σοσιαλιστή.

***

Ακράτητη γλώσσα, αυτοκτονική: Έλεγε ο Θόδωρος Πάγκαλος (στη Βουλή) για κάποιον καθηγητή, πρώην συνεργάτη του στην απόσπαση κονδυλίων στις Βρυξέλλες, που τώρα τάσσεται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Και αναρωτήθηκε μήπως το πρόβλημα είναι να μην τα παίρνει το πανεπιστήμιο, αλλά να τα παίρνει ο ίδιος (ο καθηγητής) ατομικά. «Διότι εάν περί αυτού πρόκειται -πρόσθεσε- να συνεννοηθούμε επιτέλους. Μεταξύ μασκαράδων η ειλικρίνεια»…

Από μας ουδέν σχόλιο. Ας συνεννοηθούν επιτέλους. Με την εμπρέπουσα μεταξύ τους ειλικρίνεια…


Σχολιάστε εδώ