Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Όλοι σχεδόν οι οικονομικοί αναλυτές της διεθνούς αγοράς συμφωνούν ότι κατά τη φετινή χρονιά οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων βιομηχανικών υλών θα παρουσιάσουν μικρότερα ανοίγματα από αυτά της περασμένης χρονιάς. Με άλλα λόγια οι προβλέψεις είναι ότι η άνοδος των τιμών και του κόστους παραγωγής θα είναι σημαντικά περιορισμένη το 2007 έναντι αυτής της περσινής χρονιάς. Την πρόβλεψή τους αυτή τη στηρίζουν στο γεγονός της μείωσης της παγκόσμιας ρευστότητας, που υποδηλώνεται και από την αύξηση των επιτοκίων. Έτσι τη «συνταγή» μπορεί να τη χαλάσουν μόνο οι ΗΠΑ. Εάν η ηγεσία των ΗΠΑ δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και η διοίκηση της FED προβεί στη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση και τη ρευστότητα, τότε θα βρουν ευκαιρία οι κερδοσκόποι της αγοράς να χτυπήσουν. Και οι διακυμάνσεις των τιμών (πάντα προς τα πάνω) θα είναι σημαντικές και θα πλήξουν τους καταναλωτές. Εάν οι προβλέψεις των αναλυτών επαληθευτούν και οι ΗΠΑ χαράξουν σώφρονα πολιτική στα θέματα της Μέσης Ανατολής, οι καταναλωτές θα κερδίσουν και οι αυξήσεις των τιμών θα είναι περιορισμένες. Εκτός βέβαια από την ελληνική αγορά, όπου κυριαρχεί η ακρίβεια και η ολιγοπωλιακή συγκρότησή της διευκολύνει τις γενναίες αυξήσεις των τιμών.

2 Ο επικεφαλής των οικονομολόγων της μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley Ρόουτς προβλέπει μερική αναδίπλωση της παγκοσμιοποιημένης αγοραίας οικονομίας. Διαπιστώνει ότι «η παγκοσμιοποίηση δεν έχει λειτουργήσει ακριβώς όπως διαφημίστηκε, δηλαδή με οφέλη για όλους. Τα εισοδήματα των εργαζομένων στις ανεπτυγμένες χώρες συμπιέστηκαν εξαιρετικά υπέρ των κερδών του κεφαλαίου». Και συνεχίζει ότι αυτό είναι μια ασυμμετρία των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης. Και τελικά αποφαίνεται ότι αν η κατάσταση αυτή φτάσει στα άκρα μπορεί να επιστρέψει ο προστατευτισμός και ιδίως αν η παγκόσμια οικονομία μπει σε φάση επιβράδυνσης και αυξηθεί η ανεργία το 2007. Οι προβλέψεις της Morgan Stanley είναι ότι το 2007 η ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες θα παρουσιάσει έξαρση, καθώς η τάση για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων θα επιταχυνθεί. Και ο Ρόουτς καταλήγει ότι αυτό που υποψιάζεται είναι ότι ίσως βρίσκεται στα σκαριά μερική αναδίπλωση της παγκοσμιοποιημένης αγοραίας οικονομίας. Τα λόγια αυτά δείχνουν ότι μερικοί άρχισαν να ξυπνάνε με τα καμώματα της παγκοσμιοποίησης και συνιστούν αναδίπλωση, πριν ξεσπάσει καμιά λαϊκή θύελλα από την αγανάκτηση των εργαζομένων. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η παγκοσμιοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα. Επεκτείνεται και στον πολιτικό τομέα, όπου και εκεί έχει φτάσει στα άκρα.

3Ο χορός των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και το 2007. Αυτό προβλέπουν οι ειδικοί αναλυτές της αγοράς. Το 2006 τελικά η συνολική αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων έφτασε στα 4 τρισ. δολάρια και κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έξαρση συγχωνεύσεων και εξαγορών θα παρουσιαστεί στους κλάδους ενέργειας, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, υγειονομικής περίθαλψης, εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων και ΜΜΕ (χωρίς βέβαια να σταματήσουν στους άλλους κλάδους). Ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (τράπεζες κ.λπ.) φαίνεται ότι θα γνωρίσει δόξες. Ο ανταγωνισμός «κλαδεύει» τις μικρές τράπεζες που βρίσκουν καταφύγιο στη συγχώνευσή τους ή την εξαγορά τους από μια μεγαλύτερη. Αυτή η τάση συγκέντρωσης των τραπεζών φαίνεται να τροφοδοτείται και από την επιθυμία απόκτησης μεγαλύτερης ρευστότητας για την ικανοποίηση της μεγάλης ζήτησης δανείων. Ακόμη και εξαγορές μεγάλων επιχειρήσεων πραγματοποιούνται με τραπεζικό δανεισμό. Επίσης οι προβλέψεις είναι ότι και χώρες που μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως για παράδειγμα η Κίνα και η Ινδία, θα αρχίσουν μέσα στο 2007 να αγοράζουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με στόχο την εδραίωση των διεθνών οικονομικών ερεισμάτων τους. Η πώληση των υποδομών (που άρχισε με την εξαγορά της εκμετάλλευσης λιμένων) θα συνεχιστεί τώρα με τις υπερεθνικές εξαγορές ή συγχωνεύσεις εταιρειών που εκμεταλλεύονται λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα κ.λπ. Όχι, τα υπουργεία δεν άρχισαν ακόμη να πωλούνται φανερά! Ίσως αργότερα να δούμε και τέτοια ξεπουλήματα!


Σχολιάστε εδώ