XΡΗΜΑτιστήριο

Η αναγκαιότητα της διεξαγωγής κοινού συνεδρίου μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, με θέμα την αλληλεπίδραση εποπτικών αρχών και εποπτευόμενων φορέων, καταδεικνύει την ύπαρξη του προβλήματος συνεργασίας.

Οι αλλαγές που ξεκίνησαν το 2005 και συνεχίζονται ακόμα και σήμερα αποδίδουν καρπούς! Η ΑΤΕbank είναι πλέον σε θέση να δρομολογεί νέα δεδομένα και να ακολουθεί τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις. Σε μια από αυτές, την πιο πρόσφατη, απέκτησε τη δυνατότητα συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης!

Οι κονδυλοφόροι του χρηματιστηριακού και δημοσιογραφικού χώρου επιμένουν, καθώς με αμφιβόλου ποιότητας αναλύσεις προσπαθούν να ικανοποιήσουν το αίτημα των αφεντικών τους, οδηγώντας το «retail» στα βαριά χαρτιά.

Ελπίζουμε το υπουργείο Οικονομικών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην υποκύψουν στις παράλογες απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για επαγγελματική πιστοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων από το παράθυρο! «Μαϊμού» προϋπηρεσίες και πάλι στο προσκήνιο για λήψη-διαβίβαση εντολών, επενδυτικές συμβουλές και διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Αφερεγγυότητα προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων! Στη ΝΔ κάνουν ό,τι ακριβώς για το οποίο κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ, μεταφέρουν δηλαδή τις υποχρεώσεις του Δημοσίου στο μακρινό μέλλον, χωρίς να υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώνει σε τόκους πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ενδιάμεσοι ισολογισμοί των υπό εκκαθάριση χρηματοοικονομικών εταιρειών θυμίζουν στους παλαιούς και διδάσκουν στους νέους τα πρόσφατα χρηματιστηριακά «κανόνια»!

Πόσες από τις εισηγμένες εταιρείες που πρωταγωνιστούν στις αποδόσεις έχουν κεφαλαιοποίηση που προμηνύει σενάρια και εγκυμονεί κινδύνους; Πάντως οι περισσότερες εξ αυτών ανήκουν στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση!

Ένα είναι το σίγουρο, ότι κάποια στιγμή πρέπει να διορθώσει, είναι λάθος να ανεβαίνει χωρίς πισωγύρισμα, έτσι δεν είναι; Περί εγχώριας χρηματαγοράς ο λόγος!

Τραπεζικός δανεισμός οποιασδήποτε μορφής ή άντληση χρημάτων μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών; Στο βασικό αυτό ερώτημα καλούνται πλέον να απαντήσουν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και το οικονομικό επιτελείο και οι τράπεζες!

Ούτε το γεφύρι της Άρτας να ήταν, καθώς η αρχική σιγουριά έγινε αόριστος σχεδιασμός! Η αναφορά μας για το κτίριο επί της λεωφόρου Αθηνών, όπου θέλει να μετακομίσει την άνοιξη ο Όμιλος ΕΧΑΕ.

Κι όμως σε πείσμα πολλών, κυρίως μεγάλων, υπάρχουν μη τραπεζικές εισηγμένες, μικρής σχετικά κεφαλαιοποίησης, που διατηρούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ακόμα και μηδενικές.

Καμία έκπληξη στην κατάταξη των ΑΧΕΠΕΥ για τον μήνα Δεκέμβρη, καθώς η εταιρεία που υποτίθεται ότι… έκλεψε τις εντυπώσεις είναι και πάλι τραπεζική. Κατά τ’ άλλα, αυξήθηκε ο συγκεντρωτισμός των δέκα πρώτων χρηματιστηριακών στο δωδεκάμηνο, καθώς το μερίδιό τους στην αγορά διαμορφώνεται πλέον στο 80,3%! Ουδέν σχόλιον!

Παρά το σεμινάριο για το νέο σύστημα ανοιχτών πωλήσεων χωρίς «uptick», πόσα από τα μέλη του ΧΑ μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι τα στελέχη τους είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις επικίνδυνες αυτές αλλαγές;

Στην «πολυδιαφημισμένη» ρύθμιση του φορολογικού νόμου δεν υπάρχουν μόνο διευκολύνσεις αλλά και εξαιρέσεις, καθώς σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και οι οφειλές υπέρ ΟΤΑ. Γιατί παρακαλώ;

Πόσες από τις επικείμενες συγχωνεύσεις-εξαγορές εισηγμένων από μη εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την έξοδο και διαγραφή από το χρηματιστήριο;

Όσον αφορά την κατάταξη των ΑΧΕΠΕΥ στο δωδεκάμηνο του 2006, για σειρά επενδυτικών παραγώγων προϊόντων, ούτε λόγος για «μικρούς», καθώς την πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη κ.λπ. θέσεις κατέχουν και πάλι οι θυγατρικές των τραπεζών.

Φαίνεται ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι εγχώριοι όμιλοι προχωρούσαν στην ίδρυση νέων εταιρειών, καθώς στις μέρες μας επικρατούν οι συγκεντρώσεις και οι συγχωνεύσεις αυτών! Οι μόνοι που κερδίζουν διαχρονικά είναι οι κάθε λογής μεσάζοντες.

Κύριοι Αλογοσκούφη, Πιλάβιε και Καπράλο, εσείς που «αγωνιάτε» για τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών, μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν η μέριμνά σας για όλους αυτούς που έχασαν τα χρήματά τους στις εταιρείες «φαντάσματα»; Στις πρώην εισηγμένες επιχειρήσεις που αποσύρθηκαν μέσα σε μια νύχτα από το ταμπλό της Σοφοκλέους αναφερόμαστε. Και μη μας πείτε ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η εκκολαπτόμενη αγορά των μικρών, γιατί θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα. Τώρα όσον αφορά την επαναλαμβανόμενη θέση σας περί επιστροφής των «συνειδητοποιημένων» και μόνο ιδιωτών επενδυτών, ό,τι και να πούμε είναι περιττό.


Σχολιάστε εδώ