Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Βέβαια πιθανολογώ πως οι περισσότεροι μάλλον είχατε να διευθετήσετε κάποια προηγούμενα με τη… γαλοπούλα και τα συμπαρομαρτούντα του γιορτινού τραπεζιού παρά να ασχοληθείτε με Δείκτες και Κλάδους την Τρίτη, αλλά θυμηθείτε πως την ώρα που εμείς περί άλλα τυρβάζουμε, μερικοί – μερικοί κάνουν δουλειές με φούντες.
Ήτοι στέλνουν τον Δείκτη χαλαρά πάνω από τις 4.430 μονάδες, κονιορτοποιούν «ταβάνια» και «συστάσεις» για πολλά από τα χαρτιά τα οποία για διάφορους λόγους «δεν πήγαν» στα τέλη του 2006 και τελικά βιάζονται -ίσως- να επιβεβαιώσουν εκθέσεις και προβλέψεις για ενθουσιώδες ξεκίνημα και ανάλογη συνέχεια (;)
Σίγουρα υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη χρονιά που ξεκίνησε φουριόζα. Κυρίως γιατί το τελείωμα της περυσινής χρονιάς ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό, δευτερευόντως δε γιατί η κινητικότητα σε επίπεδο επιχειρηματικών προωτοβουλιών είναι τέτοια που να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Το ερώτημα όμως είναι ένα κι ας μου επιτραπεί -για άλλη μια φορά- να παίξω τον Δικηγόρο του Διαβόλου: Μήπως κάποιοι μας προσφέρουν – ξανά (!) – «τυράκια»;
Αν πιστέψουμε τις τελευταίες αναλύσεις – προβλέψεις των επαγγελματιών της αγοράς τα πράγματα είναι, ή τουλάχιστον εμφανίζονται, θετικά. Πολλοί μίλησαν κι έγραψαν για Δείκτη 4.700 και 5.000 μονάδων, περισσότεροι μίλησαν για αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών κι ακόμα και η Αγορά Παραγώγων δίνει ήδη premium σε 20άρη και 40άρη. Προσθέστε σε όλα αυτά τη… παράδοση και τη στατιστική των τελευταίων ετών που λένε πως οι δυο πρώτοι μήνες του έτους είναι αυτοί που στην ουσία «δίνουν» τα κέρδη όλης της χρονιάς, βάλτε στην εξίσωση και το «φαινόμενο του Ιανουαρίου» (ήτοι την ορμή με την οποία ριχνόμαστε όλοι στη… μάχη κάθε αρχή του έτους και φυσικά στέλνουμε στα ύψη Δείκτες και αποδόσεις) και έτσι θα έχετε μια σφαιρική εικόνα του τι περιμένουμε τις προσεχείς εβδομάδες από τη Σοφοκλέους.
Επιπρόσθετα διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες ειδήσεις που θέλουν -ειδικά φέτος- τα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται ήδη σε μια πλειάδα ελληνικών μετοχών, προφανώς προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις σε βάθος χρόνου, κάτι που από μόνο του φαίνεται πως είναι αρκετά σημαντικό, ώστε να «πείσει» πολλούς να επαναδραστηριοποιηθούν.
Μακάρι λοιπόν όντως να επαναδραστηριοποιηθούν φέτος πολλοί από εκείνους που εξακολουθούν να δυσπιστούν απέναντι στα τεκταινόμενα στο ΧΑΑ. Αρκεί να μη θεωρήσουν πως σε μια χρονιά θα σβήσουν την όποια «χασούρα» των περασμένων ετών ή να μην πέσουν στην παγίδα της στείρας λογικής «θα βγάλω τα σπασμένα και θα την κοπανήσω». Με τα όποια στραβά κι ανάποδά της η Σοφοκλέους παραμένει τόπος και ευκαιρία επένδυσης με σαφώς σημαντικό ρίσκο, αλλά παράλληλα με δυνάμει αποδόσεις μακράν καλύτερες του όποιου άλλου επενδυτικού εργαλείου μπορεί να βρει ο μέσος ιδιώτης στην ελεύθερη αγορά. Κι ως τέτοιο εργαλείο πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Διαφορετικά υπάρχει και το Τζόκερ ή το Πάμε Στοίχημα.
Άντε, και καλή μας χρονιά…
ΥΓ 1: Το νέο στοίχημα της διοίκησης της αγοράς μας είναι να πετύχουν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύουν ήδη από 1ης του έτους. Ο λόγος για την απελευθέρωση των ανοικτών πωλήσεων, την εφαρμογή του διμερούς δανεισμού τίτλων, αλλά κυρίως -λέμε εμείς τώρα- για την εισαγωγή ενός επιπλέον ορίου διακύμανσης για τους τίτλους του FTSE/ASE-20 (αν δεν γνωρίζετε, εφεξής όταν η τιμή ενός τίτλου αγγίζει το +/- 10% θα σταματά για 15 λεπτά η διαπραγμάτευσή του. Αν συνεχίσει μετά η άνοδος θα υπάρχει νέα «στάση» στο +/- 20% κι έπειτα θα ισχύει ελεύθερη διακύμανση). Η πράξη βέβαια θα μας λύσει όλες τις απορίες, αλλά εκείνη η άτιμη η ελεύθερη διακύμανση είναι που δεν με αφήνει ν΄αγιάσω…
ΥΓ 2: Ένας είναι ο μεγάλος φόβος πολλών στελεχών της αγοράς. Μήπως δούμε ξαφνικά φέτος… πλημμυρίδα «εθελούσιας εξόδου» εισηγμένων εταιρειών από το ΧΑΑ. Ήδη «μετράμε» τα Regency (πρώην Ηyatt), που βγαίνουν λόγω συγχώνευσης με τη μη εισηγμένη εταιρεία Dionysos ΑΕ. Ακολούθησε και η Notos Com, που ανακοίνωσε πως ξεκινά διαδικασία απορρόφησής της από τη μη εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Τραμουντάνα. Και κάποιοι που είτε ξέρουν είτε διαισθάνονται λένε πως ο δρόμος άνοιξε και για αρκετούς άλλους…
Π. Γ.