επί του πιεστηρίου

Τα τύμπανα άρχισαν να ξαναχτυπούν στη γειτονιά μας. Όλοι μιλούν για φωτιά που σύντομα θα ανάψει στη γειτονιά μας. Και οι ανακατατάξεις που θα επιχειρηθούν μπορεί να πλήξουν και εμάς. Δικαιολογημένη λοιπόν η αγωνία και η ανησυχία. Και το ερώτημα αναπόφευκτο. Έχει η κυβέρνηση στρατηγική; Υπάρχει επαφή, συνεννόηση με όλη την αντιπολίτευση; Έχουμε στη χώρα μας ενιαία γραμμή, ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δόλιο σχεδιασμό; Μήπως πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός για μια σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πριν τρέχουμε πάλι κατόπιν εορτής;

Με αφορμή την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο ένθερμη με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου για την ανέγερση στον χώρο του Φαληρικού Δέλτα και του Ιπποδρόμου νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και Λυρικής Σκηνής, με τη δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου, ρωτάμε τι συμβαίνει; Να αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αντιδρά ο Λαμπράκης, γιατί θέλει να μονοπωλήσει τη μουσική και απαιτεί η Λυρική Σκηνή να υπαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής; Είναι έτσι, κύριε πρωθυπουργέ; Ή έχουν βάση οι φήμες ότι κάποιοι έχουν… καπαρώσει το φιλέτο του Φαληρικού Δέλτα και μάλιστα κάποιοι… μεσίτες έχουν πάρει και προκαταβολή; Όλα αυτά θα αποδειχθούν αθλιότητες, αν η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι αποδέχεται τη δωρεά και αρχίσουν οι συζητήσεις για την υλοποίηση του έργου. Αναμένουμε, λοιπόν, κύριε Καραμανλή…

Το θέμα πάντως είναι πολύ σοβαρό. Και δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση του Ιδρύματος Νιάρχου. Με την πολιτική που είχε ακολουθηθεί τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ κακολογήθηκαν οι ευεργέτες. Δεν θέλουμε φιλανθρωπίες και ελεημοσύνες, ήταν τότε το… μαρξιστικό σύνθημα. Τώρα πρέπει να ξεκαθαριστεί γιατί με τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου δεν δείχνει να απέχει πολύ από τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι απλό: Θέλουμε ή όχι ευεργέτες; Και η απάντηση θα πρέπει να είναι το ίδιο απλή.

Εκείνοι οι επιχειρηματίες που μια ζωή όλα τα περιμένουν από το κράτος -αυτοί είναι το πραγματικό κράτος καρτέλ, κύριε Δασκαλόπουλε, πρόεδρε του ΣΕΒ- που μετακομίζουν στα Σκόπια, και οι εκεί ελληνικές επιχειρήσεις καλύπτουν, όπως μας λένε, το 65% της σκοπιανής οικονομίας, δεν έχουν καμιά εθνική ευαισθησία, μόνο το χρήμα έχουν… άγιο; Κανένας εκεί δεν τους υπολογίζει, παρ’ όλο που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες πολίτες (άνεργους ως τώρα) των Σκοπίων; Δεν είπαν στην τοπική κυβέρνηση ότι το κλίμα δεν βοηθάει αν επιμένετε να προκαλείτε τη χώρα μας με τη χρησιμοποίηση ονομάτων που ανήκουν στην ελληνική ιστορία; Τελικά μόνο τα λεφτά τούς ενδιαφέρουν; Τούτο τον τόπο που τους γέννησε δεν τον πονάνε;

Αν θέλετε να έχετε μια υπεύθυνη άποψη για το τι πρέπει να γίνει για μια ριζική αναμόρφωση του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συστήματος, αναζητήστε το δοκίμιο που εξέδωσε ο Χάρης Παμπούκης και με το οποίο, όπως γράφει στον πρόλογο, «εκπλήρωσε την υποχρέωση συμμετοχής του σε οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης του πανεπιστημίου και καλύτερης προσφοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους φοιτητές μας». Διαβάστε το. Είναι σίγουρο ότι δεν θα χάσετε την ώρα σας.

Θόδωρε, πέρασε και ο Γενάρης κι ακόμη το Ισραήλ δεν αναγνώρισε τον Θεόφιλο. Και δυστυχώς το «Παρόν», που ήταν η μόνη εφημερίδα που έγραψε ότι με τις παλινωδίες και τις επιλογές της Αθήνας θα κινδυνέψει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, επιβεβαιώνεται. Ήδη αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ΔΥΟ Πατριάρχες… Η ευθύνη ολάκερη δική σου, υφυπουργέ.


Σχολιάστε εδώ