Κάτω στον Πειραιά

Σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο «ψηλός» έδωσε χώρο και στην αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να μην έχει κόντρα από κανέναν. Έτσι ο Κώστας Ρεσβάνης εξελέγη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 37 ψήφους επί 41 παρόντων δημοτικών συμβούλων. Δεν ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους του ΚΚΕ και του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» του Θ. Δρίτσα. Να θυμίσουμε ότι πριν από 2 χρόνια ο εκλεκτός του Χ. Αγραπίδη Κ. Γκαβέρας είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΔΣ με 13 μόλις ψήφους! Αυτό πιστεύουμε ότι κάτι λέει… Εκπλήξεις δεν υπήρξαν ούτε στη δημαρχιακή επιτροπή. Επικεφαλής τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Τάκης Αβραμίδης και μέλη οι Αρώνης, Χαμάκος, Αντωνάτος, Αγγελόπουλος, Μαλτέζος, με αναπληρωματικούς τους Γιούτσο, Ντεντιδάκη, Καρβουνά. Μέλη της Δημαρχιακής από την αντιπολίτευση εξελέγησαν οι Βουτσινάς, Αλυγιζάκη, Μανωλάκος, με αναπληρωματικούς τους Κάρλε και Λεγάκη (πρόεδρο της ΑΚΙΚΑΠ). Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εξελέγη σχεδόν ομόφωνα η Πασχαλίνα Καλαγιά. Η θέση αυτή βάσει του κώδικα δίδεται στην αντιπολίτευση και τη διεκδικούσε και ο Π. Αγγελόπουλος.

Ενώ στο προεδρείο και τη Δημαρχιακή ο Π. Φασούλας δεν είχε πρόβλημα, αντιδράσεις προκάλεσαν οι επιλογές του στις θέσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων των δημοτικών επιχειρήσεων. Ορισμένες αντιδράσεις είναι αναμφισβήτητα δικαιολογημένες, αλλά κάποιες σίγουρα είναι αδικαιολόγητες. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Βουράκης ορίστηκε αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Απασχόλησης. Πολύ καλή επιλογή που σίγουρα την άξιζε ο παλαίμαχος σύμβουλος που διακρίνεται για το ήθος του. Κάποιοι βέβαια μίλησαν για… τιμητική αποστρατεία, αλλά όπως και να έχει το πράγμα η επιλογή αυτή μόνο θετικά σχόλια μπορεί να προκαλέσει. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίστηκε η Νίτσα Βλασσοπούλου, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Επειδή το αντικείμενο είναι εξαιρετικά περιορισμένο, δίκαια η επιλογή αυτή θεωρείται άδικη για τη σύζυγο του αείμνηστου Βαγγέλη Βλασσόπουλου, η οποία πιστεύουμε ότι αποδέχθηκε τον διορισμό αυτό για να δώσει τόπο στην οργή. Πάντως υπήρχαν και υπάρχουν πολύ ανώτερα πόστα για τη Νίτσα Βλασσοπούλου απ’ όπου θα μπορούσε να αποδώσει πολύ περισσότερο επ’ ωφελεία του δήμου.

Αντιδήμαρχος Οικονομικών ορίστηκε ο παλαίμαχος πολίστας Αντώνης Αρώνης, που ανήκει στον πολύ στενό κύκλο του δημάρχου. Η επιλογή αυτή δεν αντέχει -πιστεύουμε- σε σοβαρή κριτική. Γιατί μπορεί να έχει οικονομικές γνώσεις ο Αρώνης και να έχει ίσως και κάποιο μάστερ στην οικονομία, αλλά τα οικονομικά του δήμου είναι τελείως διαφορετική περίπτωση και σίγουρα δεν τα γνωρίζει. Ελπίζουμε να τα μάθει σύντομα… Ο Στέλιος Γαϊτανάρος, από τα παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά και με νωπές ακόμα τις δάφνες από την πολύ καλή θητεία του ως προέδρου του λιμανιού της Ελευσίνας, ορίστηκε αντιδήμαρχος Ανάπτυξης. Ουσιαστικά δηλαδή θέση άνευ αντικειμένου, αφού δεν υπάρχει τέτοια Διεύθυνση στον δήμο… Σίγουρα του άξιζε κάτι καλύτερο.

Ο Δημ. Γκερλές ορίστηκε αντιδήμαρχος Πρασίνου, ενώ ο Δημ. Αντωνάτος αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Κι αυτός ανήκει στο περιβάλλον του δημάρχου και μάλλον επιστρατεύτηκε στη θέση αυτή, αφού η αντιδημαρχία προτάθηκε στον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ο οποίος την αρνήθηκε. Εδώ οι απόψεις διίστανται. Σίγουρα το ειδικό βάρος του έμπειρου και πάντα εκλεγόμενου στις πρώτες θέσεις συμβούλου, ο οποίος ουσιαστικά με τη στάση του έγειρε την πλάστιγγα των εκλογών υπέρ του Π. Φασούλα, απαιτούσε μια καλύτερη θέση. Άραγε, ο δήμαρχος, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του αλλά και το ότι δεν έχει πολύ χρόνο να διαθέσει λόγω των επαγγελματικών του ασχολιών του πρότεινε αυτήν ακριβώς τη θέση για να μη τη δεχθεί ή τη θεώρησε -όπως λέει το περιβάλλον του «ψηλού»- ικανότερο απ’ όλους να φέρει σε… λογαριασμό την καθαριότητα και αποφάσισε να του την αναθέσει; Ό,τι και να συμβαίνει η εντύπωση είναι πως ο Δ. Παρασκευόπουλος χρειαζόταν στην προσπάθεια ανόρθωσης του δήμου και είχε να δώσει πολλά. Γι’ αυτό θα έπρεπε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μετέχει πιο ενεργά στα διοικητικά «δρώμενα» του δήμου.

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων ορίστηκε η Βίκυ Λέανδρος, η οποία είναι απορίας άξιον τι θα κάνει, αφού όλο το πολιστικό «κομμάτι» του δήμου το διαχειρίζεται η ΔΕΠΑΠ. Όσον αφορά τους εντεταλμένους συμβούλους: Στο Μηχανολογικό ορίστηκε ο Μιχ. Ντεντιδάκης, ο οποίος είχε ζητήσει να του ανατεθεί αυτός ο τομέας. Το ίδιο ισχύει και για τον Λεωνίδα Κούβαρη που ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος Ηλεκτρολογικού. Εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Γιατί η Διεύθυνση Μηχανολογικού-Ηλεκτρολογικού είναι μία. Πώς θα «σπάσει» στα δύο για να «βολευτούν» και οι δύο σύμβουλοι είναι άγνωστο… Η πρόκληση όμως είναι παρακάτω.

Στον εντεταλμένο σύμβουλο καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, όπου τοποθετήθηκε ο Γ. Χαμάκος, που είναι γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων, Ταβερνών και Συναφών Επαγγελμάτων Πειραιά! Μπορεί ο κ. Χαμάκος να γνωρίζει το αντικείμενο, αφού είναι η δουλειά του, αλλά θεωρούμε ότι είναι αντιδεοντολογικό ένας συνδικαλιστής κάποιου τομέα να καλείται να διοικήσει τον τομέα! Είναι δυνατόν να πάει κόντρα στα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί αν αυτά είναι αντίθετα προς το συμφέρον του Πειραιά; Λέγεται ότι ο Π. Φασούλας πιέστηκε να τοποθετήσει τον κ. Χαμάκο στη θέση αυτή από τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων Πειραιά και επιτυχημένο παράγοντα και επιχειρηματία του Πειραιά Γιάννη Τσάκο. Εντεταλμένος στην Πολεοδομία ορίστηκε ο Βασίλης Βουγιουκλάκης, που ο ίδιος είχε προτείνει στον Φασούλα να αξιοποιηθεί σ’ αυτό το πόστο, ενώ στην Παιδεία τοποθετήθηκε ο Μιχ. Μαλτέζος και στα Τεχνικά Έργα και την Οδοποιία ο Π. Αγγελόπουλος. Ένα μικροατόπημα του Γραφείου Τύπου του δημάρχου (πέρα από το ότι αν δεν τηλεφωνήσει κάποιος… ξεχνάνε να του στείλουν ανακοινώσεις και δελτία Τύπου) ήταν το ότι ανακοίνωσε τον… ορισμό προέδρων των δημοτικών επιχειρήσεων. Αφού, σύμφωνα με τον κώδικα, οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο. Άρα η σχετική ανακοίνωση του δήμου θα έπρεπε να αναφέρει όχι ότι ορίστηκαν πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά ότι προτάθηκαν, προκειμένου να ψηφισθούν από το δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Επί της ουσίας τώρα: Ο Στέλιος Μπρατσόλης θα τοποθετηθεί πρόεδρος στη ΔΕΠΕΠ. Επιλογή που προκάλεσε… μουρμούρα, δεδομένου ότι ο τελευταίος εκλεγείς του συνδυασμού Φασούλα και μάλιστα με… κλήρωση, αφού ισοψήφησε στην 25η θέση, αναλαμβάνει την πρώτη δημοτική επιχείρηση της πόλης. Βέβαια ο αντίλογος είναι πως ο Στ. Μπρατσόλης είναι επαγγελματίας διαφημιστής, άρα ο πιο κατάλληλος για να φέρει χρήματα στη ΔΕΠΕΠ. Ευχή όλων να πετύχει γιατί από την επιτυχία του θα εξαρτηθούν πολλά. Ας μην ξεχνούμε ότι η ΔΕΠΕΠ ήταν ο βασικός οικονομικός «αιμοδότης» του δήμου επί σειρά ετών. Η πρόκληση για τον νέο πρόεδρο αλλά και η ευθύνη του είναι να ξαναγίνει η επιχείρηση ο ισχυρός οικονομικός βραχίων του δήμου. Πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ ορίστηκε η Δάφνη Μπόκοτα, η οποία θα έχει πολύ δύσκολο έργο, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τραγικά οικονομικά προβλήματα και στρατιές απλήρωτων εργαζομένων.

Στη ΔΗΡΑΠ (Κανάλι 1) κλήθηκε να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά ο Δημήτρης Βρόντος. Σίγουρα ικανός και εργατικός, αλλά αναμφισβήτητα πολύ δύσκολο το έργο του. Στη ΔΕΚΟΜΕΠ, τη μοναδική επιχείρηση που δεν… χρωστάει και έχει να δείξει σημαντικό κοινωνικό έργο, πρόεδρος τοποθετείται ο πνευμονολόγος Νίκος Καρβουνάς, για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ικανός και επίμονος και δεν του… αρέσει να χάνει. Άρα καλή επιλογή για τη συνέχιση ενός έργου που έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Πρόεδρος της ανενεργού Αναπτυξιακής Επιχείρησης ορίστηκε ο Γιάννης Μπενέτος, ενώ πρόεδρος της ΕΔΗΠΥΔΗΠ, που δεν υφίσταται και δεν έχει ούτε… ΑΦΜ, ορίστηκε ο Γιώργος Αξαρλής! Τι θα κάνει ο Γ. Αξαρλής κανένας δεν γνωρίζει. Ούτε ο ίδιος…

Τέλος, πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού τοποθετήθηκε ο Νίκος Γιούτσος. Από τις επιλογές αυτές φαίνεται ότι κάποιοι του στενού περιβάλλοντος του δημάρχου έχουν διπλή ιδιότητα. Δηλαδή, δύο θέσεις. Όπως οι Αρώνης, Χαμάκος, Αντωνάτος, Αγγελόπουλος και Μαλτέζος, που εκτός από αντιδήμαρχοι (οι δύο πρώτοι) ή εντεταλμένοι σύμβουλοι (οι υπόλοιποι) είναι και τακτικά μέλη της δημαρχιακής επιτροπής. Αντίθετα θέση δεν… βρέθηκε για τον Γιάννη Υδραίο (σ.σ.: μάλλον του… χρέωσαν τη σχέση του με τον Μαυρίκο) και για τον Δημ. Παρασκευόπουλο (σχετικά γράφουμε παραπάνω).

Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι η τέως πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο Νίκο Καρβουνά και τον ενημέρωσε για τα της επιχείρησης. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ο Ν. Καρβουνάς τόνισε ότι φιλοδοξεί να συνεχίσει και να ξεπεράσει το έργο της προκατόχου του, γιατί η κοινωνική μέριμνα θα είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα δημοτική αρχή. Τις επόμενες μέρες συμφωνήθηκε από τον Ν. Καρβουνά και την Π. Καλαγιά να έχουν κι άλλες συναντήσεις, ώστε ο νέος πρόεδρος να μην έχει κανένα πρόβλημα στην άσκηση των καθηκόντων του. Να σημειώσουμε ότι βάσει προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο η ΔΕΚΟΜΕΠ έχει να λαμβάνει ακόμα 400.000 ευρώ, από τις 600.000 που της είχαν εγκριθεί. Άρα ο νέος πρόεδρος μάλλον θα είναι ο μόνος που θα βρει και… προίκα στην επιχείρηση που αναλαμβάνει.

Χαμός έγινε την παραμονή των Θεοφανίων στη συγκέντρωση της ομάδας των συμβούλων του Αγραπίδη. Η συγκέντρωση έγινε για να οριστεί επικεφαλής της ομάδας, αφού ο Χ. Αγραπίδης, ως γνωστόν, παραιτήθηκε. Επειδή η Ρηγίλλης γνώριζε πως δεν πρόκειται να… καταλήξουν πουθενά οι 10 σύμβουλοι, είχε στείλει ως συντονιστή της συζήτησης τον πρόεδρο της ΕΑΒ και αντιπρόεδρο της ομάδας Σχεδιασμού για την ΤΑ (μετά τον Ν. Βεζυργιάννη που είναι πρόεδρος) τον κ. Λινάκη. Υποψηφιότητα είχαν υποβάλει ο Τάσος Κάρλες και ο Κυριάκος Μανωλάκος. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις και συναινετικές προτάσεις, ο Μανωλάκος απέσυρε την υποψηφιότητά του και εξελέγη εκπρόσωπος-συντονιστής (και όχι επικεφαλής) της ομάδας ο Τάσος Κάρλες. Η φάση όμως έγινε όταν η Ασπασία Αλυγιζάκη απαίτησε να μπει στη δημαρχιακή επιτροπή. Ο Γ. Δαβάκης «τα πήρε», της είπε ότι είναι θρασύτατη και δεν δικαιούται να έχει απαιτήσεις γιατί όταν ο ίδιος και οι υπόλοιποι σύμβουλοι σύρονταν στα δικαστήρια επειδή ψήφιζαν υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων, η ίδια έβγαζε την… ουρά της απ’ έξω μαζί με τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κ. Γκαβέρα και ψήφιζε «παρούσα»! Ψήφιζε επιλεκτικά, μόνο όσων μαγαζιών τις υποθέσεις χειριζόταν συγγενικό της πρόσωπο (όπως π.χ. η νύφη της ή ο αδελφός της!). Οι καταγγελίες αυτές πυροδότησαν το κλίμα αφού η Αλυγιζάκη απείλησε με μηνύσεις, ενώ απευθυνόμενη προς τον Βουτσινά του είπε: «Ξέρουμε πώς βγήκες», για να της απαντήσει αμέσως ο Κεφαλονίτης: «Κι εσύ δεν είσαι… παρθένα»! Παρά τη διαμάχη πάντως ο Γ. Δαβάκης τόνισε πως αν η επιλογή του κόμματος είναι να υποδειχθεί η Αλυγιζάκη για τη δημαρχιακή επιτροπή θα πειθαρχήσει και θα την ψηφίσει. Κάτι που τελικά έγινε.

Από τους ανθρώπους του Φασούλα που έχουν… κλέψει την παράσταση για την ετοιμότητα και την παραγωγικότητά τους είναι ο Κώστας Παπαδημητρίου. Αεικίνητος και αποτελεσματικός, δίνει πάντα τις σωστές λύσεις σε όποιο ζήτημα προκύπτει. Το έχουμε ξαναπεί: Οι συνεργάτες είναι εκείνοι που… ανεβάζουν ή… θάβουν έναν δήμαρχο. Κι ο Φασούλας έχει ευτυχήσει να έχει τους καλύτερους. Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα γραφής που έχουν δώσει τουλάχιστον…

Ακόμα… ψάχνει για γραφείο η Ομάδα Αγραπίδη. Το γραφείο του Τ. Κάρλες, όπου μέχρι τώρα συγκεντρώνονταν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, το πήρε ο Αρώνης. Κι έτσι τα… ορφανά του Αγραπίδη ψάχνονται στους διαδρόμους…

Μπορεί να πήρε υποσχέσεις από τον Καραμανλή ο Φασούλας, αλλά λεφτά δεν πήρε. Δύο εκατ. ευρώ ζήτησε δανεικά από τον υφυπουργό κ. Νάκο για να πληρώσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη στο προσωπικό (γιατί για το πρώτο μάζεψε κάτι ανταποδοτικά και θα το πληρώσει), αλλά ακόμα δεν του τα έδωσε, κι έχουν αρχίσει να… ζώνουν τα φίδια τον «ψηλό». Νωρίς άρχισαν τα δύσκολα…

Ο φετινός γιορτασμός των Θεοφανίων στον Πειραιά είχε πολλές καινοτομίες. Δεν λέμε για την απουσία του πρωθυπουργού, κι άλλες φορές άλλωστε έχει τύχει να μην παρίσταται ο πρόεδρος της κυβέρνησης στην τελετή, αλλά για το ότι ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να πετάξει τον Σταυρό στο λιμάνι χωρίς να τον κρατά από το κορδόνι, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει να τον χάσει και για το ότι η δεξίωση δεν έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο, όπως πάντα, αλλά στον Ναυτικό Όμιλο. Και βέβαια ήταν «φάουλ» των υπουργών που… σνόμπαραν τη δεξίωση, καθώς όλος ο κόσμος ερμήνευσε τη στάση τους ως αποδοκιμασία για το εκλογικό αποτέλεσμα που ήταν αρνητικό για τον προσκείμενο στη ΝΔ Χ. Αγραπίδη. Και φυσικά τους… χρέωσε πολιτική μικροψυχία.

Εντεταλμένο σύμβουλο για τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς δεν όρισε ο δήμαρχος. Το… ξέχασε άραγε ή ετοιμάζει κάποια έκπληξη; Στα αξιοσημείωτα επίσης των πρώτων ημερών της θητείας του η απόφασή του να κρατήσει ο ίδιος τη Δημοτική Αστυνομία. Κάτι που δείχνει πόσο υπολογίζει τη συγκρότηση και την αξιοπιστία της, που οφείλονται βέβαια στον μέχρι πριν από λίγες μέρες προϊστάμενό της, Γ. Δαβάκη.


Σχολιάστε εδώ