ΡΙΧΝΕΙ ΖΑΡΙΑ ανασχηματισμού

Bέβαια αυτή η διοχετευόμενη περί πρόωρων εκλογών φιλολογία δεν είναι αποκλειστικά έργο κυβερνητικών στελεχών. Τροφοδοτείται και από κύκλους και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, για άλλους, δικούς τους λόγους. Αυτό το εκλογικό παιχνίδι βοηθά στη συσπείρωση και του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό το έχει ο Γιώργος ανάγκη τούτη την περίοδο και στην πορεία προς το κομματικό συνέδριο.

Ωστόσο, το θέαμα συγκεκριμένων υπουργών, οι οποίοι την τελευταία περίοδο, ακόμα και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δημοσίως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επανέφεραν στο προσκήνιο τις πρόωρες εκλογές, ντε φάκτο ακύρωνε την τακτική Καραμανλή, ο οποίος έχει ζητήσει να σταματήσει η εκλογολογία που περνά σε δεύτερο πλάνο τις όποιες κυβερνητικές δραστηριότητες. Πολύ περισσότερο που ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητα για το επόμενο τρίμηνο την προώθηση του κυβερνητικού έργου, από τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι την κατάθεση και ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων υπουργείων. Με χρονικό ορίζοντα τον Απρίλη έχει ζητήσει την υλοποίηση βασικών κυβερνητικών επιλογών.

Αυτός ο χρονικός ορίζοντας, του Απρίλη, που δημοσιοποιήθηκε και από έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Κ. Καραμανλή, τον Δημήτρη Σιούφα, μετά τη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες, επιβεβαιώνει και την εξής πληροφορία, προερχόμενη από εγκυρότατη κυβερνητική πηγή:

– Ότι ο Καραμανλής έχει τονίσει στους επιτελείς του, ακόμα και σε αυτούς οι οποίοι τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών ακόμα και την άνοιξη, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές πριν από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη και εν πάση περιπτώσει «ελάτε τον Απρίλη να ξανασυζητήσουμε αυτό το θέμα».

Όπερ σημαίνει ότι τον προσεχή Απρίλη και μόνο θα ξανασυζητήσει ο πρωθυπουργός σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, παραμένοντας πάντως μέχρι τότε σταθερά στην άποψη ότι δεν πάει σε εκλογές πριν από το φθινόπωρο. Επαναλαμβάνουμε και υπογραμμίζουμε ότι αυτή ήταν η σαφής πρωθυπουργική θέση στις συναντήσεις που είχε ο Κ. Καραμανλής με τους υπουργούς-συνεργάτες του, ακόμα και με όσους πρότειναν πρόωρες εκλογές. Μεταξύ αυτών πάντως δεν περιλαμβάνονται οι Παυλόπουλος – Σιούφας, οι οποίοι σταθερά υποστηρίζουν τη θέση ότι εκλογές «από φθινόπωρο και βλέπουμε»…

Χαρακτηριστικό δε των προθέσεων του Κ. Καραμανλή περί των πρόωρων εκλογών είναι και αυτό που, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, τόνισε σε κορυφαίο υπουργό, με τον οποίο πρόσφατα συζήτησε το θέμα:

– Και δεν μου λες, για ποιο λόγο να ζητήσω εκλογές; Τι θα επικαλεστώ; Το… κλασικό «εθνικά θέματα»; Δηλαδή να κοροϊδέψω τον κόσμο;

Το ίδιο κατηγορηματικός είναι ο πρωθυπουργός και στη θέση ότι δεν πρέπει να μπει και δεν θα μπει ζήτημα εκλογικού νόμου. Και αυτό που τόνισε στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον Μ. Κοττάκη, ότι δεν παίζει με τους θεσμούς, αναφερόμενος ακριβώς σε αυτό το θέμα, πράγματι το εννοεί. Το ζήτημα είναι ότι ακριβώς με αυτή τη θέση του Καραμανλή μπορεί κάποιος αβίαστα να ισχυριστεί ότι αντιθέτως, παίζουν με τους θεσμούς άλλοι υπουργοί (όπως ο Β. Μεϊμαράκης), οι οποίοι βάζουν και ξαναβάζουν το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου…

Πλην… απροόπτου

Φυσικά η προαναφερθείσα θέση του Καραμανλή σχετικά με τις πρόωρες εκλογές, την οποία, επαναλαμβάνουμε, ο πρωθυπουργός θέλει πάση θυσία να περάσει και στα κυβερνητικά στελέχη για να μην παραλύσει το κυβερνητικό έργο, αλλά και επειδή αντιλαμβάνεται καλά ότι η παρατεταμένη εκλογολογία «ξοδεύει» το κεφάλαιο της πολιτικής και προσωπικής υπεροχής που σήμερα διαθέτει, ισχύει υπό τον όρο που περιέγραψε από την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ»:

– Ότι δηλαδή οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν θα καταστούν ανεξέλεγκτες.

Γιατί στην περίπτωση που συμβεί το για την κυβέρνηση απευκταίο και οι κινητοποιήσεις πάρουν τη μορφή ανεξέλεγκτης χιονοστιβάδας, τότε εκ των πραγμάτων το ζήτημα θα επανεξεταστεί. Και δεν αποκλείεται να δούμε το… παγκόσμιο παράδοξο να προκαλούνται πρόωρες εκλογές για ένα θέμα επί του οποίου συμφωνούν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον ο αρχηγός της!

Ειλικρινής μεν ο Καραμανλής, αλλά…

Και ο μεν Κώστας Καραμανλής, όπως εγκύρως γνωρίζουμε, είναι απολύτως ειλικρινής όταν λέει και συστήνει στους συνεργάτες του τα προαναφερθέντα, τα οποία επανέλαβε και στη συνέντευξή του στον Μ. Κοττάκη. Αυτή πράγματι είναι η στρατηγική του, αυτός είναι ο σχεδιασμός του.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να αγνοηθεί το γεγονός πως, είτε με ευθύνη μελών της κυβέρνησης είτε με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει αποκτήσει μια δυναμική η οποία στην πράξη εν πολλοίς ακυρώνει τη στρατηγική αυτή και εμφανίζει τον πρωθυπουργό να «παλαντζάρει» μεταξύ δημόσιων δεσμεύσεων και μικροκομματικών υπολογισμών. Αυτό και ο Καραμανλής το αντιλαμβάνεται και ορισμένοι συνεργάτες του το έχουν επισημάνει. Και αυτό ενέχει, επαναλαμβάνουμε, τον κίνδυνο να «ξοδέψει» άκαιρα το πολιτικό πλεονέκτημα και την προσωπική του υπεροχή. Να παραλύσει την κυβερνητική μηχανή. Να εντείνει τα έτσι κι αλλιώς άφθονα φαινόμενα ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων και εσωκομματικών μαχαιρωμάτων. Να οξύνει ίντριγκες και καβγάδες μεταξύ υπουργών. Ενέχει τον κίνδυνο εν τέλει της μείωσης της υπέρ της κυβέρνησης και του Καραμανλή διαφοράς στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Η έξοδος από αυτό το τούνελ της ακατάσχετης εκλογολογίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολύ περισσότερο μάλιστα που καλλιεργείται και αβαντάρεται και από τα ΜΜΕ, τα οποία για δικούς τους λόγους αναπαράγουν εύκολα και ανεύθυνα σχετικά σενάρια.

Επίσης και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να συντηρεί το σχετικό κλίμα για λόγους εσωκομματικής συσπείρωσης. Οπότε…

Οπότε δεν επαρκούν ούτε οι δημόσιες παρεμβάσεις του Καραμανλή…

…εισηγήσεις για ανασχηματισμό

Και ως αντίδοτο στη συνέχιση αυτού του επικίνδυνου κλίματος έχουν γίνει εισηγήσεις για ανασχηματισμό. Εδώ και καιρό.

Ένα σενάριο το οποίο συζητείται και για τα υπέρ και για τα κατά που συνεπάγεται. Πάντως όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ένας ανασχηματισμός θα τερμάτιζε αυτομάτως όλα τα περί πρόωρων εκλογών σενάρια. Επιπλέον, θα έδινε στίγμα ανανέωσης, ιδιαίτερα στον βαθμό που θα έμπαιναν στην κυβέρνηση πρόσωπα της νέας (πολιτικής) γενιάς, σαν τον Αντώνη Μπέζα για παράδειγμα, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος. Και κάποιες διορθωτικές κινήσεις θα τερμάτιζαν ενδεχομένως ορισμένες ενδοκυβερνητικές δυσλειτουργείες.

Ο αντίλογος βεβαίως είναι ότι στον βαθμό που τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν γίνεται να αλλάξουν, αυτομάτως ο Καραμανλής θα περιοριστεί κυρίως σε ανασχηματισμό υφυπουργών, ο οποίος θα δημιουργήσει διάφορα προβλήματα χωρίς να αλλάξει επί της ουσίας την κυβερνητική εικόνα.


Σχολιάστε εδώ