5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας!

• Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το άρθρο 16, το οποίο έχει γίνει εστία εσωκομματικής αντιπαράθεσης και μάλιστα οξείας. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα.

• Αρχίζουν οι διαδικασίες για το προγραμματικό συνέδριο, του οποίου ωστόσο ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής δεν έχει ανακοινωθεί απ’ τον Γιώργο, αν και αρχικά ο ίδιος είχε μιλήσει για το Μάρτη…

• Μπαίνει στην τελική ευθεία η σύνταξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και του συνεδρίου.

• Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, παρά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν. Άλλωστε αυτή την προεκλογική ετοιμότητα την έχει ανάγκη ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση για το κόμμα του.

Στα πλαίσια λοιπόν των ενέσεων αισιοδοξίας η Χαρ. Τρικούπη έχει ξεκινήσει διαρροές ότι οι «δικές της» δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υπέρ της ΝΔ διαφορά έχει μειωθεί στα όρια της μίας μονάδας, χωρίς φυσικά να δίνει στοιχεία ούτε για το ποια εταιρεία κάνει τέτοιες έρευνες ούτε πότε τις έκανε.

Γεγονός είναι πως, ανεξάρτητα απ’ το τι πραγματικά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Γιώργος θα συνεχίσει και από Δευτέρα στη στρατηγική της οξύτατης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ακόμα και της πόλωσης. Σε όλα τα επίπεδα.

Απ’ την άλλη φαίνεται ότι τουλάχιστον σε περιοχές με έντονο λαϊκό στοιχείο, με προβλήματα φτώχειας και ανέχειας, εκφράζεται πράγματι δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε έρευνα που παρήγγειλε ιδιώτης και πραγματοποίησε στη Β΄ Αθήνας η εταιρεία ALCO φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 5 μονάδες διαφορά, ενώ στις εκλογές του 2004 προηγούνταν με 1 μονάδα η ΝΔ. Επίσης το ισοζύγιο των διαρροών είναι 1 προς 3 υπέρ του ΠΑΣΟΚ, από 1 προς 2 που ήταν πριν από λίγους μήνες.

Σχετικά με στελέχη των δύο κομμάτων σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια και μια και βρισκόμαστε σε… μακρά έστω προεκλογική περίοδο, δεν υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις. Απ’ τη ΝΔ εμφανίζεται πολύ ανεβασμένος ο Β. Πολύδωρας, ενώ απ’ το ΠΑΣΟΚ πάει πολύ καλά ο Α. Λοβέρδος.

Σε ό,τι αφορά τώρα την προετοιμασία για το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι σχεδόν έτοιμο και ότι αυτό που απομένει είναι να του γίνει επεξεργασία συντακτική και ύφους.

Αποχώρηση για το άρθρο 16;

Σχετικά με το άρθρο 16, καταβάλλονται προσπάθειες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πειστεί ο Γιώργος για να κάνει κάτι, ώστε να μη φανεί ότι ακολουθεί την κυβέρνηση στη θέση υπέρ της αναθεώρησης.

Αν αυτό δεν γίνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμείνει να ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση υπέρ της αναθεώρησης, αυτό θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, όπως πιστεύουν αυτά τα στελέχη. Πολύ περισσότερο, αν οι κινητοποιήσεις κατά της αναθεώρησης λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας και μάλιστα και με τη συμμετοχή και μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που ήδη γίνεται. Τη Δευτέρα στο Περιστέρι και την Τρίτη στο Ηράκλειο η «Πρωτοβουλία μελών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16» πραγματοποιεί εκδηλώσεις με ομιλητές τους Αν. Πεπονή, Γ. Κασιμάτη, Σπ. Παπασπύρο.

Έχει λοιπόν κατατεθεί η πρόταση να κάνει ο Γιώργος την εξής «ντρίπλα»:

• Να δηλώσει ότι συμφωνεί μεν με την αναθεώρηση του άρθρου, αλλά επειδή δεν θέλει να αφήσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να το αναθεωρήσει κατά το δοκούν και να φέρει εκτελεστικό νόμο επίσης κατά το δοκούν, αποχωρεί απ’ την ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο, ώστε στην επόμενη, αναθεωρητική, Βουλή, να απαιτούνται 180 και όχι 150 ψήφοι για να περάσει η αναθεώρηση του «16».

Πρόκειται ουσιαστικά για τη θέση που έχουν καταθέσει ευθύς εξαρχής οι Β. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος. Μια θέση που ξεμπλοκάρει τον Γιώργο απ’ την «αιχμαλωσία» του άρθρου 16 και του προσφέρει αξιοπρεπή οδό διαφυγής και εξόδου απ’ την οξεία κρίση στην οποία έχει περιπέσει το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας αυτού του θέματος.

Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεχθεί αυτές τις εισηγήσεις, θα φανεί ότι σέρνεται πίσω απ’ τη θέση Βενιζέλου, την οποία μέχρι σήμερα έχει απορρίψει. Και αυτό θα φανεί ως ήττα του εσωκομματική έναντι του δελφίνου με τον οποίο ήρθε σε σοβαρότατη κόντρα μετά τις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, είναι μια αξιοπρεπής οδός διαφυγής…


Σχολιάστε εδώ