30 βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το άρθρο 16!

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχονται σε αυτήν τη μάχη ανυποχώρητοι. Τα παίζουν όλα για όλα. Κυριολεκτικά δίνουν τα ρέστα τους. Αντιλαμβάνονται πως αν τα πράγματα οδηγηθούν σε εκλογές, αυτό το θέμα, το θέμα της Παιδείας συνολικότερα, θα είναι το βασικότερο της μετωπικής αυτής αντιπαράθεσης. Διότι όλα παραπέμπουν στο ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα εξελιχθούν σε μια οξύτατη μετωπική αντιπαράθεση.

Το περίεργο βέβαια είναι πως μιλάμε για ένα ζήτημα επί του οποίου συμφωνούν ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου. Με ορατό κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί τελικά βαθύτατα διχασμένο και αρκετοί βουλευτές του, σίγουρα 10, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν στους 30, να καταψηφίσουν την επίσημη θέση του Γιώργου, με σοβαρότατες συνέπειες και για την προεκλογική πορεία και συνοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά και παρά τη συμφωνία τους επί του θέματος, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν εκπονήσει ειδική στρατηγική «μάχης», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πρόσφατα σε στενούς του συνεργάτες, με τους οποίους συζήτησε εκτενώς το όλο ζήτημα, ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί γι’ αυτόν θέμα στρατηγικής σημασίας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για… την πορεία προς τις εκλογές και τόνισε πως «θα το περάσω οπωσδήποτε»!

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι όποιες κινητοποιήσεις γίνουν τελικά θα εκτονωθούν, αφού και η πλειοψηφία του λαού, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης.

Αλλά ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο πρωθυπουργός στο θέμα αυτό είναι και το γεγονός ότι,
σύμφωνα με πληροφορίες μας, εισηγητής εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση για το άρθρο 16 θα είναι ο Πρ. Παυλόπουλος.

Επίσης και προκειμένου να δείξει προς πάσα κατεύθυνση την αποφασιστικότητά του, τον Μάρτη η υπουργός Παιδείας θα καταθέσει και το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με στόχο να ψηφιστεί αμέσως. Θέλει δηλαδή να δείξει ότι παρά τις αντιδράσεις θα περάσει οπωσδήποτε τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες.

Κίνδυνος διχασμού στο ΠΑΣΟΚ!

Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου απ’ τη μεριά του τα παίζει όλα για όλα. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα δεχόταν την πρόταση Βενιζέλου – Λοβέρδου και άλλων στελεχών του κόμματός του και θα προχωρούσε σε αποχώρηση κατά την ψηφοφορία για το άρθρο 16, με τη δήλωση ότι θέλει να απαιτούνται απ’ την επόμενη Βουλή 180 και όχι 150 ψήφοι για να περάσει η αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου, τελικά εμφανίζεται ανυποχώρητος κι αυτός.

Θα μείνει και θα ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του «16» με το εξής επιχείρημα:
· Εγώ προτείνω ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Παιδεία, απ’ το Δημοτικό μέχρι τα ΑΕΙ, το οποίο θα θέσω υπόψη του λαού στις εκλογές. Και επειδή πιστεύω ότι θα κερδίσω τις εκλογές, εγώ θα εφαρμόσω την αναθεώρηση του άρθρου 16, οπότε θα με διευκολύνει γιατί εγώ τελικά θα χρειάζομαι στην επόμενη Βουλή 150 και όχι 180 ψήφους!

Πέραν του ότι θα θέλει να δείξει με μια τέτοια τοποθέτηση πως πιστεύει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ουσιαστικά πετά και το γάντι στις εσωκομματικές αντιδράσεις και κυρίως στον Βενιζέλο. Γι’ αυτό λέμε ότι παίζει τα ρέστα του. Και ρισκάρει πολλά.

Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι και το γεγονός ότι τελικά όρισε για το θέμα αυτό εισηγητή του ΠΑΣΟΚ τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει ταχθεί φανατικά υπέρ της αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου.

Πάντως έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής, μετά από βολιδοσκόπηση που έγινε, τουλάχιστον 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του Γιώργου για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ άλλες έγκυρες πληροφορίες μιλάνε για 30 βουλευτές που τελικά θα κρατήσουν αυτήν τη στάση.

Κάτι τέτοιο θα εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ βαθύτατα διχασμένο. Και θα έχει σημαντικές παρενέργειες στην πορεία προς τις εκλογές.

Άλλωστε ακόμα και στελέχη που συμφωνούν με τη θέση του Γιώργου επισημαίνουν ότι:

= Δεν πρέπει να μπούμε στο ίδιο σακί με τη ΝΔ.

= Αν δε θέσουμε τουλάχιστον όρους, θα πάμε… σούμπιτοι.

= Θα δημιουργηθεί τελικά τεράστιο παραταξιακό πρόβλημα.
= Θα είμαστε χαμένοι, όποια και αν είναι η κατάληξη του θέματος αυτού. Αν μεν περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 σχετικά «αναίμακτα», αυτό θα θεωρηθεί κέρδος του Καραμανλή. Αν υπό το βάρος των κινητοποιήσεων δεν περάσει, θα θεωρηθεί νίκη της Αριστεράς, που σηκώνει το βάρος των αντιδράσεων!

Δηλαδή… μονά-ζυγά μάλλον χαμένος θα είναι ο Γιώργος, όπως εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ας σημειώσουμε δε ότι μεταξύ των αντιδρώντων, μεταξύ αυτών που την Τετάρτη θα συγκεντρωθούν και θα «πολιορκήσουν» τη Βουλή, πρωταγωνιστεί η «Πρωτοβουλία μελών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16». Μάλιστα η Πρωτοβουλία οργανώνει σχετική συγκέντρωση τη Δευτέρα στο Περιστέρι, χώρο βαθύτατα σημειολογικό για το ΠΑΣΟΚ, με ομιλητές μάλιστα τους Αν. Πεπονή, Γ. Κασιμάτη, Σπ. Παπασπύρο. Ενώ την επομένη, επέτειο της δολοφονίας Τεμπονέρα, ανάλογη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ήδη δηλαδή ο διχασμός στο ΠΑΣΟΚ είναι ορατός. Και έπεται συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ