Πιέσεις να κλείσουν τα ψηφοδέλτια!

Πάντως για την ώρα η προσοχή του Γιώργου Παπανδρέου επικεντρώνεται στη σύνταξη του πλαισίου Προγραμματικών Θέσεων (στο περιεχόμενο του οποίου είχε αναφερθεί αναλυτικά το «Π» πριν από δύο εβδομάδες). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αύριο ή το πολύ την Τρίτη θα παραλάβει στα χέρια του, τον βασικό σκελετό του κειμένου, στο οποίο θα βάλει ο ίδιος τις τελικές “πινελιές” και, με βάση το χρονοδιάγραμμα, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο, να τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες και να πάει στο προγραμματικό συνέδριο, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Σε ό,τι αφορά το κόμμα, η πλειοψηφία των στελεχών θεωρεί ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος» στην επιχείρηση ανασυγκρότησης του γηρασμένου και κουρασμένου κομματικού μηχανισμού. Έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί πλέον να γίνει «εκ του μηδενός», ωστόσο ζητούν να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του κόμματος στην περιφέρεια με το στήσιμο «δικτύων». Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν έναν οργανωτικό μαραθώνιο διαδικασιών για το επόμενο τετράμηνο, με περιφερειακές συνελεύσεις, ημερίδες και περιοδείες, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλα τα κορυφαία στελέχη και φυσικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κορωνίδα αυτών των διεργασιών θα είναι το προγραμματικό συνέδριο.
Στο μεταξύ ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει παραδεχθεί και πρόσφατα σε συνομιλίες του με συνεργάτες του ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν γίνει κτήμα της κοινωνίας. «Κατεβαίνω στον δρόμο και λέω στον κόσμο ότι για το τάδε θέμα έχουμε αυτή τη θέση και την έχουμε πει δημοσίως και μου απαντούν ότι δεν το ξέρουν», έλεγε πρόσφατα σε στενούς του συνεργάτες εμφανώς προβληματισμένος.
Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου έθετε παράλληλα και ένα ακόμη θέμα, αυτό των ΜΜΕ και της μεταχείρισης που επιφυλάσσουν στις δράσεις του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας να έχει κατανοήσει πλέον πλήρως τον τρόπο που παίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι στα ηλεκτρονικά κυρίως μέσα ενημέρωσης. «Επειδή οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα δεν πρόκειται να παίξουν κάτι από τις θέσεις και τις προτάσεις μας, πρέπει να κατέβουμε στον λαό, να του μιλήσουμε, να τον πείσουμε», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας την πλήρη ενεργοποίηση όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Όμως προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα προηγούμενα είναι το «ποιοι» θα φέρουν εις πέρας τις εντολές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και πολλά στελέχη του επιτελείου του κ. Παπανδρέου εισηγούνται να ανακοινωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους βουλευτές. Μάλιστα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να εκλεγεί από το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο η Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων. Ωστόσο αυτό δεν έγινε «για λόγους επικοινωνιακούς», όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ώστε να μη χαθεί η «λάμψη» της εκλογής νέου γραμματέα και νέου Πολιτικού Συμβουλίου. Ωστόσο ο βασικός λόγος -όπως λένε οι γνωρίζοντες- ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε καταλήξει στην επιλογή των προσώπων. Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει εκ νέου σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και της επιτροπής αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο. Το θέμα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σοβαρό από τη Χ. Τρικούπη, καθώς με την υπάρχουσα κατάσταση είτε κατεβαίνουν στην επαρχία μόνον οι νυν βουλευτές (που δεν επαρκούν για την ιδεολογική «ζύμωση») είτε και κάποιοι που θέλουν να πολιτευτούν, αλλά δεν έχουν ακόμη το «πράσινο φως». Με αποτέλεσμα να εξαντλούν την εφευρετικότητά τους στο να πριονίζουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους. Ζητούμενο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι να ξεκαθαρίσει έγκαιρα το τοπίο, το παιχνίδι να παιχθεί με πιο καθαρούς όρους και κυρίως να δουλέψει το σύνολο των στελεχών ενός εκάστου νομού, συστηματικά μέχρι τις εκλογές, ώστε να επηρεάσουν θετικά τις τοπικές κοινωνίες για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ