Βέτο στο ΝΑΤΟ κατά των Σκοπίων

Μετά λοιπόν τις φραστικές αντιδράσεις και την καταδίκη των πρωτοβουλιών για τα ονόματα των αεροδρομίων, η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τη στρατηγική της και τις κινήσεις στο θέμα αυτό με στόχο από τη μια πλευρά να δοθεί μια δίκαιη λύση στο θέμα του ονόματος αλλά και για να αντιμετωπιστεί η αδικαιολόγητη επιθετικότητα που δείχνει το γειτονικό κρατίδιο.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετικότητα αυτή, έχει καταλήξει στην απόφαση να θέσει βέτο στην απόφαση του ΝΑΤΟ για την είσοδο του Κράτους των Σκοπίων στη Συμμαχία, ως μια προειδοποιητική κίνηση να μην επιμείνουν στη χρήση και την εκμετάλλευση του ονόματος Μακεδονία.

Θα πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της σε περίπτωση που συνεχίσει η πολιτική ηγεσία του γειτονικού κρατιδίου τις προκλήσεις και να θέσει θέμα ακόμη και για την ένταξη του κρατιδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι ανυποχώρητος στη χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας. Είναι Μακεδόνας και στον θείο του, Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε στοιχίσει πολύ όλη αυτή η ιστορία.

Στο μεταξύ την Παρασκευή έφθασε στην Αθήνα για συζητήσεις, μετά από πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Νίμιτς, ο οποίος, αφού είδε την υπουργό των Εξωτερικών, συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να δοθεί κανένα βάρος στην επίσκεψη αυτή και το περιεχόμενό της, λόγω της ρουκέτας που εκτοξεύθηκε κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι πολλές είναι οι επικρίσεις που δέχεται η υπουργός Εξωτερικών από διπλωμάτες καριέρας, αλλά και από κυβερνητικά στελέχη, για την πρόσκληση αυτή προς τον κ. Νίμιτς.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εκτιμήσεις προσωπικότητας από τον κυβερνητικό χώρο και εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού, ότι η πρόσκληση αυτή ήταν λάθος, με δεδομένο ότι η επίσκεψη δεν είχε προετοιμαστεί σωστά και ο κ. Νίμιτς δεν είχε βολιδοσκοπηθεί για τις προθέσεις του, αλλά και τις απόψεις του σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην εξωτερική μας πολιτική στο ζήτημα των Σκοπίων.

Το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένο ο κ. Νίμιτς να αναχωρήσει για τα Σκόπια και θα αποτελούσε επιτυχία για τη χώρα μας αν δεν υπάρχει κάποια νέα ενδιάμεση πρόταση και τούτο γιατί οι εκτιμήσεις-φόβοι που υπάρχουν είναι ότι αν ο κ. Νίμιτς υποβάλει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας θα είναι χειρότερη από κάθε προηγούμενη.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια δεν είναι αποκομμένες από τις γενικότερες και ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για φωτιά στην περιοχή όπου, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, κτυπούν τα τύμπανα του πολέμου. Με στόχο την αποδυνάμωση της Σερβίας, σύμφωνα με όλα τα σενάρια, θα ακολουθήσει η δημιουργία του κράτους της Βοϊβοντίνας, με ό,τι σημαίνει αυτό.


Σχολιάστε εδώ