Γιατί το ΕΣΡ δεν δημοσίευσε τα μετοχολόγια των σταθμών για το 2005;

Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Χαραλάμπης την Τρίτη 16 Ιανουαρίου δήλωσε πως «μέχρι τώρα δεν μας έχει γνωστοποιηθεί καμία μεταβίβαση», και την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος του συμβουλίου Ιωάννης Λασκαρίδης επιβεβαίωσε τη μεταβίβαση αποκαλύπτοντας πως έχει γίνει από τις 8 Δεκεμβρίου, με αντίστοιχη έγκαιρη ενημέρωση του συμβουλίου. Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο συμβούλιο. Μεγαλύτερα ερωτηματικά προκαλεί η στάση του συμβουλίου έναντι της δημοσιοποίησης των μετοχολογίων. Δεν έδωσε καμία πειστική εξήγηση για την παραβίαση του νόμου, σχετικά με την υποχρέωση δημοσιοποίησης των στοιχείων για το 2005 παρά μόνο υποσχέθηκε πως τα στοιχεία του 2006 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του εντός του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του Π.Δ. 310/ 29.8.1996 «για τον έλεγχο της διαφάνειας στα ΜΜΕ», «οι γενικές και ειδικές αναλυτικές καταστάσεις της προηγούμενης παραγράφου (σ.σ. μετοχικές συνθέσεις εταιρειών ΜΜΕ, εισηγμένων και μη) δημοσιεύοντας κάθε έτος κατά τον μήνα Ιανουάριο, με επιμέλεια του προέδρου του ΕΣΡ, σε δύο τουλάχιστον εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας». Το συμβούλιο δεν είχε κάνει καταχώριση στον Τύπο για τα μετοχολόγια ούτε το 2004, αλλά τουλάχιστον τότε, αφού πρώτα τα διοχέτευσε σε μια εφημερίδα, τα ανακοίνωσε στους υπόλοιπους δημοσιογράφους την επόμενη ημέρα. Το ερώτημα για ορισμένα μέλη του συμβουλίου είναι αν θα επαναλάβουν αυτή την τακτική.

Συνολικά αυτή η συμπεριφορά, μαζί με τη στάση του συμβουλίου κατά την έκδοση των πιστοποιητικών διαφάνειας θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που θα αποφασίσει για το αν θα παραμείνουν ή όχι οι κύριοι Λασκαρίδης, Χαραλάμπης, Παπακώστας και η Κ. Δεμίρη.


Σχολιάστε εδώ