Τα κατάφερε ο Γιώργος να φτιάξει αντιπολίτευση…

Όλοι πάντως στις προβλέψεις τους έπεσαν έξω… Ο μεγάλος χαμένος θα μπορούσε να πει κανείς ήταν το ΠΑΣΟΚ, αφού φαίνεται στη Βουλή μέχρι και… τριχοτομημένο! Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως πέτυχε το… ακατόρθωτο. Κατάφερε να φτιάξει αντιπολίτευση μέσα στο σπίτι του (!), με την υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 απόφασή του, χωρίς συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και με την άρνησή του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Έχει πλέον ο Γιώργος απέναντί του όλους εκείνους τους κορυφαίους συνταγματολόγους, όπως τον Δημήτρη Τσάτσο και τον Γιώργο Κασιμάτη, που ήταν δίπλα στον πατέρα του. Και μια σειρά από βουλευτές, ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος και θα συγκεντρωθεί στην καθοριστική δεύτερη ψηφοφορία της αναθεώρησης.

Λέγεται μάλιστα ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε κατ’ ιδίαν εμπιστευτικές συζητήσεις παραπέμπει στη δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση, που έχει προγραμματισθεί για τα μέσα Μαρτίου. Μην αποκλείετε την έκπληξη, λέει, εννοώντας ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για τον Γιώργο… Από πλευράς βέβαια αριθμού.

Πάντως περίπτωση να μην πάρει το άρθρο 16 τον μεγάλο αριθμό των 180, ώστε να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες δεν θα υφίσταται πλέον. Ίσως ο Βενιζέλος να ξέρει κάτι περισσότερο, δηλαδή τι επιφυλάσσει σ’ αυτήν την ψηφοφορία ο Σημίτης, ο οποίος ανταποδίδοντας στον Γιώργο την καταψήφιση άρθρου για την Παιδεία στην προηγούμενη αναθεώρηση, πιθανότατα θα ψηφίσει «όχι»!

Ο τέως πρωθυπουργός σηματοδότησε τη διαφωνία του με την ομιλία του κολλητού του, του πρώην διευθυντή του Γραφείου του, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και τώρα βουλευτή Επικρατείας Σωκράτη Κοσμίδη, ο οποίος ήταν πολύ σκληρός με τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που ήθελαν τον τέως πρωθυπουργό να αποκτά ρόλο! Κοντά σ’ όλα αυτά ήρθε και η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως εισηγητή για το άρθρο 16, που θεωρήθηκε αιχμή κατά του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος γνωστόν βρίσκεται στα μαχαίρια με τον Μιχάλη. Ήταν μια λάθος κίνηση του Γιώργου, εκτός κι αν προγραμματισμένα ήθελε να στείλει το μήνυμά του στον Λαλιώτη!

Οι φόβοι του Σημίτη

Φοβάμαι μήπως και το άρθρο 16 στρώσει το χαλί και ακολουθήσει πλιάτσικο από σχολές αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, ποδοπατώντας τη δημόσια παιδεία, είχε πει ο Κώστας Σημίτης στους συνεργάτες του κατά την προηγούμενη αναθεώρηση, την οποία και καταψήφισε το κόμμα του, και αυτό το σκεπτικό θα προσδιορίσει τη στάση του περί τα μέσα Μαρτίου, όταν θα ψηφίζεται συνολικά η συγκεκριμένη που ανοίγει, κατά τον κ. Σημίτη, με τον πιο επίσημο τρόπο την πόρτα στην ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το τι θα πράξει (αντίθετα από την επίσημη κομματική γραμμή) και φαίνεται πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έφερε αντιρρήσεις, αφού, όπως δηλώνει σε όλους τους τόνους, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, αφού το Σύνταγμα παρέχει αυτήν τη δυνατότητα στους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Γνωρίζοντας το βάρος της ψήφου του ο κ. Σημίτης δεν θέλει να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα στον κ. Παπανδρέου. Όμως λύνονται τα χέρια όσων πρόσκεινται στον ίδιο για να συνταχθούν μαζί του, θέλοντας προφανώς να δείξουν ότι υπερασπίζονται τις απόψεις του.

Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου παρακολουθούν με προσοχή κάθε εξέλιξη στην υπόθεση αυτή. Απομαγνητοφωνούν δηλώσεις βουλευτών στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, φωτοτυπούν δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών, αποτιμούν τις αντιδράσεις σε επίπεδο εξωκοινοβουλευτικό, αν ταυτίζεται μ’ αυτές μεγάλη μερίδα μεσαίου και ανώτερου στελεχικού δυναμικού, αλλά εξετάζουν και το τι λέει η κυβέρνηση και η Βουλή.


Σχολιάστε εδώ