Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Επομένως, αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, τότε καλά θα κάνουμε να αισιοδοξούμε. Όχι βέβαια πως περίμεναν πολλοί μια είδηση του μεγέθους της ανακοίνωσης περί αύξησης – μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Financial Group…

Μην βιαστείτε λοιπόν να βγάλετε συμπεράσματα για τη δυναμική της Σοφοκλέους προτού… «τραβηχτούν τα απόνερα» της – κατά τεκμήριο – πιο εντυπωσιακής επιχειρηματικής είδησης των τελευταίων μηνών. Ούτε φυσικά να θεωρήσετε δεδομένο πως κάθε μέρα θα έχουμε και μια είδηση αναλόγου βεληνεκούς. Εκείνο όμως που κάλλιστα μπορούμε να ισχυριστούμε είναι το ότι με τόσο έντονη κινητικότητα από την πλευρά των επιχειρηματιών, με τέτοιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική χρηματαγορά και με δεδομένη – εκπεφρασμένη και με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών – τη δραστηριοποίηση των ξένων θεσμικών στη Σοφοκλέους, μόνο θετικά μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον της αγοράς μας.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Όπως αυτός που άρθρωσε τις προάλλες σε σχόλιό του γνωστός και παλαιός χρηματιστής, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ευθέως τη Σοφοκλέους κατάλληλη μόνο «για μεγάλα παιδιά».

Υπάρχουν και οι εκθέσεις – αναλύσεις εγχώριων εταιρειών που διαπιστώνουν ότι τα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού κατέχουν κυρίαρχο ρόλο και αφήνουν λίγο ζωτικό χώρο τόσο στους εγχώριους διαχειριστές, όσο – και πολύ περισσότερο – στον μέσο ιδιώτη επενδυτή. Αυτές οι αναλύσεις αίφνης μοιάζουν σαν να συντάχθηκαν από ανθρώπους που δεν είχαν καν επαφή με το ΧΑΑ τους τελευταίους μήνες. Μόνον έτσι εξηγείται η… «έκπληξη» των χρηματιστών μας για το γεγονός πως πάνω από 210.000 κωδικοί ιδιωτών επενδυτών έχουν μηδενιστεί από το 2003 έως τις μέρες μας.

Τέλος πάντων, δεν είναι η ώρα ακόμα για… μιζέρια. Είναι όμως ώρα για ανασύνταξη δυνάμεων και κυρίως για ενημέρωση, κατά το δυνατόν πληρέστερη. Γιατί αν είστε πλέον αποφασισμένοι να επαναδραστηριοποιηθείτε στην αγορά, το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι πως η σημερινή Σοφοκλέους – ευτυχώς ή δυστυχώς – καμία σχέση δεν έχει με αυτήν του ’99 και του 2000. Για να μη νομίζετε πως αυτά είναι λόγια του αέρα, διαβάστε τα κι από τους ειδικούς: «Επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση των κεφαλαίων, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση». Αυτά είναι τα αναγκαία εφόδια οποιουδήποτε αναλαμβάνει να διαχειριστεί κεφάλαια στην αγορά. Ποιος το λέει αυτό; Παρακαλώ απευθυνθείτε στη Ένωση Θεσμικών Επενδυτών!

Υ.Γ: Συνήθως είναι πιο «διαβασμένοι» από εμάς. ΠΑΝΤΟΤΕ είναι πιο ενημερωμένοι από εμάς. Και κυρίως διαθέτουν κατά περίπτωση ρευστότητα που εμείς δεν τη διανοούμαστε καν. Επομένως, όταν διαβάζετε ειδήσεις και ρεπορτάζ που αφορούν στις κινήσεις των θεσμικών επενδυτών και των μεγάλων διαχειριστών, δώστε βάση. Στην περίπτωσή μας λοιπόν αυτά τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις των traders και κυρίως για τη διάθεσή τους να ΜΗΝ παίξουν πτωτικά την αγορά στο άμεσο μέλλον. Κάτι που αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, όπου κάθε μέρα κλείνουν ολοένα και περισσότερες ανοικτές θέσεις τόσο σε «20άρες» μετοχές, όσο και στις επιλεγμένες της Μέσης Κεφαλαιοποίησης. Οπότε…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ