Στο σκαμνί ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ «Παν-Παν»!

Η δίκη γίνεται για την περίφημη συμπληρωματική σύμβαση στη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη μεταξύ του τότε προέδρου και των δυο άλλων κατηγορουμένων λίγο πριν αποχωρήσει ο Π. Παναγιώτου από την προεδρία της ΕΡΤ ΑΕ, με την οποία στελέχη της κρατικής τηλεόρασης, από γενικούς διευθυντές έως και διευθυντές, αλλά και ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ ελάμβαναν πρόσθετη αποζημίωση 3 ή 6 μισθών ή έως και ενός έτους, εάν αποχωρούσαν πριν από τη λήξη της θητείας τους. Η υπογραφή της συμπληρωματικής αυτής σύμβασης, στις 25 Φεβρουαρίου 2002, είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και το θέμα που αποκαλύφθηκε από το «Π» είχε φθάσει ως και τη Βουλή.

Όπως αναφέρει και το κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα που ανέλαβε την υπόθεση, πρόκειται για «αυθαίρετη» συμφωνία με τον «μανδύα» της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία ήταν πολύ «επιζήμια για τα συμφέροντα της ΕΡΤ», τα οποία διαχειριζόταν ο πρόεδρος της εταιρείας. Οι Π. Παναγιώτου, Γ. Μπουγάς και Ζ. Λαναρά κατηγορούνται, ο μεν πρώτος για απιστία και ηθική αυτουργία, οι δε άλλοι δύο για άμεση συνέργια σε αυτήν. Στην κατηγορία σημειώνεται ότι η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη χωρίς να υπάρχει εξουσιοδότηση από το ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ καθώς η υπ’ αριθμόν 540/28/6/2001 εξουσιοδότηση που επικαλείται ο κ. Παναγιώτου τού παρείχε μόνο την εξουσία για την «κατάρτιση νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας». Η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση της 30/7/2001, που επίσης επικαλείται, αφορούσε την επίλυση ασφάλισης του προσωπικού ή επιχορήγησης της ΠΟΣΠΕΡΤ ως συνδικαλιστικής οργάνωσης. Επιπλέον εχορηγείτο δικαίωμα αποζημίωσης σε στελέχη της ΕΡΤ που δεν ήταν υπάλληλοι της εταιρείας, ενώ ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ, στους οποίους επίσης όριζε αποζημίωση η εν λόγω συμπληρωματική σύμβαση, δεν ήταν κατ’ ανάγκην στελέχη της ΕΡΤ ΑΕ.

Ο εισαγγελέας καταγράφει τη «ζημία» που υπέστη η ΕΡΤ από αυτήν τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι ο μεν πρώτος κατηγορούμενος Π. Παναγιώτου «εν γνώσει ότι η πράξη του αυτή ήταν πολύ επιζήμια για τα συμφέροντα της ΕΡΤ ΑΕ που διαχειριζόταν και δη όχι μόνο διά παράνομης ωφέλειας του ιδίου, αποχωρούντος μετά εικοσαήμερου, δυναμένου να αξιώσει πρόσθετη αποζημίωση» 80 εκατομμυρίων δραχμών. Επίσης οι Γ. Μπουγάς και Ζ. Λαναρά αξίωσαν αποζημίωση 17 εκατομμυρίων έκαστος. Αλλά και ο κάθε φορά μετά από αυτούς αποχωρών από την ΕΡΤ ΑΕ λάμβανε αποζημίωση όπως οι Ε. Ευστρατιάδης και Β. Θωμόπουλος, που έλαβαν πρόσθετη αποζημίωση 29.500 και 39.800 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ο «εκάστοτε αποχωρών από την ΠΟΣΠΕΡΤ πρόεδρος και γενικός γραμματέας μπορούσαν να εισπράξουν από την ΕΡΤ ικανά χρηματικά ποσά ή εν πάση περιπτώσει να εμπλέξουν αυτή με αγωγές τους σε μακροχρόνιους αγώνες».


Σχολιάστε εδώ