Τι κάνει η πρέσβειρά μας στα Σκόπια;
Θα περίμενε κανείς στην πρώτη ουσιαστικά αναφορά του κατ’ εξοχήν πολιτικού προσώπου της Ελλάδας στα Σκόπια, για τη νέα προκλητική ενέργεια της FYROM, να υπάρχουν πολλές και προπαντός αξιοποιήσιμες πληροφορίες και να μη περιορίζεται η κυρία Γροσομανίδου σε μια ανούσια συρραφή δημοσίων δηλώσεων των υπεύθυνων της σκοπιανής κυβέρνησης.
Θα περίμενε επίσης η ελληνική Πολιτεία από την πρέσβειρα κρίσεις και αναλύσεις για το τι προηγήθηκε του γεγονότος, ώστε να μπορέσει με τη σειρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να διαμορφώσει μια σαφή εικόνα και να οδηγηθεί στα σωστά συμπεράσματα για όσα λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες στα Σκόπια.
Αντί αυτών μια απλή παράθεση δηλώσεων (τις οποίες έτσι κι αλλιώς τις είχαμε από τα δελτία του Γραφείου Τύπου) και κάποιες σκόρπιες απόψεις επαμφοτερίζουσας ερμηνείας.
Προφανώς το ελληνικό κράτος δεν πληρώνει με 8 και 10 χιλ. δολάρια τους πρέσβεις στο εξωτερικό για να παρουσιάζουν ανάλογες αναφορές επί σοβαρών ζητημάτων σε κρίσιμες, μάλιστα, χρονικά συνθήκες.
Γράφει λοιπόν η κ. Γροσομανίδου στο τηλεγράφημα που έχει στη διάθεσή του το «Π»:
«Ο νέος πρωθυπουργός, Ν. Γκούεφσκι, έχοντας καθορίσει ως πρώτο στόχο της κυβέρνησής του τη βελτίωση της οικονομίας, εγχείρημα δύσκολο με άδηλη εξέλιξη, ίσως αισθάνεται την ανάγκη να κεντρίσει τις εθνικές ευαισθησίες των σλάβων συμπολιτών του. Συγχρόνως όμως ίσως επιχειρείται στο πρότυπο της τακτικής που τείνει να καταστεί συνήθης, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, η απόκτηση ενός πρόσθετου διαπραγματευτικού πλεονεκτήματος σε έναν πιθανό νέο γύρο επαφών, μεσολαβήσεων και πιέσεων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας».
Εσείς λοιπόν τι λέτε; Την επισήμανση αυτή δεν θα μπορούσε να τη βάλει σε μια κόλλα χαρτί και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής;
Λίγο πιο κάτω επισημαίνει η κ. Γροσομανίδου.
«Ερώτημα τίθεται κατά πόσον η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης της μετονομασίας των δύο αεροδρομίων. Πιθανό είναι ότι έχει αποφασίσει να το πράξει χωρίς να αποκλείεται βέβαια ότι μπορεί να παίξει για κάποιο διάστημα με την ιδέα ανάκλησης ή μη υλοποίησης της απόφασης έναντι ανταλλάγματος».
Σαν να λέμε ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει!
Αφού λοιπόν η κυρία πρέσβειρα δεν έχει καθόλου καλό σύστημα πληροφόρησης και προτιμά τους τέσσερις τοίχους του γραφείου της από το να απλώσει πλοκάμια με γερές διασυνδέσεις για έγκαιρη, έγκυρη και αποτελεσματική πληροφόρηση, θα την ενημερώσουμε εμείς και μέσω αυτής το υπουργείο Εξωτερικών.
Τεράστιο ρόλο στη λήψη της απόφασης για μετονομασία των αεροδρομίων έπαιξαν οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι στις αρχές Δεκεμβρίου με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες σε Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία, καθώς και με κορυφαία στελέχη του κράτους του Βατικανού.
Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών συζητήθηκαν διάφορες κρυφές πτυχές της διπλωματίας της FYROM που αφορούν την Ελλάδα. Ήταν άλλωστε η πρώτη σοβαρή διπλωματική αποστολή του νέου πρωθυπουργού από τον περασμένο Αύγουστο που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Να σημειωθεί εδώ ότι σε στενή συνεργασία με το Βατικανό είναι η ηγεσία της ουνιτικής σχισματικής εκκλησίας της «Μακεδονίας», η οποία με τη σειρά της διατηρεί άριστες σχέσεις με το κυβερνών κόμμα VMRO. Πρέπει ακόμα να υπογραμμιστεί ότι η ηγεσία της σχισματικής εκκλησίας επηρεάζει το VMRO σε πολλές αποφάσεις του και έχει κεντρικό ρόλο στο ύπουλο παιχνίδι που παίζουν διάφοροι κρατικοί ή μη φορείς υποδαύλισης μειονοτικών ζητημάτων στην Ελλάδα και εν γένει αλυτρωτικών καταστάσεων.
Ένας που γνωρίζει πώς παίζεται το παιχνίδι αυτό -με πρόσωπα και καταστάσεις- θα συνδύαζε τις πολλές και σημαντικές ενέργειες και εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα που έχουν γίνει τους τελευταίες μήνες με κινήσεις κορυφής διαφόρων φορέων και θα οδηγείτο πιστεύουμε σε ασφαλή συμπεράσματα που συμπληρώνουν το παζλ.
Ακόμη, ένας καλά ενημερωμένος έλληνας διπλωμάτης στα Σκόπια θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εντελώς ουδέτεροι, ίσως και αρνητικοί απέναντι στο αλυτρωτικό αυτό παιχνίδι με υποκλοπή συμβόλων και ονομασιών, είναι:
– o τέως πρωθυπουργός και σημερινός αρχηγός του ενός εκ των δύο VMRO, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση. Πολλά δε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι της άμεσης επιρροής του.
– η ηγεσία του ενός εκ των δύο αλβανικών κομμάτων που συμμετέχει στην κυβέρνηση.
– Κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες και τα δύο σοβαρότερα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια της χώρας, οι οποίοι θέλουν όσο ποτέ άλλοτε καλές και ομαλές σχέσεις με την Ελλάδα.
Πεδίον λοιπόν δόξης λαμπρό, για όποιον θέλει να κάνει δουλειά σε βάθος και προοπτική, στα Σκόπια.