Αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων με… «εξευρωπαϊσμένη» νομοθεσία!
Αφορμή στάθηκε η ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δ. Παπαδημούλη που καλούσε την Επιτροπή να διερευνήσει κατά πόσο ο τουρκικός νόμος 5444/2006, που τροποποιεί παλαιότερο νόμο περί τίτλων ιδιοκτησίας, είναι συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία, αν δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ πολιτών και νομικών προσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αντιμετώπισή τους από τις τουρκικές αρχές και ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα, προκειμένου να αρθούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου αυτού. Ο επίτροπος Όλι Ρεν στην απάντησή του εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος τονίζοντας ότι «η αρχή της αμοιβαιότητας για την απόκτηση ακινήτων στην Τουρκία σημαίνει ότι οι αλλοδαποί πολίτες μπορούν να κληρονομήσουν ή να αγοράσουν ακίνητη περιουσία, εφόσον η χώρα καταγωγής τους επιτρέπει στους τούρκους πολίτες να πράξουν το ίδιο». Όμως, αποσιωπά έντεχνα το γεγονός ότι αυτός ο νόμος προβλέπει πως η ιδιοκτησία αλλοδαπού υπόκειται σε αναγκαστική εκκαθάριση αν τα τουρκικά δικαστήρια αποφασίσουν ότι δεν ικανοποιείται η αρχή της αμοιβαιότητας, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 1 του πρώτου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Η αντίδραση του Δ. Παπαδημούλη ήταν να απαντήσει ότι είναι ατόπημα το γεγονός ότι ο κ. Ρεν παραβλέπει τις διεθνείς συμβάσεις, αποδέχεται την αρχή της αμοιβαιότητας και την πρακτική των αναγκαστικών εκκαθαρίσεων και δηλώνει κιόλας ικανοποιημένος! Το θέμα αφορά εκατοντάδες ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία και περιμένουμε να πάρει θέση και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο δικηγόρος Δημήτρης Γκελντής μαζί με τον συνάδελφό του από τη Λευκωσία Αχιλλέα Δημητριάδη, που έχουν εγείρει αγωγές κατά του τουρκικού κράτους για περιουσίες Ελλήνων που έχουν αφαιρεθεί και γνωρίζουν καλά το θέμα, εξηγούν ότι:
• Καμιά χώρα δεν μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην κτήση κυριότητας με κληρονομική διαδοχή, αλλά και στο δικαίωμα σεβασμού της περιουσίας και μάλιστα σε σχέση με την εθνική καταγωγή ή θρησκεία του ατόμου.
• Ο νέος αυτός τουρκικός νόμος υπολείπεται των ευρωπαϊκών προδιαγραφών σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της περιουσίας «φωτογραφίζοντας» τις μειονότητες.
• Η αρχή του διεθνούς δικαίου «pacta sunt servanta» πρέπει να μείνει σεβαστή όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και… από τον ίδιο τον κ. Όλι Ρεν που εξομοιώνει την κυριότητα ακινήτου με αγορά, με αυτήν της κυριότητας ακινήτου από κληρονομιά.
• Καμιά αρχή της αμοιβαιότητας δεν μπορεί να είναι υπερκείμενη των ευρωπαϊκών συμβάσεων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
• Μόλις πρόσφατα (στις 9.1.2007) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), εξέδωσε απόφαση – σταθμό για τις περιουσίες των ελληνικών ιδρυμάτων στην Τουρκία (βακούφια) δικαιώνοντας τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και καλεί την Τουρκία να επιστρέψει το ακίνητο που παράνομα κατέχει. Ο κ. Γκελντής με επιστολή του στον ίδιο τον Όλι Ρεν, αφού του αναφέρει τα παραπάνω, του επισημαίνει ιδιαίτερα ότι «καμιά χώρα δεν μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην κτήση κυριότητας με κληρονομική διαδοχή» και ο νέος τουρκικός νόμος εντέχνως αυτό κάνει, δηλαδή «φωτογραφίζει» τις μειονότητες εις βάρος των οποίων γίνονται διακρίσεις και είναι οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι, δηλαδή υπάρχει συμπτωματικά και θρησκευτική διάκριση». Τον λόγο έχει πλέον το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που πρέπει να παρέμβει αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει λεπτομερείς εξηγήσεις από τον παρεκτραπέντα από τις διεθνείς συμβάσεις επίτροπο Όλι Ρεν.