Αποκλείονται εκλογές το 2007

• Πράγματι είναι στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία, μέσα από μια στρατηγική «κλειδώματος» της εκλογικής νίκης το 2008.

Κατά τούτο δεν μπλοφάρει. Αν και υπάρχουν και περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και αναλύσεις, δεν μπλοφάρει. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος το «απρόοπτο», το οποίο δυνάμει μπορεί να ακυρώσει αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως μια ανεξέλεγκτη κρίση στην Παιδεία ή ένα νέο, σοβαρότερο, τρομοκρατικό χτύπημα. Κάτι δηλαδή που θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο τουλάχιστον μια ανεξέλεγκτη κρίση στην Παιδεία προς το παρόν φαίνεται να αποκλείεται. Αυτό έδειξαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 της εβδομάδας που πέρασε…

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μας επεσήμανε και μας τόνισε μια πάρα πολύ αξιόπιστη πηγή του κυβερνώντος κόμματος, που γνωρίζει, «διαβάζει» και «μελετά» τον πρωθυπουργό επί χρόνια και είναι σε θέση να ερμηνεύει, κατά τεκμήριο έγκυρα, τις κινήσεις του. Μας επεσήμανε τα παρακάτω αξιοπρόσεχτα:

• Ο Καραμανλής από χαρακτήρα δεν είναι παρορμητικός, είναι αναβλητικός, δεν υποκύπτει σε πιέσεις. Έχει υπομονή, θεωρεί την «ικανότητα» αναμονής χρυσό χαρτί το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.

• Ο Καραμανλής πιστεύει ότι ισχυροποιείται όταν «ενθαρρύνει την μπλόφα για να κρατάει στην τσίτα τους απροσάρμοστους της κυβέρνησης και του κόμματός του»…

• Δεν μιλάει σε κανέναν για τις πραγματικές του προθέσεις, όταν όμως στέλνει δημόσια μηνύματα, τα εννοεί.

• Το εννοεί, όταν λέει ότι θα είναι υποκρισία να επικαλεστεί εθνικό θέμα για να πάει σε πρόωρες εκλογές (όπως αποκάλυψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή).

• Ο προγραμματισμός του «επιβάλλει» την άνεση χρόνου, ώστε να «προσημειώσει» τη σίγουρη νίκη του στις εκλογές του… 2008.

Με βάση τα παραπάνω και επίσης τα όσα ο πρωθυπουργός είπε στη συνεδρίαση του Π.Σ. της Ν.Δ., «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» εκτιμά ότι ο Κώστας Καραμανλής πράγματι δεν σχεδιάζει να κάνει εκλογές τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη, ενώ είναι πιθανό να πάει σε εκλογές ακόμα και στο τέλος της τετραετίας, το 2008.

Προφανώς ο πρωθυπουργός εκτιμά, μάλλον πιστεύει, ότι με εκλογές «απ’ τον Οκτώβρη και βλέπουμε», χωρίς να αποκλείεται και η «έκπληξη» του 2008:

• Θα εισπράξει τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του, φυσικά με ένα σωστό προγραμματισμό μέχρι τότε, αφού θα έχει και τη σχετική άνεση χρόνου.

• Δεν θέλει να παίξει τώρα κορώνα-γράμματα την τύχη του ρισκάροντας να… επιβεβαιωθούν οι περί «δεξιάς παρένθεσης» εκτιμήσεις προ κάμποσων ετών και πάντως πριν από τις εκλογές του 2004…

Εκτιμάμε πως η απλή ανάγνωση της σημερινής πολιτικής συγκυρίας, σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας του πρωθυπουργού, τον οδηγεί στις εξής κινήσεις-ενδιάμεσους σταθμούς:

• Συνέδριο.

• Άρση της επιτήρησης απ’ την ΕΕ.

• Εξαγγελίες τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, οπότε στη συνέχεια ή πάει σε εκλογές ή αιφνιδιάζει κάνοντας ανασχηματισμό και πάει σε εκλογές το ’08.

Ας σημειωθεί πως το συνέδριο προγραμματίζεται σε μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα και με τα όσα έχει πει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε και την άρση της επιτήρησης απ’ την ΕΕ. Οπότε και αυτό θα αξιοποιηθεί συνεδριακά.

…και οι αντίθετες απόψεις…

Επειδή όμως τα πάντα δεν είναι καλοσχεδιασμένες έστω στρατηγικές, υπάρχουν και εκτιμήσεις, προσεγγίσεις, αναλύσεις αντίθετες απ’ αυτές του Κ. Καραμανλή.

Κατ’ αρχάς υπάρχει μια εκτίμηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με την οποία ακόμα και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο Π.Σ. είναι σαν να δημιουργούν κλίμα εκλογών. Μάλιστα μια πιο… προωθημένη εκτίμηση υποστηρίζει ακόμα και ότι ο Καραμανλής σαν να είπε «παιδιά, ξεκινάμε»…

Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη προσέγγιση, μια τόσο μεγάλη εκ των πραγμάτων προεκλογική περίοδος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αδράνειας, έως και απραξίας σε αρκετά υπουργεία, ακόμα κι αν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο, πόσω μάλλον το 2008…

Αλλά εκτός απ’ τις παραπάνω εκτιμήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν και απόψεις σύμφωνα με τις οποίες και άσχετα με αυτά ο Καραμανλής πρέπει να πάει σε εκλογές το αργότερο ως τον Μάη, για να δείξει αποφασιστικότητα και σιγουριά.

Και βέβαια υπάρχει και μια άλλη εκτίμηση, όχι κατ’ ανάγκην… έσχατη, αντίθετα θα τη χαρακτηρίζαμε σοβαρή και πάντως αξιοπρόσεχτη. Σύμφωνα με αυτήν δεν αποκλείεται να συμβεί το θεωρούμενο αυτή τη στιγμή απίθανο και να χάσει η κυβέρνηση τις εκλογές, αν συνεχίσουν και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο διάστημα (αν οι εκλογές γίνουν το 2008) να επιδεικνύουν την αλαζονεία που δείχνουν ήδη ορισμένα -όχι λίγα…- κυβερνητικά στελέχη…


Σχολιάστε εδώ