…403 νοικοκυριά αποχώρησαν από τους «μετρητές» της AGB!

Δηλαδή έφυγαν οι άνθρωποι που καθόρισαν τουλάχιστον το 30% της τηλεθέασης! Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων τα τελευταία χρόνια, καθώς ο προηγούμενος μέγιστος αριθμός αποχωρήσεων ήταν (το διάστημα Σεπτέμβριος 2004-Αύγουστος 2005) 355 νοικοκυριά.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως το επίμαχο διάστημα από τα τέλη Μαρτίου, οπότε ανακοινώθηκε η εισαγγελική παρέμβαση εις βάρος της εταιρείας, ως τον Απρίλιο υπήρξαν 105 αποσύρσεις νοικοκυριών, 52 τον Μάρτιο του 2006 και 53 τον Απρίλιο του 2006. Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το «Π», με βάση την έρευνα των ελεγκτών, την περίοδο Σεπτέμβριος 2005-Αύγουστος 2006 29 νοικοκυριά έφυγαν από το δείγμα λόγω της αρνητικής δημοσιότητας και 8 εξαιτίας της διαρροής του απορρήτου. Παρά όμως τη μεγάλη αντικατάσταση του δείγματος δεν υπάρχει, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καμία αλλαγή.

Το «Π» σήμερα παρουσιάζει τους πίνακες από τη σχετική έκθεση των τριών ελεγκτών, Σωτήρη Καρπαθόπουλου, Κούλας Γιατζιτζόγλου και Αντώνη Σπινάκη, για την αντικατάσταση του δείγματος. Η έκθεση συνοδεύεται από πολλούς πίνακες που δεν είναι δυνατόν να δημοσιευτούν. Οι τρεις ελεγκτές καταλήγουν στα εξής:

«• Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν, παρατηρείται ότι οι διαφορές του συνολικού δείγματος από το “σταθερό” του τμήμα, τόσο για τον μέσο χρόνο τηλεθέασης όσο και για τα μερίδια των σταθμών, είναι σε κάθε περίπτωση στα πλαίσια του αντίστοιχου στατιστικού σφάλματος, παρουσιάζουν δε εναλλασσόμενα πρόσημα.

Συμπέρασμα:

• Οι διαφορές στην τηλεθέαση του συνολικού δείγματος και του “σταθερού τμήματος” είναι στατιστικά μηδενικές.

• Δεν παρουσιάζονται στατιστικές αποκλίσεις προς κάποια κατεύθυνση» αποκλίσεις προς κάποια κατεύθυνση».

Στη συνέχεια παραθέτουμε δύο από τους πίνακες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιγράφεται ο ρυθμός αποχώρησης των νοικοκυριών και οι λόγοι.

Από τον πίνακα 1 προκύπτει πως ο ρυθμός φυγής των νοικοκυριών από την έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Εισαγγελέα αυξάνεται, από 30 που ήταν τον Φεβρουάριο του 2006 σε 52 τον Απρίλιο και 53 τον Μάιο, ενώ και τους δύο επόμενους μήνες εξακολουθεί να αποσύρεται μεγάλος αριθμός νοικοκυριών (41 και 40). Τελικά υπάρχουν 46 λιγότερα νοικοκυριά στη μέτρηση, καθώς έφυγαν 403 και ήρθαν 357 νέα.

Από τον πίνακα 2 προκύπτει πως το 51,4% των αποχωρησάντων έφυγε με δική του απόφαση, το 31,5% με απόφαση της AGB και το 17,1% για τεχνικούς λόγους. Εκτός από εκείνους που έφυγαν με δική τους θέληση λόγω της αρνητικής δημοσιότητας (29 νοικοκυριά) και τους 8 για διαρροή απορρήτου με απόφαση της AGB, άλλοι 74 έφυγαν επειδή… «βαρέθηκαν» και άλλοι 60 «αρνήθηκαν να τοποθετήσουν μετρητή σε νέα συσκευή».

Είναι προφανές πως οι αναφορές των ελεγκτών τουλάχιστον στην έκθεσή τους είναι λίγο ασαφείς.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί η κατηγορία «μετά από πολλά χρόνια» των αποχωρησάντων με απόφαση της AGB, που καταγράφουν οι ελεγκτές, ενώ προηγουμένως σε εκείνους που έφυγαν με δική τους απόφαση δίνεται τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα (1-4 ετών).


Σχολιάστε εδώ