Εκλογές-εξπρές φοβούνται στη Χ. Τρικούπη
Όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ακόμα και όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διεξαγωγή συνεδρίου της ΝΔ, τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου, δεν πεισθήκαμε και εντείναμε τις προσπάθειές μας για εκλογική ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ».
Ωστόσο οι εκτιμήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη αλλά και συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ενισχύονται και από δύο ακόμα παράγοντες: Μια σειρά κινήσεων της κυβέρνησης σε κρίσιμου τομείς (επιτάχυνση των αποζημιώσεων των αγροτών, ενίσχυση συντάξεων, ένταση των προσλήψεων κ.ά.), αλλά επιπλέον και από σειρά πρόσφατων γεγονότων που συνδέονται με το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη που διαρκώς ενισχύεται, όπως το κτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία (η περιοχή θεωρείται η καλύτερα φυλασσόμενη της Ελλάδας) και η ανεξέλεγκτη πλέον δράση των κουκουλοφόρων. Όπως μάλιστα τόνιζαν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «ο έλεγχος στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του πολίτη έχει χαθεί για την κυβέρνηση και είναι πιθανό μια ακόμα τρομοκρατική ενέργεια -έστω μικρότερης εμβέλειας από το κτύπημα στην πρεσβεία- ή μια κλιμάκωση της βίας και της εγκληματικότητας να γυρίσει ανάποδα το κλίμα για την κυβέρνηση». Επεσήμαιναν ακόμα πως αυτοί ακριβώς οι αστάθμητοι παράγοντες πολύ πιθανόν να επηρεάζουν τους τελικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για τις πρόωρες εκλογές.
Πάντως «κόκκινο» χτύπησε στη Χαριλάου Τρικούπη την επομένη των επεισοδίων όταν η κυβέρνηση (διά του κυβερνητικού εκπροσώπου) ανακοίνωσε την επίσπευση κατάθεσης του Νόμου Πλασίου για τα ΑΕΙ, αλλά και την πρόθεσή της να αλλάξει τις ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Πάει εδώ και τώρα σε μια μετωπική σύγκρουση με εκπαιδευτικούς, φοιτητές κ.ά., με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού», υπογράμμιζαν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη που εκτιμούσαν ότι πλέον φτιάχνει ανοιχτά ατζέντα εκλογών.
Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνομιλούν με τον Γιώργο Παπανδρέου επεσήμαιναν πως οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης δείχνουν ότι ο κ. Καραμανλής θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές με ατζέντα την Παιδεία και όχι οικονομικά και κοινωνικά θέματα στα οποία υστερεί σημαντικά. Τόνιζαν ακόμα πως μια τέτοια εξέλιξη, ένα τέτοιο σενάριο, αν τελικά προχωρήσει βοηθάει το ΠΑΣΟΚ, γιατί θα «σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην «αντιμεταρρύθμιση» της κυβέρνησης στην Παιδεία, αφού έχει ήδη παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις». Εκτιμούσαν ακόμα πως αυτό διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ «να φύγει από τη συμπόρευσή του με την κυβέρνηση για το άρθρο 16 και να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την όποια αντίδραση και δυσαρέσκεια εκδηλωθεί από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Παιδεία.
Εξάλλου στο κρίσιμο ζήτημα που σχετίζεται με τον διχασμό που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16, τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν πως τελικά οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν επιφυλάξεις για τη στάση του κόμματος στο άρθρο 16, θα καθορίσουν τη στάση τους στην κρίσιμη ψηφοφορία από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει τότε. «Αν είμαστε από πάνω και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση, τότε αυτοί που θα ψηφίσουν αντίθετα από την θέση του ΠΑΣΟΚ θα είναι ελάχιστοι, ένας ή δύο, το πολύ τρεις και συνεπώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν όμως είμαστε από κάτω, τότε αυτοί που θα καταψηφίσουν θα είναι αρκετοί και το πρόβλημα θα διογκωθεί», υπογράμμιζαν.
Πάντως και για θέμα που αφορά την ασφάλεια του πολίτη, αν η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ. Ναι μεν πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει ένας προνομιακός χώρος για να «πιεστεί η κυβέρνηση και να της ζητηθούν τα ρέστα», ωστόσο, όπως επισημαίνουν σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «δεν θα πρέπει να παρατραβήξουμε το σκοινί γιατί ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου μας έχει γαλουχηθεί με τις δημοκρατικές ελευθερίες, τον αντιαυταρχισμό και συνεπώς αν υπάρξουν υπερβολές μπορεί να έχουμε πρόβλημα και εκεί».
Πολλά στελέχη πιστεύουν ότι τώρα που φαίνεται να μπαίνουμε στην ευθεία των εκλογών, ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να εντείνει τις παρεμβάσεις του και να κάνει σχεδόν καθημερινή την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό, ανοίγοντας μέτωπα με την κυβέρνηση, αλλά παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και εναλλακτικές προτάσεις που «θα δίνουν προοπτική και θα συσπειρώνουν τον κόσμο».
Για την ώρα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένας πρώτος σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Με βάση αυτόν ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (βασικά τους κατευθυντήριους άξονές του) στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Θα συγκληθεί αμέσως μετά το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, πλην απροόπτου το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου (ακούγεται η ημερομηνία της 3ης Μαρτίου), ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν περιφερειακές συνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα.
Στο μεταξύ πονοκέφαλο για τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελούν οι δημοσκοπήσεις. Πολλά επώνυμα στελέχη κάνουν πλέον λόγο ανοιχτά για «στημένα επικοινωνιακά παιχνίδια» και τονίζουν ότι με τον πλέον επίσημο τρόπο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει και να πάρει αποστάσεις απ’ αυτό το «επίπλαστο παιχνίδι εντυπώσεων». Πονοκέφαλο όμως για τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί και το επικοινωνιακό σύστημα της κυβέρνησης, καθώς εκτιμούν πως είναι μια «καλοστημένη μηχανή, ετοιμοπόλεμη, αποτελεσματική και δύσκολα νικιέται». Μάλιστα κάποια στελέχη τόνιζαν με έμφαση πως «εάν σε κάτι δικαιώνεται απόλυτα ο Κώστας Σημίτης είναι στην παρατήρησή του ότι το σημερινό επικοινωνιακό σύστημα του Μαξίμου είναι το σκληρότερο που υπήρξε σε όλη τη μεταπολίτευση».