O Δαίμονας των δημαρχείων

Έτσι, επί της ουσίας, μπορεί ο Τσώκος να ανήκει στην ίδια παράταξη, αλλά είναι πλέον θέμα κατάλληλου χρόνου πότε θα ανακοινώσει τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης. Ο τέως δήμαρχος, παρά το πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό που πήρε στις πρόσφατες εκλογές, επιμένει να θέλει να είναι επικεφαλής, κάτι που σημαίνει ότι η διάσπαση θα είναι αναπόφευκτη.

Αυτός που είχε πει «στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ» ήταν εκτός από σοφός και γνώστης των δημοτικών πεπραγμένων στο Π. Φάληρο. Όταν ο σημερινός δήμαρχος Διονύσιος Χατζηδάκης διεκδικούσε το χρίσμα πριν από οκτώ χρόνια, αντίπαλός του ήταν ο τότε δήμαρχος Γιώργος Χρυσοβερίδης. Και οι δύο καραμπινάτοι δεξιούρες. Τότε λοιπόν ο ένας έλεγε για τον άλλον αρκετά… πιπεράτα. Ας μην τα μνημονεύσω. Ας έρθουμε στο σήμερα. Οι δύο εχθροί έγιναν κολλητοί, ξεχάστηκαν τα μίση και τα πάθη και ο πρώην, προφανώς λόγω ήθους και ικανότητας, προτάθηκε για πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου από τον νυν. Όπερ και εγενέτο. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Σε μια νύχτα ξεχάστηκαν όλα. Όλες οι κατηγορίες ήταν ένας κακός εφιάλτης. Οι κακοπροαίρετοι τα έλεγαν αυτά. Τα πάντα φαίνεται ότι λειτουργούσαν άψογα, όπως φυσικά και σήμερα. Γεια σου, Ελλάδα. Ως προς τις θέσεις των αντιδημάρχων, βολεύτηκαν σχεδόν οι ίδιοι, όπως και την προηγούμενη τετραετία. Φωστηρόπουλος, Ανδρικοπούλου, Κανέλλος. Άραγε οι άλλοι δεν είναι ικανοί; Αλλά μια και ο λόγος για το παραλιακό προάστιο, επανέρχομαι στην υπόθεση με την περίεργη μεθόδευση που αφορά την απευθείας ανάθεση, εκ μέρους του δήμου, μεγάλης έκτασης για τη δημιουργία παιδότοπου. Δήμαρχε, η σιωπή δεν είναι πάντως ο καλύτερος σύμβουλος. Ακούγονται πολλά.

Τελικά εάν είσαι φίλος με δημοσιογράφους το πληρώνεις ακριβά! Έτσι είπε ο δήμαρχος Φιλοθέης, Θεόφραστος Οικονομίδης, στον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Παχύλα, ως δικαιολογία γιατί δεν του εμπιστεύεται θέση στη διοίκηση του δήμου. Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι ο Θεόφραστος πριν ασχοληθεί με τα δημαρχιακά καθήκοντα ήταν… δημοσιογράφος. Η αλήθεια βέβαια κρύβεται αλλού. Ο Παχύλας δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του για να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο την επόμενη τετραετία. Η κοινωνική του καταξίωση και η συχνή αρθρογραφία του σε μεγάλες και έγκυρες εφημερίδες φαίνεται ότι φόβισαν τον φίλτατο Οικονομίδη και μεθόδευσε τον αποκλεισμό του. Μαθαίνω όμως ότι αυτό πείσμωσε περισσότερο τον Παχύλα και μάλλον η τετραετία αυτή θα είναι σχέση οργής μεταξύ των δύο άλλοτε στενών συνεργατών.

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Περιστερίου ο Π. Σοφός. Σε επιστολή του ο ίδιος δικαιολογεί την παραίτηση ως απόρροια των πολλαπλών επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Τη θέση του πήρε ο Γ. Νάος. Στο Περιστέρι όμως είχαμε και δυσάρεστα νέα. Ο Χρήστος Διαμαντής, δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης, έφυγε από τη ζωή αφού δεν κατάφερε να νικήσει την επάρατο νόσο. Σε ηλικία μόλις 50 ετών ταξίδεψε κοντά σ’ αυτούς που έχουν τιμήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ήθος και η ευπρέπειά του είχαν αναγνωριστεί απ’ όλες τις παρατάξεις.

Άλλο πάλι κι αυτό. Νέα ήθη υπηρεσιακής αλληλογραφίας. Υπάλληλοι της ΤΕΔΚΝΑ μού είπαν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, αγαπητός Φιλίππου, έδωσε εντολή στη Γραμματεία Πρωτοκόλλου πως όποιος φάκελος έρχεται, από οποιαδήποτε υπηρεσία, να μην ανοίγεται και να δίνεται απευθείας στα χέρια του. Προεδράρα, τα έχεις μπερδέψει. Εάν ήταν προσωπική αλληλογραφία θα σου τα έστελναν στο σπίτι σου. Τα έγγραφα πρέπει να πρωτοκολλούνται, να χρεώνονται στην αρμόδια υπηρεσία και φυσικά να σου γνωστοποιούνται. Για να ξέρετε φυσικά και το παρασκήνιο, να σας πω ότι αυτή η εντολή δόθηκε από τότε που δημοσιεύσαμε τον φάκελο με την αγορά του περιβόητου ακινήτου. Επειδή ο Φιλίππου πιστεύει ότι τα στοιχεία μάς τα δίνουν υπάλληλοι, προσπαθεί να τους «κόψει» κάθε πρόσβαση στα έγγραφα. Το ποιος μας δίνει τα έγγραφα είναι το θέμα, κύριε απερχόμενε, ή το περιεχόμενό τους; Και ποιος φοβάται τη δημοσίευσή τους;

Εκτιμώ ότι πρέπει να το γνωρίζετε γι’ αυτό σας το λέω. Αυτή η στήλη «κλείνει» Πέμπτη μεσημέρι. Πολλές φορές θα έχετε εντοπίσει κάποιες αναφορές που κάνουμε, αλλά την Κυριακή που διαβάζετε την εφημερίδα μας δεν ισχύουν, γιατί το τριήμερο που έχει μεσολαβήσει έχει ανατρέψει την είδηση. Την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα για την απάθεια που δείχνει ο νέος δήμαρχος Αλίμου στις σοβαρότατες καταγγελίες που έχει κάνει ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας. Μίζες, σκάνδαλα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Έμαθα λοιπόν ότι ο δημαρχάρας κάλεσε την Παρασκευή το μεσημέρι στο γραφείο του τον καταγγέλοντα και επί δύο ώρες ενημερωνόταν με κάθε λεπτομέρεια για το τι έχει συμβεί. Οφείλω να το γράψω για να μην αδικήσω το ενδιαφέρον του δημάρχου για την υπόθεση αυτή. Η ουσία όμως είναι το αποτέλεσμα. Εάν οι καταγγελίες ευσταθούν, τότε ο τοπαρχάρας θα πρέπει να δράσει αμέσως με «αποκεφαλισμούς». Μαθαίνω μάλιστα ότι ο φάκελος με τις καταγγελίες θα απασχολήσει σύντομα και γνωστή τηλεοπτική εκπομπή. Τηλεοπτικός συνάδελφος μας ζήτησε όλα τα στοιχεία που έχουμε ήδη δημοσιεύσει και φυσικά του τα δώσαμε. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτή η εφημερίδα έχει γίνει «τροφοδότης ειδήσεων» σε πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων εξαιτίας των αποκαλύψεών της.

Ο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Γεωργόπουλος, γιατρός το επάγγελμα, τοποθετήθηκε πρόεδρος στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Η επιλογή του έγινε από τον υπουργό Υγείας, εκτιμώντας προφανώς τις ικανότητές του. Τώρα πώς θα προλαβαίνει τα νέα του καθήκοντα με την άσκηση του ρόλου του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο, είναι μια άλλη ιστορία που απομένει να τη δούμε στην πράξη.

Οι ενστάσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων έχουν καθυστερήσει την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής στο Μαρούσι. Ο νέος δήμαρχος, Γιώργος Πατούλης, συνεχίζει να ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να μη χάνεται καθόλου χρόνος. Παράλληλα, εξετάζει τα βιογραφικά όλων των συνεργατών του, αλλά και στελεχών από την ελεύθερη αγορά, για να αποφασίσει για την πυραμίδα στελέχωσης του δήμου. «Για τον Πατούλη, τα μόνα κριτήρια επιλογής για μια θέση ευθύνης είναι η ικανότητα και το ήθος. Όλα τ’ άλλα τον αφήνουν αδιάφορο». Αυτό μου είπε στενότατος συνεργάτης του. Πιο στενός δεν γίνεται. Προβλέπω ότι πολλοί θα εκπλαγούν, αφού ήδη έχουν φορέσει το κοστούμι του προέδρου ή του αντιδημάρχου…

«Στενός κορσές» έχει γίνει στον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, μια κοντόχοντρη κυρία. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί… φιγουράρει δίπλα του. Όλοι αναρωτιούνται τι… ρόλο παίζει, κανείς όμως δεν μπορεί να καταλάβει. Όπως ουδείς γνωρίζει τι κρύβει μέσα στην κόκκινη λουλουδάτη τσάντα που κουβαλάει πάντα μαζί της. Λέτε να υπάρχει σ’ αυτήν κανένα μαγνητοφωνάκι ή καμία φωτογραφική μηχανή, δηλαδή πράγματα που σε δεδομένη στιγμή μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά για τον νέο δήμαρχο;

Γι’ αυτό καλά θα κάνει ο Γ. Πατούλης να είναι περισσότερο προσεκτικός και κυρίως να ξέρει καλά ποιον έχει δίπλα του.

Μπαράζ αγωγών κατά του προέδρου του ΑΣΔΑ, Παναγιώτη Μπιτούνη, έχουν καταθέσει τα μέλη της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στη Λαμία, επειδή ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος τους συκοφάντησε λέγοντας ότι είναι καταπατητές του Ποικίλου όρους. Η διαμάχη της Μονής με τους δήμους Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου είναι γνωστή. Οι καλόγεροι διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από αυτές τις περιοχές, ισχυριζόμενοι ότι έχουν τίτλους συμβολαίων. Η μια αγωγή εκδικάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου και η δικαστική απόφαση θα αποτελέσει ορόσημο για τις υπόλοιπες. Ίδωμεν.

Άνω-κάτω τα έκανε ο δήμαρχος Ά. Λιοσίων, Χρήστος Παππούς, με τις πρώτες κιόλας αποφάσεις του. Τοποθέτησε διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού που ανήκει στον δήμο έναν εκδότη… τοπικής εφημερίδας(!), καταργώντας τη διευθύντρια του σταθμού, επαγγελματία δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ήδη οι εργαζόμενοι, όπως μου λένε, ετοιμάζονται για απεργία. Δεν φτάνει που παραμένουν απλήρωτοι, δεν φτάνει που ο σταθμός είναι παντελώς απαξιωμένος, τους ήρθε και ουρανοκατέβατος εκδότης τοπικής εφημερίδας ως διευθυντής. Τι άλλο θα δούμε από τον νέο δήμαρχο;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια μου, αποφάσισα να καταργήσω τα κουίζ. «Σπάνε» τα τηλέφωνα όλη την εβδομάδα από αυτούς που νομίζουν ότι τους εννοούμε. Άσε τα εξώδικα. Δεν χωράμε να περάσουμε. Όλα με το όνομά τους.


Σχολιάστε εδώ