Επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ η εσωστρέφεια και… ο Σημίτης…

Εκεί ακριβώς αναδείχτηκαν δύο σοβαρά ζητήματα:

Αφενός ότι οι πολιτικές ή είναι ανύπαρκτες ή, όπου υπάρχουν, δεν συγκινούν, δεν θέλγουν.

Αφετέρου ότι οι περιλάλητες «αλλαγές» «ξεφούσκωσαν», εξάντλησαν την επικοινωνιακή τους δυναμική και μάλιστα σχετικά σύντομα, όπως άλλωστε ήταν και το φυσιολογικό…

Φυσικά και θα ήταν αφελής όποιος είχε την αυταπάτη πως οι αλλαγές του Δεκέμβρη, αλλαγές αποκλειστικά σε επίπεδο προσώπων, θα δημιουργούσαν τόση και τέτοια δυναμική, ώστε να μπορεί κάποιος να προσδοκά σε ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού. Και όμως: Δεν είναι λίγοι στο «προεδρικό» περιβάλλον οι οποίοι πίστευαν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Και μάλιστα πλάσαραν αυτό τους το «εμπόρευμα» και σε πρόθυμους δημοσιογράφους, οι οποίοι το αναπαρήγαγαν!

Θέλετε και το χειρότερο ή το πιο επικίνδυνο;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν κι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φαίνεται ότι, δυστυχώς για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζει μέσα σε μια δική του εικονική πραγματικότητα, πόρρω απέχουσα απ’ τη ζώσα δυναμική της κοινωνίας και τις διαθέσεις του λαού. Γνωρίζουμε πως είχε εκφράσει την εκτίμηση σε πολύ στενούς του συνεργάτες ότι οι επόμενες δημοσκοπήσεις, της νέας χρονιάς, θα έφερναν τη διαφορά στα επίπεδα του στατιστικού λάθους. Μάλιστα αυτόν τον ευσεβή πόθο του προέδρου ορισμένοι συνεργάτες του, βασιλικότεροι προφανώς του βασιλέως, τον «πούλησαν» ως πραγματικότητα στους γνωστούς «πρόθυμους» δημοσιογράφους. Τους «πούλησαν» δηλαδή ότι… η Χαρ. Τρικούπη είχε (ήδη) έρευνες που έδειχναν… μηδενισμένο το κοντέρ, κατά την έκφραση γνωστού γιουσουφακίου!

Η επιστροφή της εσωστρέφειας…

Αλλά αν το να πολιτεύεται ένας πολιτικός αρχηγός με πιλότο τις δημοσκοπήσεις είναι σοβαρό λάθος, το να αυταπατάται σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και να δημιουργεί προσδοκίες απατηλές είναι ολέθριο λάθος. Και αυτό έπαθε για άλλη μια φορά ο Γιώργος.

Οι έρευνες του Γενάρη, οι πρώτες του 2007, ήρθαν να επιβεβαιώσουν επί της ουσίας τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης του 2006, αυτής της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που έδειχνε ακριβώς το «ξεφούσκωμα» των «αλλαγών».

Έδειχνε όμως και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία επίσης έδειξαν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις (GPO, V-PRC, πανελλαδικές, «Μέτρον Ανάλυσις» για Α΄ και Β΄ Αθήνας):

– Ότι το ηγετικό έλλειμμα του Γιώργου συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα δίχως ορατή οδό αντιστροφής αυτής της αρνητικότατης για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πραγματικότητας, που δημιουργεί ένα σωρό παρενέργειες…

– Ότι το κακό, καθεστωτικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον λαό. Έτσι και παρά τα σοβαρότατα λάθη της κυβέρνησης, παρά τις σοβαρότατες αδυναμίες της, παρά την εναντίον της οργή και δυσαρέσκεια, που επίσης καταγράφονται στις έρευνες, αυτό το παρελθόν που ζει και κυριαρχεί στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες «αλλαγές» έχει επιχειρήσει ο Γιώργος, συντηρεί ένα αξιοπρόσεχτο απόθεμα ανοχής προς αυτήν. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σοβαρή πολιτική υπεροχή του Καραμανλή έναντι του Παπανδρέου, οδηγεί σε μια παγίωση του υφιστάμενου πολιτικού κλίματος και των υφιστάμενων αρνητικών για το ΠΑΣΟΚ πολιτικών συσχετισμών.

Αλλά αυτή η διαφαινόμενη παγίωση κλίματος και συσχετισμών έναν χρόνο πριν από τις εκλογές (στην περίπτωση που εξαντληθεί η τετραετία, διαφορετικά…) εκ των πραγμάτων επαναφέρουν στη Χαρ. Τρικούπη την εσωστρέφεια, αυτήν που ο Γιώργος και η ηγετική του ομάδα με νύχια και με δόντια προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να «ξορκίσουν».

Όταν λέμε εσωστρέφεια δεν εννοούμε κάποια ανοιχτή αμφισβήτηση του Γιώργου δημόσια. Κάτι τέτοιο εκτιμούμε πως δεν θα γίνει μέχρι τις εκλογές. Και τουλάχιστον αυτή είναι η στρατηγική του στελέχους εκείνου που μπορεί αντικειμενικά αυτήν την περίοδο να αμφισβητήσει τον Γιώργο, του Β. Βενιζέλου. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψιν επισημάνει, ο Β. Βενιζέλος μέχρι τις εκλογές θα κάνει ευδιάκριτη τη διαφορετική του παρουσία, θα γίνεται σταδιακά και σταθερά εναλλακτικός πόλος συσπείρωσης διαφωνούντων, αλλά… ως εκεί. Δεν θα διαβεί το όριο…

Εννοούμε αυτήν την υπόγεια, υποβόσκουσα αμφισβήτηση, δυσαρέσκεια, ακόμα και οργή κατά του προέδρου, που φτάνει μέχρι το σημείο να παγιώνεται πλέον εντός του ΠΑΣΟΚ η αίσθηση πως οι επόμενες εκλογές είναι χαμένες. Αίσθηση που ελάχιστα απέχει απ’ το να γίνει βεβαιότητα.

Μια ειλικρινή συζήτηση να κάνει κάποιος με τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μακριά από κάμερες και εν γένει δημοσιότητα, και εύκολα αντιλαμβάνεται τα παραπάνω. Πράγματι το κλίμα εντός της ΚΟ είναι εκρηκτικό. Και μπορεί μεν να μη βγαίνει δημόσια -εξηγήσαμε τους λόγους…- ωστόσο παγιώνεται. Και αυτό λέει πάρα πολλά στην πορεία προς τις εκλογές…

Αλλά οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν και κάτι άλλο. Ότι ανεξάρτητα απ’ το τι πιστεύει κάποιος για το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16, είναι γεγονός ότι η θέση του Γιώργου έχει διχάσει τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ.

… και του Σημίτη!

Μέσα στη σύγχυση, που λένε, είχαμε και… το come back του Κ. Σημίτη.

Διόλου τυχαίο, όπως μας υπογράμμισε παλιός στενός συνεργάτης του, ο οποίος κατά τεκμήριο μπορεί να τον ερμηνεύει.

Στην πραγματικότητα ο τέως «καταλληλότερος» δηλώνει «παρών» σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία. Όχι για να αμφισβητήσει -κι αυτός- τον Γιώργο, μα για να δημιουργήσει τους όρους «επιστροφής» του ΠΑΣΟΚ σε μια διαφορετική πολιτική!

Είναι λίγο-πολύ γνωστό πως ο Σημίτης διαφωνεί σε πολλές απ’ τις επιλογές του Γιώργου. Και επιθυμεί σφόδρα «διορθωτικές κινήσεις», στην κατεύθυνση βέβαια «δικαίωσης» των δικών του πολιτικών. Και προς τα κει θα πιέσει. Δεν είναι διόλου τυχαίο -κάθε άλλο μάλιστα…- ότι στην πρόσφατη ομιλία του κατά το κοινώς λεγόμενο τα ‘ριξε και στα δυο μεγάλα κόμματα…

Αυτό το αντελήφθησαν άπαντες. Ήταν άλλωστε ευδιάκριτο το μήνυμα του τέως. Μόνο ένας φάνηκε να μην το αντιλαμβάνεται. Ο Γιώργος!

Εκτός αν καμώνεται ότι δεν πήρε τίποτα χαμπάρι απ’ την παρέμβαση του Σημίτη, με τη φοβερή δήλωση ότι… κι ο ίδιος τα ίδια λέει. Δηλαδή; Κι ο ίδιος παραδέχεται πως και τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας -όπως είπε εμφατικά ο τέως- χαρακτηρίζονται από ελλείμματα πολιτικής και ατολμία;

Κακά τα ψέματα, με τις κινήσεις του ο Σημίτης ουσιαστικά «απειλεί» να γίνει κι αυτός κάτι σαν… τον επίτιμο της ΝΔ. Και προσθέτει έναν ακόμα πονοκέφαλο στους πολλούς του Γιώργου. Ας μην υποτιμάται άλλωστε πως το «εκσυγχρονιστικό» τμήμα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτήν τη στιγμή η μόνη σοβαρά οργανωμένη τάση με πανελλαδική δικτύωση. Και αυτό λέει πολλά…

Στην πραγματικότητα αυτή την άτυπη πολιτική κηδεμονία του Γιώργου την επιθυμεί ο Σημίτης. Και σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Εκτιμά μάλιστα ότι όσο οι δημοσκοπήσεις θα αναδεικνύουν το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και το σοβαρό ηγετικό έλλειμμα του Γιώργου, τόσο θα ευνοούνται οι σχεδιασμοί του.

Όσο για τα περί σχεδιασμών του για… την Προεδρία το 2010, μάλλον κινούνται ή στη σφαίρα του φαιδρού ή στη σφαίρα των ευσεβών πόθων. Ή… και στις δύο σφαίρες!


Σχολιάστε εδώ